Is Trump een ramp voor de wereld?

In 1962 ontdekte een Amerikaans spionagevliegtuig dat de Russen bezig waren om kernraketten op Cuba te stationeren. De Amerikanen waren woest, maar Kennedy sloot een invasie van Cuba uit vanwege het gevaar van een kernoorlog. Die was er trouwens toch nog bijna gekomen toen de Amerikanen dieptebommen gooiden om de Russische duikboten met kernraketten naar boven te krijgen. De bommen maakten zoveel lawaai dat de Russen dachten dat de oorlog al was uitgebroken en overwogen om kernraketten af te vuren. Een Russische onderofficier voorkwam dat het ook gebeurde.

Kennedy ging dus niet over tot invasie van Cuba. Wat zou Donald Trump hebben gedaan? Dat zullen we nooit weten, maar gezien zijn gedrag tijdens zijn campagne om tot presidentskandidaat van de Republikeinen te worden gekozen zou het goed kunnen dat de pleuris zou zijn uitgebroken.

Er zijn twee presidenten van de Verenigde Staten geweest waar ik een absolute afkeer van had; Ronald Reagan en Bush junior. Toevallig allebei republikein. Of misschien niet toevallig want ik ben dan wel niet ultra links, maar toch te links om voor republikeinen te zijn. Trump spant echter de kroon. De vraag is alleen: is Trump echt zo erg?

Hoe kun je in godsnaam als Amerikaan een man serieus nemen die zegt dat de jarenlange droogte in Californië niet wordt veroorzaakt door klimaatverandering, maar te wijten is aan een linkse samenzwering? Wilders zegt wel eens gekke dingen, maar zoiets zou je uit zijn mond niet horen. Uit de mond van Trump wel en ik weet bijna zeker dat hij het ook nog meent. De man denkt waarschijnlijk dat er helemaal geen klimaatverandering is. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij als president het klimaatverdrag van Parijs in de prullenbak wil hebben. Als de hele wereld op zoek is naar duurzame energie om de klimaatverandering tegen te gaan, wil hij vol inzetten op fossiele brandstoffen. Het is een sprinkhaan die zijn omgeving kaal vreet, want niet alleen zijn fossiele brandstoffen zeer slecht voor het milieu, maar ze raken ook op en dan?

Trump vindt trouwens dat fossiele brandstoffen helemaal niet slecht zijn voor het milieu. Wat dat betreft is hij nog erger dan Tony Abbott van Australië. Die man heeft zich voor het karretje van de steenkoolbranche laten spannen en heeft alle projecten met windkracht stilgezet en nieuwe steenkoolmijnen geopend met een enorm grote productiecapaciteit. Hij zegt echter niet overtuigd te zijn dat de mens de klimaatverandering veroorzaakt. Trump is dus veel duidelijker.

Intussen dient Trump wel een aanvraag in om kustbescherming bij zijn golfbaan aan te leggen omdat in de rapporten over klimaatverandering  de zeespiegel gaat stijgen en zijn golfbaan dan in gevaar komt. Dat een ander gevolg van de klimaatverandering is dat in Afrika grote delen jarenlang droog komen te staan en de mensen er zullen sterven als ze er blijven, daar heeft hij geen boodschap aan. Hij wil dus niet alleen een muur om Mexico heen, maar hij heeft er ook al eentje voor zijn hoofd gebouwd en die is zo hoog, dat hij alleen maar zijn directe omgeving ziet.

Als ik zijn optredens zie, zijn uitspraken lees en zijn denkbeelden verneem, dan moet ik toch onwillekeurig aan de doorsnee Bondboef denken. Niet Ernst Stavro Blofeld, want die is te geraffineerd om in aanmerking te komen, maar wel Karl Stromberg bijvoorbeeld, of Elliot Carver. Die laatste is misschien wel het mooiste voorbeeld. Ook een steenrijke boef met een grote bek.

Deze steenrijke boef met een grote bek zal straks ook nog eens gesponsord gaan worden door de oliemaatschappijen en steenkoolbranche. Let maar op. Hij wil de grote pijpleiding Keystone XL verder aan laten leggen. Onder Obama is dat nog tegengehouden en Hillary gaat die leiding ook niet aan laten leggen. Trump kan het echter geen reet schelen dat de pijpleiding slecht is voor het milieu. Hij wil er zelfs geld aan verdienen. Stel je voor, een president die veel geld verdient aan zijn eigen beslissing!

 Begin april is in Zuid-Dakota al een incident geweest doordat in de nabije omgeving van de pijplijn daar grote hoeveelheden benzeen in het teerzand zijn gelekt. Men heeft geprobeerd om het in de doofpot te stoppen, maar dat is niet gelukt. Het heeft ook geleid tot olie in het oppervlaktewater.

Uit milieuoogpunt is Trump dus inderdaad een ramp voor de wereld. Helaas is hij wat dat betreft niet de enige. De Chinezen in Peking kunnen niet meer zonder mondkapje over straat. Over Tony Abbott heb ik het al gehad. Nederland voldoet van geen kant aan de eigen klimaatdoelstellingen. Het interesseert de politiek nog altijd niet voldoende. De economie is altijd eerste prioriteit. Maar Trump is denk ik wel de ergste.

Waarschijnlijk zijn de meeste tegenstanders van the Donald bang voor een kernoorlog. Moet je zo’n man de macht geven om over een arsenaal aan kernwapens te beschikken?

Op dit moment moeten we heel goed in de gaten houden wat er in Polen en Roemenië gebeurt. Daar is men bezig om een zogenaamd raketschild voor Europa te bouwen. Dat is volgens de Amerikanen om Europa te beschermen tegen raketten uit het Midden-Oosten, vooral uit Iran, maar dat zien ze in Rusland anders. De raketten worden daar nog neer gezet onder het bewind van Obama.

Ik begon deze column met de Cubacrisis. Kennedy sloot toen een invasie op Cuba uit, maar de Amerikanen waren woest op Rusland en Cuba. Het is maar te hopen dat Poetin net zo verstandig is als Kennedy en niet Polen en Roemenië binnenvalt. Zeker niet als Trump intussen aan de macht is, want dan staan er twee haantjes tegenover elkaar en konden we in Europa weleens de dupe daarvan worden. Dan kunnen hooguit hun banden met de maffia nog helpen.