Deurne: moord of zelfverdediging?

De lijken van de overvallers waren nog niet de deur van de juwelier uit of de social media stonden alweer bol van de reacties.

Deurne. Twee overvallers zijn doodgeschoten door de vrouw van de juwelier. Dat was eigenlijk het enige dat bekend was en het NRC maakte zelfs nog een voorbehoud ten aanzien van de daders en ook van de vrouw. Ze hadden het over de vermoedelijke daders en dat de vrouw vermoedelijk heeft geschoten.
De juwelier zou in zijn hand zijn geschoten.

De persconferentie van de burgemeester van Deurne en de hoofdofficier van justitie stond zaterdag om 18.00 uur gepland. Dan zou er misschien enige duidelijkheid komen. Om 14.15 uur was echter al een heftige discussie losgebarsten op de social media. Meteen werd op Facebook een site geopend met de naam: ik sta achter juwelier Goldies. Op die site schrijft iemand: top gedaan mevrouw. Dit tuig kunnen we missen als kiespijn. Degene die dat heeft geschreven, weet blijkbaar wat er is gebeurd.
Op de Facebookpagina van Omroep Brabant zijn talloze steunbetuigingen voor de vrouw van de juwelier. Ze verdient een lintje. Niemand wist nog zeker of het wel de vrouw was die had geschoten, maar ze verdient wel een lintje.
Wat is dat toch altijd met die social media? Wacht toch eerst eens op de feiten voor je een reactie zomaar op het net pleurt.

In een update van Elsevier op de vrijdagavond las ik dat de vrouw van de juwelier de overval waarschijnlijk thuis op de bewakingscamera had gezien en in de auto naar de juwelierszaak was gereden. Daar heeft ze de twee daders neergeschoten.
Die theorie is door veel mensen lukraak overgenomen en gedeeld op de social media. Inmiddels weten we dat de vrouw helemaal niet thuis was, maar in de juwelierszaak, samen met haar man. Maar niemand vroeg zich af of het wel waar was en dat is gek, want er waren toch wel een paar vragen te stellen als de vrouw inderdaad thuis was geweest.

De vrouw zou dan sneller ter plekke zijn geweest dan de politie. Ze woonde niet om de hoek, want ze ging met de auto. Dan moet ze wel razendsnel zijn geweest, want de politie was er binnen negen minuten.
Ze had blijkbaar het geweer thuis gehad en niet in de juwelierszaak. Dat is opmerkelijk, want de kans dat een juwelier thuis overvallen wordt, is vele malen kleiner dan dat het in de zaak gebeurt. Hadden ze dan twee wapens? Waarom dan toch eentje thuis?
Maar er was niemand die daar aan dacht. En dan nog iets.
Als het inderdaad waar was geweest, dan kon het, juridisch gezien, zomaar moord met voorbedachte rade zijn geweest, want de vrouw had tijd genoeg gehad tijdens de rit om te bedenken wat ze zou gaan doen. Als ze zo woedend was dat ze de daders van plan was zonder vorm van proces neer te knallen, dan was dat moord met voorbedacht rade geweest. Bovendien zou ze daarmee haar man in gevaar hebben kunnen brengen, want op het moment dat zij met het wapen de zaak was binnengekomen, hadden de overvallers het kunnen merken en de man hebben kunnen doodschieten.
Blijkbaar was er ook niemand die aan dit scenario dacht.

Om in die juwelierszaak te komen moet je aanbellen. De juwelier kijkt wie er belt en als hij de bellers binnenlaat, komen ze in een soort sluis. Het is dus heel erg vreemd dat de juwelier de overvallers heeft binnengelaten. Misschien hebben ze iets geforceerd, maar ik lees er niets over in de reacties van de mensen. Het zou best kunnen dat hij ze kende en misschien had hij wel iets in scene gezet en is dat misgelopen. Het zal wel niet zo zijn, maar niemand vond het vreemd dat de overvallers zomaar binnenkwamen.

Ik ben bang dat de mensen steeds meer emotie boven verstand kiezen. Zou dat door al die belachelijke emoprogramma's op televisie komen? Het kan heel slecht aflopen wanneer mensen zomaar hun eerste emotie op de social media deponeren. Ik geef maar even een voorbeeld.

Een meisje van tien jaar heeft van haar leraar een slechte beoordeling gekregen. Met die leraar lag ze al vaker overhoop. Het is een wraakzuchtig kreng dus wat doet ze? Ze zet op Facebook dat de man haar seksueel heeft betast. Het gaat als een lopend vuurtje en binnen de kortste keren weet heel Nederland het. De reacties zijn niet mals. De man moet dood of tenminste gecastreerd. Voor er ook maar iets is bewezen, is de man eigenlijk veroordeeld voor iets wat hij niet heeft gedaan.
Zeg niet dat dit vergezocht is. Het kan zomaar gebeuren.

Ik ga het echt niet opnemen voor de overvallers. Als je mensen overvalt en je hebt een vuurwapen bij je, dan moet je er rekening mee houden dat anderen ook een vuurwapen kunnen hebben. Je weet dat je doodgeschoten kunt worden als die mensen dat wapen gebruiken. Je kent de risico's. Ik heb dus ook geen medelijden met de overvallers.
Ik word het echter wel een beetje zat dat veel mensen ook nu weer blijkbaar meteen na het incident al meer weten dan de politie en ook meteen een oordeel klaar hebben. Emotie boven verstand. Hou er eens mee op voordat er ongelukken gebeuren.