'Ruim 4500 kinderen de Middellandse Zee over'

Meer dan 4500 minderjarigen zijn de eerste maanden van dit jaar vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee overgestoken naar Italië. Dat schat kinderrechtenorganisatie Save the Children. De overgrote meerderheid reisde zonder begeleiding van een volwassene.

Veel vluchtelingen nemen de route van Libië naar Italië, die bekendstaat als de gevaarlijkste op de Middellandse Zee. Volgens Save the Children loopt een kind daar ongeveer tien keer meer risico te sterven dan wanneer het zou oversteken vanuit Turkije. Dit jaar kwamen er voor zover bekend al bijna negenhonderd mensen om het leven tijdens de oversteek.

Save the Children voer op eerste paasdag voor de eerste keer dit jaar uit om te helpen met het redden van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De eerste dag nam de bemanning van het reddingsschip al zo'n driehonderd mensen aan boord, meldt de organisatie. Onder de vluchtelingen die van gammele bootjes werden gered, bevonden zich zeker twintig kinderen die de overtocht in hun eentje ondernamen.

'Ruim 4500 kinderen de Middellandse Zee over'
'Ruim 4500 kinderen de Middellandse Zee over' (Foto: ANP)