Rotterdam sluit fors meer prostitutiepanden

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar veel meer maatregelen getroffen om illegale prostitutie bij massagesalons en in woningen te beëindigen. In 59 gevallen is daartegen opgetreden, meldt burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag in zijn jaarverslag over de bestuurlijke maatregelen die hij heeft genomen tegen illegale activiteiten in de horeca en in woningen of bedrijfspanden.

Het aantal sluitingen en andere maatregelen tegen prostitutiepanden is ten opzichte van 2015 verviervoudigd. In dat jaar werd tegen vijftien prostitutiepanden opgetreden, maar na het verschijnen van de 'Nota prostitutie en seksbranche Rotterdam 2015' is dat aantal ingrepen flink uitgebreid.

De burgemeester trof vorig jaar 241 maatregelen in verband met illegaal gokken, illegale prostitutie, handel in drugs of het schenken van alcoholische drank aan minderjarigen. Dat zijn er 45 meer dan in 2015.

Drugspanden
Het merendeel van de maatregelen betrof de sluiting van 69 drugspanden, een toename van 26 ten opzichte van 2015. Die woningen lagen voornamelijk in de stadswijken Feijenoord (21), Charlois (11) en Delfshaven (10).

Ook de aanpak van illegaal gokken is verstevigd. Tegen 52 horeca-inrichtingen werden vorig jaar maatregelen getroffen, tegen 39 ingrepen in 2015. Het arsenaal dat werd toegepast betreft sluiting voor onbepaalde tijd, tijdelijke sluiting of intrekking van de horecavergunning. Doel van deze aanpak is volgens de burgemeester het tegengaan van criminele netwerken, die op grote schaal illegaal gokken in de horeca faciliteren. Mede door één groot strafrechtelijk onderzoek naar illegaal gokken zijn vijftien horeca-inrichtingen tijdelijk gesloten.

Rotterdam sluit fors meer prostitutiepanden
Rotterdam sluit fors meer prostitutiepanden (Foto: ANP)