Nederlandse racetalenten (16) debuteren in Formule Renault

Voor de jonge Nederlandse autocoureurs Richard Verschoor en Jarno Opmeer begint vrijdag een belangrijk weekeinde. De twee debuteren op het circuit van Monza in de Eurocup Formule Renault 2.0, een van de belangrijkste opstapklassen in de autosport en een goede stap op weg naar een eventuele Formule 1-carrière. 

De twee Nederlanders, beiden pas 16 jaar jong, stapten over vanuit de Formule 4. Daarin waren ze vorig jaar bijzonder succesvol: Verschoor was bijna onverslaanbaar in het Noord-Europees en Spaans kampioenschap, Opmeer werd in de eerstgenoemde titelstrijd tweede. Daarnaast eindigde Verschoor in de Toyota Tacing Series in Nieuw-Zeeland aan het begin van het jaar op een knappe derde plek. Niet gek dat de Formule 1-teams op de deur klopten en beide heren tekenden dan ook een contract. Verschoor zit in het opleidingsprogramma van Red Bull, terwijl Opmeer onder de vleugels is genomen door Renault.

Verschoor heeft er in elk geval zin in, maar ziet ook dat het ongetwijfeld lastiger zal worden dan in de Formule 4. "Het gaat veel moeilijker worden, daar moet ik mee omgaan", zegt hij tegenover GPUpdate"De tests gingen goed, alleen over de laatste twee testdagen op de Nürburgring kan ik niet tevreden zijn. Ik kwam een seconde tekort en ik weet niet of dat aan mij lag, aan mijn gebrek aan ervaring of misschien toch aan de auto. Ik weet dus niet precies waar we staan, maar ik kom graag op Monza en in de simulatortests ging het uitstekend, dus ik heb er vertrouwen in."

De twee Nederlanders rijden net als vorig jaar ook dit seizoen weer voor het Nederlandse MP Motorsport. Daar worden ze vergezeld door hun Amerikaanse leeftijdsgenoot Neil Verhagen, die net als Verschoor in het opleidingsprogramma van Red Bull zit. De één jaar oudere Brit Dan Ticktum zit in hetzelfde programma en is er een tijdje uit geweest. Nadat hij in 2015 indruk maakte in het Brits Formule 4-kampioenschap werd hij een jaar geschorst vanwege misdragingen tijdens een safetycarperiode. 

Verschoor heeft dus twee 'opleidingsgenoten' rondrijden in de Formule Renault, maar ook Opmeer is als Renault-protègè niet alleen. Bij Tech 1 Racing zien we de Brit Max Fewtrell, die vorig jaar nipt kampioen werd in het Brits Formule 4-kampioenschap. Ook de 16-jarige Chinees Sun Yueyang, rijdend voor JP Motorsport, zit in het opleidingsprogramma van Renault.

Sun is overigens niet de Chinees waar de meeste ogen op gericht zullen zijn, want dat is ongetwijfeld Ye Yifei. De leeftijdsgenoot van Sun was vorig jaar ongekend dominant in het Frans Formule 4-kampioenschap, waar hij in de eerste tien van de twaalf kwalificaties de poleposition pakte, waarbij hij in de eerste zeventien races welgeteld drie keer geklopt werd alvorens hij, met de titel al lang en breed op zak, wat minder begon te presteren. 

De Eurocup Formule Renault in Monza kent dit weekeinde twee races. Op zaterdag gaan de lichten om 14.00 uur uit, zondag is het om 12.40 uur tijd voor de race.