Het nutteloze feitje van de dag: De zee ruiken in Amsterdam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan het monopolie van de NS op het spoor. Vanaf dat moment startte Lovers Rail met de treinverbinding Amsterdam - IJmuiden. "Als je op Centraal Station instapt, moet je het strand van IJmuiden al kunnen ruiken", zo vertelde  directeur van Lovers Rail-directeur Peter Sul destijds als grapje. Maar wist je dat dat echt zo was? Want toen Sul zijn grapje 25 jaar geleden overal in de kranten las bedacht hij een list.

"Toen ben ik meteen naar de Makro gereden, om alle spuitbussen met zeelucht op te kopen", zo vertelt Sul aan de IJmuider Courant. Het personeel kreeg de opdracht om voor de eerste ritten kwistig met de spuitbussen door de treincoupés te gaan en het werkte. "En je raadt het al, ik las het her en der terug, het strand was bij het aan boord gaan in Amsterdam al te ruiken!"

De eerste rit, met zeelucht, op de lijn Amsterdam - IJmuiden (WikiCommons/Ron Pichel)
De eerste rit, met zeelucht, op de lijn Amsterdam - IJmuiden (WikiCommons/Ron Pichel)