Het nutteloze feitje van de dag: kleurrijk truitje

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zien dezer dagen de gebruikelijke truien van de klassementsleiders in de Tour de France voorbij komen. De gele, witte, groene en bolletjestrui zijn voor de meesten wel bekend, maar wist je dat er vroeger ook nog een 'lapjestrui' was? Dat was de bijnaam voor de trui van de leider van het combinatieklassement. Dat klassement was gebaseerd op de klassering van een renner in alle andere klassementen: dus de gele trui, groene trui, de bolletjestrui en tussen 1983 en 1989 de rode trui (het klassement van de tussensprints).

Tussen 1968 en 1989, met uitzondering van de jaren 1975-1979 en 1983-1984 was het combinatieklassement actief in de Tour en tussen 1985 en 1989 viel daarmee ook nog een eens een prachtig shirt te winnen, de 'lapjestrui'. Steven Rooks won het combinatieklassement tweemaal en is de enige Nederlander die op de Champs-Élysées gehuldigd is als winnaar van de 'lapjestrui'.

De lapjestrui, deze was van Greg LeMond (WikiCommons/Miguelazo84)
De lapjestrui, deze was van Greg LeMond (WikiCommons/Miguelazo84)