Het nutteloze feitje van de dag: rellen vanwege bier

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Onlangs zijn de regels rond de verkoop van alcohol aangescherpt. Korting geven op alcoholische producten is sinds 1 juli beperkt, maar wist je dat regels ten aanzien van bier aanpassen vroeger niet zonder slag of stoot ging? In 1470 had de stad Hoorn geld nodig voor het onderhoud van de zeedijken. Daarom besloot het stadsbestuur een eigen bierbrouwerij te beginnen om inkomsten te genereren en bier van buiten de stad werd flink belast met accijnzen. Dat pikte de Hoornse bevolking echter niet.

Op 21 mei 1470 trokken boze inwoners naar het kantoor van de belastingambtenaar en verscheurden daar de administratie. Ook werden enkele buitgemaakte tonnen bier gratis leeggetapt en werd 'de hoge heeren' te kennen gegeven dat ze maar eens goed moesten opletten hoeveel inkomsten ze hierdoor misliepen. Het stadsbestuur sloeg de opstand echter met harde hand neer en liet een groot deel van de oproerkraaiers oppakken. Een deel kwam er vanaf met hoge geldboetes en anderen moesten voor jaren de gevangenis of werden voor drie jaar uit Holland verbannen. Acht oproerlingen werden zelfs ter dood veroordeeld.

Oproer te Hoorn, een prent gemaakt door Jacob Folkema (WikiCommons/Rijksmuseum)
Oproer te Hoorn, een prent gemaakt door Jacob Folkema (WikiCommons/Rijksmuseum)