FOK! ziet ze vliegen #1: de honingbij

Vandaag de eerste van een reeks blogposts over dingen die vliegen. Aflevering één: de honingbij! BZZ BZZ, BITCHES!

Hoe kan het ook anders? FOK! Heeft al jaren een bijzondere band met deze vliegende pluizenbolletjes. Sinds users spontaan met de pet rondgingen om een imker wiens bijen waren gevandaliseerd te helpen, helpt de FOK!bijenactie (nu Stichting Bijen Zonder Zorgen) nog altijd imkers in nood. Bijensterfte, vandalisme, you name it. Reeds ruim € 5000 werd gedoneerd aan de stichting; dat leverde tientallen bijenkasten, koninginnen en ruim een miljoen bijen op.

Maar we dwalen af: de bij. We hoeven je niet te vertellen dat bijen belangrijk zijn voor de natuur en landbouw, dat ze plantjes bestuiven, of dat acht op de tien gewassen die we als mensheid nuttigen direct dankzij bijen bestaansrecht heeft. Dat weet iedereen toch al. Daarom slaan we de basics over en gooien we het op een andere boeg: imkeren!

Imkers
Nederland telt 6000 van deze helden die elk gemiddeld 12 bijenvolken onderhouden. Zo'n volk heeft één koningin en enkele duizenden tot richting de 100.000 bijen. Wordt het volk té groot, dan splitst een imker het op in twee kasten en kiezen de bijen uit alle noeste werksters zelf een nieuwe koningin.

Geïnspireerd door de bijenactie en met imkers in zijn omgeving, is FOK!'er Floris inmiddels ook gaan imkeren. Hieronder vind je daarom wat plaatjes terug van zijn blije bijen (hij heeft nu twee kasten met in één kast een volk, dat hij opkweekt om volgend jaar daadwerkelijk honing mee te maken).

Floris vertelt dat een lokale imker hem hielp met het uitzoeken van de juiste spullen en bijenkast. "Hij heeft mijn kast na het schilderen en in de olie zetten, gevuld met bijen van een ander volk en er een koningin in gedaan."

"Dat plastic folie zit er standaard op, zodat je gewoon de kast open kunt doen om te kijken naar de bijen zonder dat je de bijen stoort of riskeert dat ze wegvliegen."

Bij-voeren 
Het gaat dit jaar vooral om een sterk volk kweken dat de winter overleeft: "Ik heb dit jaar nog geen honing maar moet een sterk volk creëren voor volgend jaar."

"Ik voer de bijen al een paar weken dagelijks wat suikerwater. Drie kilo per week, 50/50 kristalsuiker en water, in totaal 14 kilo. Dat zetten ze om in honing en zo kunnen ze de winter goed overleven."

Als je als imker de honing wegschept voor de verkoop (of je hebt nieuwe bijen die nog niks opgebouwd hebben) voer je ze dus suikerwater bij. In de winter gaan de beestjes in een soort 'spaarstand' waarbij ze op één kluit zitten en net genoeg bewegen om een minimumtemperatuur te behouden. Daarvoor is de honing dus als voedsel nodig.

Als FOK!'er kun je de bijenactie nog altijd helpen. Dat kan door te doneren, maar zeker ook door de Facebookpagina te liken, volgen of delen.

En wil je FOK!imker Floris financieel bijstaan met de hoge opstartkosten van het imkeren (richting de 1000 piek)? Dan kan dat natuurlijk ook. Stuur een DM of PM naar superworm of Floris (username 'Floris').