Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en stelt hij een lastige vraag aan een betrokkene. Vandaag over het, al dan niet anoniem, melden van informatie over misdrijven:

Op grond van een filmpje op You Tube werden twee pubermeisjes opgepakt omdat ze een derde meisje in elkaar hadden geslagen. De vechtpartij werd gefilmd en op internet geplaatst. Volgens mij zou ook degene die het filmpje heeft gemaakt zich bij de rechter moeten verantwoorden. We hebben als burger immers de taak, mensen in nood te helpen, en bij kennis van een misdrijf de politie op de hoogte te stellen. Allemaal niet gebeurd. En het is zo eenvoudig om je criminele kennis met de politie te delen: Meld Misdaad Anoniem. Een kliktelefoon die behoorlijk succesvol is. Er wordt steeds meer gebruik van gemaakt, en door die telefoon worden ook ernstige misdrijven opgelost. Gevallen van zware mishandeling, mensenhandel, en zelfs de veroorzaker van een dodelijk verkeersongeval werd in de kraag gevat. Een goede zaak.

Toch moet je je afvragen, in hoeverre het in orde is dat mensen anoniem anderen kunnen beschuldigen van van alles en nog wat. Immers, het uiten van valse beschuldigingen is in ons land terecht verboden. Recentelijk werd het huis van een Brabants gezin binnenstebuiten gekeerd omdat er een wietplantage in gevestigd zou zijn. Was gemeld via de kliktelefoon. Er bleek helemaal geen plantage in of bij het huis te zijn, maar de impact was enorm. Immers, het is niet niks, als er een politiebusje voor je huis verschijnt en de agenten verschaffen zich met een breekijzer toegang tot je woning. De vraag is dus niet, óf er gevallen zijn waarin Meld Misdaad Anoniem zijn doel voorbij schiet, maar hoe vaak dat voorkomt.

Kan justitieminister Hirsch Ballin mij even laten weten, wanneer hij gaat regelen dat mensen die overduidelijk foute informatie aan de politie doorspelen, worden vervolgd, en dat hun gegevens ook aan de onterecht beschuldigde worden doorgegeven, zodat ook diegene een zaak kan aanspannen voor vergoeding van materiele schade en smartengeld? Zelfs het telefoonnummer waarmee Meld Misdaad Anoniem wordt gebeld is immers bij de sterke arm bekend.