1. Hein Pietersz. vaert voort

April 1621. Twaalf jaar na het tekenen van het Twaalfjarig Bestand loopt het Twaalfjarig Bestand af, maar dat is logisch.. Twaalf jaar lang was er niet meer gevochten tussen de Republiek der Zeven Provinciën en de troepen van de Spaanse koning Filips III. Maar vanaf de negende april van het jaar des Heren 1621 werd het staakt-het-vuren gestaakt, en kon het wild geraas weer beginnen.

In Spaanse havens als Sevilla, Bilbao en Almería-Haven klonk het ratelende geluid waarmee de ankers van de galjoenen langzaam werden gelicht. Terwijl de maan scheen door de bomen voer ook een bisschop in rood gewaad stilletjes noordwaarts, net als tientallen andere Spaanse oorlogsbodems. Koersend naar de grauwe, blauwgrijze wateren van Holland. Daar waar de rebelse ketters zich de afgelopen jaren de wereldhandel op zee hadden toegeëigend. Alsof de zeven wereldzeëen alleen aan de evenzoveel Provinciën toebehoorden. Kon ook niet anders dat het juist een vermaledijde Hollander was; Hugo de Groot, die in zijn boek 'Mare Liberum' had durven te opperen dat de zee van iedereen was.

Ergens in die ruime zee, vlakbij de Amsterdamse haven, lag een schip voor Pampus.
Een dag eerder had dit merkwaardige schip Amsterdam verlaten. Het krakkemikkige gevaarte was geen oorlogsbodem, of een schip dat voer onder de vlag van de VOC. Neen, het was een vrij schip genaamd 'd'Enter ende Lete', van kapitein Hein Pietersz. Deze galgebrok van nog geen twintig jaar oud was samen met slechts twaalf schelmen, schavuiten en ander “tuyg van laeg allooy” de Zuiderzee opgevaren. Het doel? Nieu-Flevolandt, een geheimzinnig schateiland in de Oost, duizenden zeemijlen verderop.

Maar de reis met 'd'Enter ende Lete' schoot niet erg op. Na op de eerste dag al te zijn vastgelopen op Pampus, had het twee maanden geduurd voordat de scheepsuitkijk, de rijmende neger 50-Floryn, een geheimzinnig eiland aan de horizon zag opdoemen.
Maar dat was Texel.

Na het innemen van vers water aldaar werd in juni vol goede moed de reis naar het schateiland vervolgd. Zuidwaarts. Richting het door Spanjaarden omgeven kapersnest Duinkerke..

(wordt vervolgd)