Mooie voetbalmetaforen

Even vergelijken. De Volkskrant beschreef de plaatsing van PSV voor kwartfinales van de Champions League met de kop: "Alex, Alex, zingen alle fans van PSV". Het NRC met: "Alex laat Engelse topclub met lege handen achter". Het Parool: "Alex bezorgt PSV kwartfinale". De Telegraaf kopt: "Alex huilt, Alex lacht".

De Engelse kranten dan. Evening Standard: "Gunners season shot down in flames by PSV's own goal hero". Daily Telegraph: "Arsenal's season ends in misery". The Independent: "Arsenal's season in tatters as Alex goes from villain to hero". De Mirror tot slot kopt: "Arsenal sunk by Chelsea player".

Wat is dat toch met die Nederlandse sportjournalisten? Die nette beschouwende koppen. Ze kloppen natuurlijk maar zijn zo saaaaai. Waarom niet van die fijne voebalmetaforen zoals in de Engelse kranten? Het was toch een prestatie van formaat.

Dat de Nederlandse sportjournalisten die taal wel degelijk beheersen blijkt uit het wedstrijdverslag in de Volkskrant. Daar staat: "De rood-witte aanvalmachine beukte onophoudelijk op de blauw-witte muur, maar na 90 enerverende minuten lag de machine aan diggelen, terwijl de muur alleen wat nieuw voegsel behoeft".
Kijk! Dat zijn de zinnen! Ik zie het ook meteen voor me, allemaal uitgebluste en naar ademhappende rood-witten die tegen een muur aanliggen, sommige met wat voegsel in hun hand. Voor de muur staat een hoofdschuddende Henry die tegen Wenger zegt: "this wall is unbreakable, sir".

Verderop in het artikel staat: "Maar dan die revanche toen de Chinees Sun een vrije trap verdiende. Mendez zette voor en toen begon Alex te klimmen alsof hij in de tweede ring iemand in de ogen wilde kijken". Minder dan de eerste maar ook lekker.

Maar aan het einde van het artikel dan toch weer die eeuwige kritische, nuance- rende noot: "Over twee duels gezien was het onverdiend, maar een prestatie van formaat is het zeker".
Onverdiend? Who cares?! Ze zijn door! Toen PSV twee seizoenen geleden AC Milan twee wedstrijden van de mat speelde maar toch uit de Champions League vloog was er echt geen Italiaanse krant die schreef dat het onverdiend was.

Jammer, zo'n afsluiting, erg jammer. Maarja, niets is perfect, Alex maakte ook een eigen doelpunt.