Home (s)weet Home

He he, daar ben ik dan. Terug van weggeweest. M´n eigen vertrouwde ratel staat weer aan, de fiets is rijklaar gemaakt en m´n Nederlands gaat er ook weer op vooruit. Klaar voor een paar jaar in The Netherlands. Ja, Nederland, Holland, de plaats van de Dutchies. Dat wil voor Engelse mensen nog wel eens een probleem zijn. Komt een aantal leuke standaard reacties van mensen die ik in Canada tegen kwam nadat ik zei: "I´m Dutch"

a: I have a cousin in Holland
b: I´ve been to Amsterdam once
c: So your from Germany?

Maar het kan nog erger. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik dan uit Denemarken kwam. Een vrouw bij het rad van fortuin (geen Canadees, een Amerikaan) wist, nadat de hint was dat het land werd bevolkt door de "Dtuch" en het ook wel Holland werd genoemd, nog steeds niet dat het over onze verzameling der lage landen ging. Ze dacht na een paar seconden denktijd dat het dan misschien wel om Zwitserland ging.

Holland, dat lijkt me ook Holland in het Chinees. In ieder geval zie je hier altijd van die mensen met een T-shirt met tulpen en dan Holland eronder. Toch lijken ze het niet echt te kennen. Stukje stereotype conversatie als je met een nieuwe Chinese klasgenoot aan de praat komt.

....
-So were are you from?
From Holland
-From Poland?
No, from The Netherlands
-What?
The Netherlands
-What´s that?
A country..... in Europe...... Amsterdam...... Tulips....
-Oooooooooooooooooooooooooooooow

Nou, hehe, dan wisten ze het toch eindelijk. Dan volgde er uiteraard een rijtje dingen als onze klederdracht en het feit dat het hele land onder water ligt en dan kennen ze de "Gooda" ook nog wel. En uiteraard het feit dat in Amsterdam drugs legaal zijn.
Het moet toch wel een heerlijk land hier zijn. Heel de dag stoned, abortus is legaal en ook homohuwelijken kijken we niet raar van op. En dan lopen we heel de dag in onze klederdracht rond te sjouwen en verbouwen we tulpen.

En dan landt het vliegtuig op Schiphol. *knal* De werkelijkheid. Ook mooi, nog mooier in mijn ogen, maar toch niet zo stereotiep als men denkt. Heerlijk hier. Lekker vlak, prachtige huizen, gezellige winkelstraten, niet van die afschuwelijk grote stukken asfalt, lekker wat bomen (ja, die hebben ze in Canada ook wel, genoeg zelfs, maar in de stad doen ze niet aan natuur), snackbar voor een patatje oorlog, cafeetje voor een "Hai-nie" en een Chinees voor het enige echte Nederlandse Chinees eten. Wat wil je nog meer. Beetje ruimte misschien en wat opener mensen, maar verder heb ik het wel naar mijn zin hier. En dan hebben we ook nog dubbelzoute drop!