Het filmjaar 2022 volgens de FOK!filmredactie

2. Het filmjaar volgens Robbert (Roberto_BOZ)

In de eerste maanden van 2022 kwamen er weinig nieuwe films uit. De bioscopen waren voornamelijk dicht en als die al open was ging je naar Spiderman: No Way Home. Ik heb de eerste maanden van dit jaar benut om lekker de classics op te zoeken. Films die ik eigenlijk allang had moeten kijken maar eerder gewoon niet aan toekwam. Apocalypse Now, Casablanca...genoten!

In maart ging de cinema weer los met The Batman, de eerste van vele superhelden blockbusters. En waar Marvel me voorheen wel 1 keer per jaar omver wist te blazen, is het Marvel dit jaar niet gelukt maar is DC de winnaar met de Battinson! Gelukkig kwam er hierdoor veel ruimte voor totaal andere films, en laten we eerlijk zijn, een verrassende film die ons van onze sokken weet te blazen is toch wat eenieder wilt. De volgende 5 films bereikten dit jaar dat gevoel bij mij.

5. Top Gun: Maverick

Zeg van Tom Cruise wat je ervan vindt: hij heeft wel oog voor films maken. Maandenlang zijn de acteurs uit deze film getraind om de G-krachten van een straaljager te kunnen weerstaan. En je ziet het er gewoon vanaf. Het verschil tussen visual effects en echte beelden voel je in deze film. Buiten dat is Top Gun: Maverick gewoon een fijne film tussen al het ander visual effects geweld. Topper!

4. RRR

Deze Indiase film kwam ineens op Netflix te staan eerder dit jaar. Binnen een mum van tijd werd de film een ware sensatie op het internet via memes. De film duurt ruim 2,5 uur maar is een epos en actiespektakel van formaat. Films uit India zijn heel anders dan wij gewend zijn. Uiteraard is het cultuurverschil daar debet aan. Het is dus even wennen aan de afwijkende vertelstijl, maar de film weet je zo het spektakel in te zuigen dat je dit snel vergeet. Dans, gevechten met tijgers, stunts rondom bruggen …. Ogen te kort!

RRR vecht

3. Elvis

Een trend van de laatste jaren, de muzikale biopic. Soms is het raak, soms is het mis. Maar Elvis van Baz Luhrmann was knetterraak. De swung zoals we die van Luhrmann kennen was duidelijk te zien in deze film. Tevens was de vertolking door Austin Butler van voldoende hoog niveau om overtuigend te zijn en in de kijker te spelen. Er is veel meer te vertellen over het leven van The King maar deze film was een zeer vermakelijk uittreksel.

2. Belfast

Deze film wist me te beroeren op een ander niveau dan bovenstaande films. Hoewel het verhaal van Belfast op zich weinig om het lijf heeft, wist de film me toch te raken op de familiebanden die centraal staan in dit inkijkje in een arbeiderswijk in de jaren ’50 in Belfast. Hoewel er continu dreiging op de achtergrond is groeien kinderen zo normaal mogelijk op. Hartverwarmend.

Belfast jongen

1. Everything, Everywhere, All At Once

Dit is vast niet het eerste jaarlijstje waarin je deze actiefilm als nummer 1 tegen komt. En terecht. Dit is een fantastische, verrassende en originele actiefilm die je mond steeds weer doet openvallen van verbazing. Dankzij een vernuftig plot wordt Michelle Yeoh de multiversum in gezogen. De film deed me nog het meest denken aan The Matrix, waarin de plot mogelijkheden biedt om de hoofdpersoon krachten te geven die er anders niet zouden kunnen zijn. Dit allemaal zonder in special effects spektakel te verzandden of de aandacht van het publiek te verliezen. Deze film moet iedereen zien.