Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

32. Etappe 29: Hooghalen - Kamp Westerbork

Daar zat ik dan in Hooghalen. Hoewel ik er maanden naar toegeleefd had om deze etappe te lopen, stond ik toch voor het blok. Ik had de keuze om verder te gaan, of de route af te breken en naar huis te gaan. Ik heb minstens een half uur moed zitten verzamelen voor ik het aandurfde om in de voetsporen van de tienduizenden slachtoffers te treden die dit stuk vanaf Hooghalen naar het Kamp af hebben moeten leggen. 

Ik liep hier in vrijheid, in de wetenschap dat ik wel gewoon veilig thuis zou slapen 's nachts. Hoe anders was dat voor de mensen die me voor zijn gegaan in de Tweede Wereldoorlog? Angstig, niet wetend wat er zou gebeuren? Ik had het er moeilijk mee, maar toch besloot ik om door te lopen. Ook dit keer overheerste de gedachte dat de Joden geen keuze hadden, en gewoon doormoesten. Als zij het konden, hun ondergang tegemoet, dan kon ik dat ook. 

We gaan Hooghalen uit, over het spoor heen (Foto 1), en al snel kom je langs het (in aanbouw zijnde) bungalowpark Landgoed het Grote Zand van Roompot Vakanties. De kinderstemmen schetterden om me heen en ik vroeg me serieus af of de mensen die hier een verblijf boeken kennis hebben van de geschiedenis en de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Ik betwijfel het ten zeerste als ik eerlijk ben. 

Op het moment dat ik het landgoed uitliep, zag ik een paal staan. (Foto 2) En niet zomaar een. Een hele simpele houten paal, met een plaatje erop waarop een inscriptie stond. Een datum, de plaats van bestemming en het aantal mensen dat op die dag gedeporteerd werd uit Westerbork. Pas aan het eind drong het door me door wat de betekenis was van deze palen. Hoeveel er exact geplaatst zijn weet ik niet, maar ik heb er negentig op de foto gezet. (Foto 3 is één van de palen, de rest van de foto's heb ik samengevat in de onderste video). Bij alle negentig palen heb ik bewust even stilgestaan. 

Rondom het kampterrein staan enorme radiotelescopen van Astron, en dat gebied is dan ook een zogeheten stralingsvrije zone. Oftewel: je tefoon moet volledig uitgeschakeld worden. Ik had hierover al contact gehad met het kamp, en in vliegtuigstand mocht ik mijn telefoon wel gewoon als camera blijven gebruiken. Op het punt dat ik die grens passeerde heb ik dus ook m'n telefoon in vliegtuigstand gezet en GPS uitgeschakeld. Ik wilde geen enkel risico lopen dat ik deze special niet zou kunnen afmaken. (Foto 4). Daarom van deze etappe maar een korte video en geen afstandsmeting. Verder richting het kamp. Ik zag een paddestoel die aangaf welke richting ik uit moest. (Foto 5). Ik loop verder en kom links een afgesloten terrein tegen, met daar nog een stuk spoorrails en een half weggeteerde wagon. (Foto 6 en 7). 

Onderweg naar het voormalige kamp kwam ik een soort van monument tegen, dat ik een beetje op een graf vond lijken. Het bleek een boom te zijn die ter ere van het huwelijk van Prins Bernard en Prinses Juliana was geplant. (Foto 8). Het verwarde me enigzins, het paste in mijn ogen in niets bij het Westerborkpad. Op dit punt zag ik wel een geschikt moment om even pauze te nemen en iets te eten. Echter, elke hap deed gewoon pijn. Ik kreeg het niet weg. Niet omdat ik ziek was ofzo, maar omdat de grond waar ik op zat zo 'vervuild' was met het verleden. Uiteindelijk heb ik het restant maar in m'n tas gestopt en op het laatst weggegooid. 

Aangekomen bij de rand van het kamp staan 5 tekens, die symbool staan voor de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau, Theresienstadt, Bergen-Belsen, Mauthausen en Sobibor. Op elk teken staat hoeveel mensen er naar toe werden gedeporteerd en hoeveel slachtoffers er uiteindelijk zijn gevallen. (Foto 9 tot en met 19). Aan de rand van het kamp aangekomen staat er nog een stuk afrastering met prikkeldraad. Foto 20). 

Foto's van het kamp en mijn ervaringen daar volgen apart. 

Westerborkpad - Etappe 29 (1) (Foto: FOK!)

Westerborkpad - Etappe 29 (1) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (2) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (2) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (3) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (3) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (4) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (4) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (5) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (5) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (6) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (6) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (7) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (7) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (8) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (8) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (9) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (9) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (10) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (10) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (11) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (11) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (12) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (12) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (13) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (13) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (14) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (14) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (15) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (15) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (16) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (16) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (17) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (17) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (18) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (18) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (19) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (19) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 29 (20) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 29 (20) (Foto: FOK!)