FOK!focus: Films waarin de bad guy wint

Worden jullie er ook moe van dat in de meeste Hollywoodfilms het 'goede' altijd triomfeert over het kwade? Dat is veelal het geval. Hoewel dit erg zoetsappig en hoopgevend is, strookt het niet met de wereld die wij kennen. Het is onrealistisch. 

De huidige wereld is doorgaans wreed en oneerlijk. In Hollywood hebben ze echter altijd nog de neiging om de boel te idealiseren. Toch zijn er een aantal films gemaakt die tegen de conventies in gaan en waar de bad guy wel overwint. Dus voor de misantropen onder ons, hier een lijst met vijf films waarin het kwaad zegeviert!

Let op: Vanaf nu komen er spoilers. Dus pas op!

5. Arlington Road

De bad guy: Bad guy en girl in dit geval: Oliver en Cheryl Lang, de nieuwe buren van hoofdpersoon Michael Faraday. Michael vindt ze verdacht en gaat op onderzoek uit. Hij denkt dat de nieuwe buren maniakale terroristen zijn, maar niemand gelooft hem.

Hoe ze winnen: De buren blijken ook terroristen te zijn. Ze luizen Michael erin en maken een bom in de achterbak van zijn auto. Het ingenieuze plan werkt en Michael zijn auto explodeert onder een parkeergarage van een groot gebouw en Michael sterft samen met meer dan tweehonderd mensen. Men verdenkt hem van 'een suïcidale aanslag' en de buren komen er mee weg.

4. The Silence of the Lambs


De bad guy: De seriemoordenaar annex kannibaal Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter zit al een hele tijd vast in een beveiligde cel. Clarice Sterling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak gezet om seriemoordenaar Buffalo Bill op te sporen. Om een beter inzicht op de geest van de psychopaat te krijgen, besluit ze om met Hannibal Lecter te praten. Naarmate de dialogen vorderen en dieper worden creëren ze een merkwaardige band met elkaar.

Hoe hij wint: Op virtuoze wijze weet Hannibal te ontsnappen uit een beveiligde cel. Hij liet aan Clarice zijn haat voor de gevangenisdokter al duidelijk merken. Een paar dagen nadat Clarice de andere seriemoordenaar heeft vermoord, krijgt ze plots een telefoontje van Hannibal, vanuit de Bahama's. Het telefoongesprek eindigt met de fameuze woorden: 'I'm having an old friend for dinner,' waarop Hannibal de gevangenisdokter achtervolgt. Dan eindigt de film.

              3. One Flew Over the Cuckoo's Nest

                                                                   

De bad guy: Of ja, bad girl in dit geval. Zuster Ratched regeert met ijzeren vuist over haar patiënten in een inrichting. Ze slikken het allemaal als zoete koek, totdat Randle Patrick McMurphy in de inrichting terecht komt. Hij probeert de boel levendiger te maken en komt op tegen de autoriteiten en met name tegen hoofdzuster Ratched. Door McMurphy's komst, en doen en laten, durven andere patiënten ook meer. Maar er wordt van alles gedaan om de boel in toom te houden.

Hoe zij wint: Uiteindelijk ondergaat McMurphy een lobotomiebehandeling en blijft er niets meer van zijn vitaliteit over. Hij is als het ware gekooid om in zuster Ratched's systeem te passen. Hierdoor heeft zuster Ratched de touwtjes weer in handen.

Lichtpuntje: De indiaan die ontzag heeft voor McMurphy, verlost hem uit zijn lijden en ontsnapt op de manier hoe McMurphy het zou willen.

2. Primal Fear

De bad guy: Aaron Stampler is een stotterende jongen die wordt beschuldigd voor de moord op een bisschop. Het lijkt er echter op dat Aaron aan een dissociatieve identiteitsstoornis lijdt en wanneer hij zich aangevallen voelt, plots transformeert in de gewelddadige 'Roy'.

Hoe hij wint: In de rechtszaal transformeert hij plots in Roy. De jury en rechter zijn ervan overtuigd dat hij mentaal gestoord is. Ze besluiten hem in een inrichting te stoppen waar hij, als hij genezen is, weer uit zal komen. Aan het eind blijkt echter dat Roy iedereen voor de gek hield, en hij het hele personage Aaron gespeeld heeft. Zijn advocaat vraagt verbouwereerd: 'So there never was a Roy?' Waarop hij reageert met: 'There never was an Aaron, counselor.'

1. The Usual Suspects

De bad guy: De beroemde Keyser Soze is één van de beruchtste en onbekendste mensen op aarde. Zijn naam jaagt zelfs de schrik aan bij de grootste criminelen. Hij is verantwoordelijk voor de moord van een tiental mensen en zelfs kinderen.

Hoe hij wint: Hij doet zich voor als een kreupele man, genaamd Verbal Kint. Hij houdt special agent Kujan voor de gek en loopt moeiteloos het politiebureau uit na een overhoring. Later beseft Kujan dat hij erin is getrapt, Verbal zijn hele verhaal verzonnen heeft en hij Keyser Soze is. Maar het is al te laat. Keyser Soze is alweer verdwenen.

Note:

Nog een aantal noemenswaardige films waarin de bad guy wint: Se7en, Memento, Fight Club, Rosemary's Baby, No Country for Old Men en Chaos.