[EK] Special: Portugal

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Tsjechië.

Portugal
Portugal is tijdens het komende EK ingedeeld met Turkije, Zwitserland en Tsjechië in groep A. Portugal speelt de eerste wedstrijd tegen Turkije. Portugal plaatste zich als tweede in kwalificatiegroep A voor het EK. De Portugezen moesten alleen de Polen voor zich laten. Op de openingsdag 7 juni van het EK moet Portugal meteen aan de bak. Dan nemen zij het in groep A op tegen Turkije. De ontmoeting vindt plaats in Genève.

EK-geschiedenis
Portugal nam voor het eerst deel aan een Europees kampioenschap in 1984. Het EK vond destijds plaats in Frankrijk. In poule B werd Portugal tweede achter Spanje en plaatste zich zodoende voor de halve finale. In de halve finale was echter gastland Frankrijk na verlenging te sterk voor Portugal. Het werd 3-2. In 1996 werden de Portugezen groepswinnaar in groep D. In de kwartfinale ging het uiteindelijk mis. Het verloor van Tsjechië met 1-0 door een doelpunt van Poborski. Vier jaar later in Nederland en België werden ze opnieuw groepswinnaar. In de kwartfinale werd Turkije met 2-0 opzij gezet. In de halve finale was Frankrijk, net zoals in 1984, opnieuw te sterk voor de Portugezen. Ditmaal werd het 2-1. In 2004 werd het Europees kampioenschap in Portugal zelf gehouden. Opnieuw werd de ploeg groepswinnaar. In de kwartfinale moesten ze het opnemen tegen Engeland. Na 90 minuten was de stand 1-1 en na 120 minuten was de stand 2-2, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Portugal was uiteindelijk het gelukkigst en ging naar de halve finale. Daar moesten ze het opnemen tegen Nederland. Portugal won deze wedstrijd met 2-1. In de finale moest Portugal het opnemen tegen Griekenland. De Grieken waren in de groepswedstrijden ook al eens te sterk voor Portugal. Toen werd het 2-1. In de finale was Griekenland opnieuw te sterk. Deze keer werd het 1-0.

Road to...
Het ging alles behalve makkelijk voor de Portugal tijdens de kwalificatie. In een groep met Polen, België, Armenië, Finland, Servië, Kazachstan en Azerbeidzjan leek er op voorhand geen vuiltje aan de lucht. Het ging echter zeer moeizaam. Vooral de Polen, Finnen en Serviërs maakten het Portugal moeilijk. De Portugezen stelden in de laatste wedstrijd kwalificatie voor het Europees kampioenschap veilig. Portugal speelde 0-0 tegen de Finnen en aangezien de Serviërs niet verder dan een 2-2 kwamen tegen Polen plaatsten de Portugezen zich. Polen werd uiteindelijk groepswinnaar, Portugal kwalificeerde zich als tweede.

De ploeg
De ploeg van bondscoach Luis Felippe Scolari, die na het EK stopt, heeft één grote vedette in de ploeg. Dat is Cristiano Ronaldo. De 23-jarige vleugelaanvaller is tevens aanvoerder van de Portugese ploeg. Hij was ook in de kwalificatiewedstrijden belangrijk. Hij zal waarschijnlijk een grote rol spelen tijdens het EK. Ook Deco, de genaturaliseerde Portugees, is belangrijk voor de ploeg als spelverdeler. Andere Portugese toppers zijn Ricardo Carvalho, Ricardo Quaresma en Pepe. Maniche, in 2004 nog een belangrijke kracht op het EK, is uit de selectie voor het EK gelaten na een slecht seizoen bij zijn club Internazionale.

EK 2008
Portugal zit tijdens het EK samen met Zwitserland, Turkije en Tsjechië in groep A. Het wordt dus geen gemakkelijke klus voor Portugal, maar het lijkt wel te doen voor ze. Ze nemen het achtereenvolgens op tegen Turkije, Tsjechië en Zwitserland. Met de afgelopen Europese kampioenschappen in het achterhoofd mag Portugal als outsider of misschien wel als een van de favorieten gezien worden voor de titel.