[EK] Special: Kroatië

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. De Kroaten zijn vandaag als laatste aan de beurt. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Spanje

Kroatië
Kroatië zit in groep B met Duitsland, Polen en gastland Oostenrijk. De eerste wedstrijd voor de Kroaten was tegen Oostenrijk, die de Kroaten met een overwinning afsloten. Daarna Duitsland en de laatste groepswedstrijd is tegen het Polen van Leo Beenhakker.

EK-geschiedenis
Kroatië is pas sinds 1992 een erkend onafhankelijk land. Zodoende is de EK-geschiedenis van de Kroaten ook maar kort. In 1996 nam het land voor het eerst deel aan een Europees kampioenschap. In een groep met Portugal, Turkije en Denemarken werd Kroatië tweede in de groep. In de kwartfinale moesten ze het opnemen tegen de Duitsers. Het werd 2-1 voor Duitsland, het winnende doelpunt werd gescoord door Matthias Sammer. Duitsland zou het EK in dat jaar ook winnen. In 2004 was Kroatië er ook bij. Toen zaten ze in de poule met Frankrijk, Engeland en Zwitserland. De Kroaten moesten in de groepsfase Engeland en Frankrijk voorlaten en waren zodoende uitgeschakeld. Toen Kroatië nog bij Joegoslavië hoorde, waren er wel successen op een Europees kampioenschap. In 1960 en 1968 stond Joegoslavië in de finale, maar beide finales werden verloren tegen respectievelijk de Sovjet-Unie en Italië.

Road to...
Kroatië zat tijdens de kwalificatie in de groep bij onder andere Engeland, Rusland en Israël. In twaalf kwalificatiewedstrijden kwam Kroatië negen keer tot winst, twee keer was er een gelijkspel en één keer werd er verloren. Verloren werd uit van Macedonië met 2-0. De gelijke spelen waren beide keren tegen Rusland, beide wedstrijden eindigden in 0-0. Spectaculair waren de wedstrijden thuis tegen Andorra en uit tegen Israël en Engeland. Uit tegen Israël leek in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Kroatië kwam op een 3-1 voorsprong door onder andere twee doelpunten van Eduardo. Israël kwam echter op 3-2, maar twee minuten later was het wederom Eduardo die scoorde namens de Kroaten. Israël scoorde drie minuten voor tijd nog tegen, maar in de laatste minuten wist Kroatië stand te houden. Uit bij Engeland hadden de Engelsen aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor het EK. Kroatië stond echter na een kwartier al 2-0 voor door doelpunten van Niko Kranjčar en Ivica Olić. De Kroaten speelden een heel goede wedstrijd destijds op Wembley. Na rust kwam Engeland terug tot 2-2 door doelpunten van Lampard en Crouch. Het was echter invaller Mladen Petrić die heel Engeland in rouw dompelde.

De ploeg
Luka Modrić is één van de smaakmakers bij de Kroaten. De 22-jarige aanvallende middenvelder lijkt qua uiterlijk erg veel op Johan Cruijff. Ook speelt hij met nummer 14, het rugnummer dat Johan Cruijff altijd droeg. Verder zijn de broers Niko en Robert Kovač de spelers met veel ervaring in de ploeg. Ivica Olić van Hamburger SV zou eigenlijk samen met Eduardo voor de Kroatische doelpunten moeten zorgen. De Arsenal-spits is echter geblesseerd en kan niet in actie komen dit EK. Danijel Pranjić, speler van Heerenveen, is ook geen onbekende in de ploeg.

EK 2008
Kroatië zit in een poule met Polen, Duitsland en Oostenrijk. De Kroaten lijken met Polen te moeten strijden om de tweede plaats achter Duitsland. De Kroaten hebben echter wel al een voordeel omdat zij hun eerste wedstrijd wisten te winnen. Het Kroatische spel was echter niet overtuigend.

Submitter:  Bron: FOK!sport