[Fotoreportage] Extrema Outdoor 2009

Op weg naar Extrema Outdoor 2009 reden we door een enorme moesson, dus we hielden ons hart vast (zeker gezien de buien tijdens vorige edities). Eenmaal de files overwonnen werden we netjes naar een parkeerplaats gedirigeerd. In een grote polonaise met de rest van de partypeople mee richting de lonkende bastonen toe.

Rond 16:00 was het al goed vol. Het weer was prima, de mensen waren in goeie stemming, en na onze overtollige gear in een locker gegooid te hebben, doken we in het feestgeweld. Een van de eerste dingen die ons opviel was de enorme loopbrug over het water. Het festivalterrein ligt in een soort halve maan opstelling rond de plas, en een tripje van de ene naar de andere punt kostte je de afgelopen jaren zeker een half uur. De brug had halverwege een podium en was wat ons betreft een blijvertje.

Onze eerste halte was de mainstage waar Josh Wink aan het draaien was. Deze DJ met hangsnor had de sfeer er al goed inzitten, en stilstaan was redelijk lastig. Feesten of fotograferen was al snel het dilemma. We hebben ons toch losgerukt van de set van Josh, en zijn via de loopbrug naar Royal Dutch gelopen. Deze stage was geheel in stijl met veel delfsblauw en in de vorm van een molen. Sidney Samson was al goed bezig en zijn Riverside knalde niet alleen in zijn set, maar ook bij andere DJ’s uit de speakers.

Na Sydney Samson nam Afrojack het stokje naadloos over en de energie uit het publiek was echt voelbaar onstage. Doordat de temperatuur niet overdreven warm was, merkte je dat men flink door kon blijven feesten. We kregen ondertussen de tip dat Deadmau5 op de mainstage maskers uit ging delen voor zijn set, dus wij snel die kant op…

Bij de mainstage aangekomen was het weer even zoeken waar we backstage konden komen. Net achter de hekken was men begonnen met het uitdelen van duizenden maskers, wat een erg tof effect gaf op het publiek. Deadmau5 stelde niet teleur door een erg lekkere set weg te geven. Elk podium was ook uitgerust met een grote LEDwall, en de graphics van Deadmau5, zijn masker en de maskers in het publiek maakten er een erg geslaagd geheel van.

Na een korte stop bij Dj Mehdi op het Ed Banger podium snel door naar de Future Funk om daar Roog en Erick E op te wachten. Housequake blijft een van mijn favorieten, en ze stelden weer niet teleur. MC Gee zweepte iedereen op tot een waardig hoogtepunt, en toen de tunes van ‘I need a miracle’ uit de speakers knalde kreeg ik echt rillingen toen het publiek meebrulde!

Na een half uurtje Housequake zijn we maar de richting Ed Banger stage gegaan, aangezien we vanuit daar ook de eindshow goed konden zien. Hier bleek ook de ervaring van de organisatie weer naar voren te komen; er was een mooie plek boven het water gemaakt waar pers de show goed kon zien. Toch nog even onstage gekeken bij de Ed Banger Allstars want het klonk erg goed, en ik was blij verrast. Ik had al wat sets op Youtube gezien, maar deze set verraste me echt qua kwaliteit en durf. Petje af! Een waardige afsluiter op de Ed Banger stage!

Na alle sets werden de stages qua geluid aan elkaar gelinked. Er klinkt niets zo goed als 10 podia die belachelijke hoeveelheden watt aan muziekgeweld de lucht inslingeren. In het midden van de loopbrug was EXTREMA te lezen in volgens mij de grootste setup van dat type lampen in de wereld… De eindmix werd ondersteund met visuals die maar bleven overtreffen. Lasers, LED’s, zoeklichten, vuurwerk, en de letters die zich als mega LED’s gedroegen kregen iedereen stil en uitzinnig tegelijk. De afstemming van de eindmix en visuals was zeer indrukwekkend!

En toen was het over… Een heerlijke dag met perfecte muziek, mooie mensen, goeie organisatie en perfect weer. Volgens jaar is Extrema 15 jaar, en ik vraag me serieus af hoe ze in godsnaam dit moeten gaan overtreffen.

Tekst door: Jeroen (www.phreud.net)
Foto's door: Thomas en Jeroen