Foto's en review: Geuzenpop 2010

Geuzenpop 2010

6 en 7 augustus was alweer de zesde editie van Geuzenpop op het Rutbeek in Enschede. Geuzenpop is een leuk en relaxed kleinschalig festival met een alternatief tintje.

Vrijdag

Al snel na het ophalen van mijn fotopas bij de infostand kwam ik mijn FOK! collega Nanda Nienhuis tegen, zodat we samen het festivalterrein konden betreden. Wat ons direct opviel was dat het festivalterrein helemaal niet zo groot was als dat we hadden verwacht, en na een rondje over het terrein bleek al snel waarom; het grote mainstage-podium was nog niet geopend. Vanavond zouden er alleen maar optredens zijn op de Talentstage en het Verborgen theater. Dit zou ook kunnen verklaren waarom er relatief weinig publiek aanwezig was in tegenstelling tot fotografen met een fotopas die rondsjouwden met hun apparatuur.

Om 18.00 uur werd de avond geopend door Fingers on Fire, winnaar van de Grote Prijs van Twente. Een jong bandje wat leuke pop-rock muziek maakt en erg strak kan spelen. Zeer verrassend was het niveau van de sologitaristen die de solo’s eruit gooiden alsof het niets was.

Geuzenpop 2010 door Manon Roest
Fingers on Fire

Daarna was het de beurt aan The Paceshifters. Helaas was ook toen het publiek nog niet echt gegroeid en liepen er meer fotografen rond. De zanger van The Paceshifters maakte terecht de opmerking: 'Het lijkt wel een persconferentie!' Ondanks dat was het een leuk optreden die lekker vlot doorliep, de jongens kennen maar 1 tempo… en dat is snel!

In het Verborgen theater hoorde je de wat rustige muziek van Liloe and The Rigs die later op de avond werd vervangen door Rockabillymuziek.

Voor ons eindigde de avond met Memphis Maniacs, ondanks dat het een coverband is brachten ze het anders dan andere coverbandjes, ze maakten het onverwacht een leuk feestje van.

Geuzenpop 2010 door Manon Roest
Memphis Maniacs

De openingsavond van Geuzenpop was leuk, maar we hoopten toch dat er op zaterdag iets meer actie en publiek zou zijn. En dat het weer zou meewerken, want de voorspellingen waren daar niet naar.

Zaterdag

Dag 2 van Geuzenpop. Het weer leek mee te vallen, buienradar gaf wel wat regen aan, maar het regende minder dan was voorspeld. Aangekomen op het terrein was nu inderdaad het andere gedeelte met de Mainstage geopend. Het werd er nog niet veel groter op, maar op zich niet zo erg natuurlijk, nu hoeven we ook niet zoveel te lopen! Er was ook een echte Persruimte: Een tipi!

Intwine begon als eerste op de Mainstage. Die kennen we allemaal nog wel van Idols, ik had dan ook wel wat rock verwacht. Het begon allemaal lekker stevig, gaan ze ineens een soort van reggae spelen met een rocktoontje. Heel verbazingwekkend, maar het klonk wel lekker.

Geuzenpop 2010 door Manon Roest
Intwine

De Talentstage stond vandaag in het teken van regionale bands, waaronder A la Din, Velvet Monk en My Propane. De ene band was beter dan de andere. In het Verborgen Theater was het vooral luistermuziek en stand-up comedian, niet mijn ding.

Ondertussen begon op de Mainstage The Mad Trist, uitgeroepen tot 3Fm Serious Talent, het is stevige Desert/Garagerock, wat iets weg heeft van Queens of the Stone Age met een knipoog naar Kyuss. Wat mij betreft een band met potentie en ze gaven een goede show weg.

Na The Mad Trist werd het podium omgebouwd voor Bettie Serveert die met hun nieuwe album aan hun derde jeugd is begonnen. Het is niet mijn muziek, maar de muziek zit wel goed in elkaar. En ik vind de gitarist op 1 van presentatoren van Mythbusters lijken!

Gelukkig valt het weer nog steeds mee, we hebben wel een paar buitjes gehad, maar geen plensbuien. Helaas valt door het weer het aantal bezoekers nog wel tegen en lijkt het veld zelfs een beetje leeg.

Aan het begin van de avond is het tijd voor The Other, een stel tot zombie verkleedde Duitsers. Hun muziek knalt goed, het is een soort van Misfits-aftreksel met een Rammstein-soundje. Toen ze hun enige ballad wilden spelen ging er iets mis met een sample, waardoor het hele nummer in de soep liep, na 1 minuut hielden ze er dan ook mee op om door te gaan naar hun volgende nummer.

Na een rondje over het festivalterrein blijkt al gauw dat de kraampjes met tassen en kleding toch wel last hebben van het weer, er beginnen er een aantal hun boel al in te pakken. Daarentegen doen de eetkraampjes het nog steeds wel goed.

Dan is het tijd voor Go Back To The Zoo, die iedereen natuurlijk kent van onder andere “Hey DJ” en “Beam me Up”. Ze geven een spetterende show en betrekken het publiek (wat langzaamaan groeit) goed bij het optreden. Natuurlijk wordt ook hun albumpresentie nog even gepromoot tussen de nummers door.
 

Geuzenpop 2010 door Nanda Nienhuis
Go Back To The Zoo

Na het optreden van Go Back To The Zoo wordt in drie kwartier het podium omgebouwd voor het optreden van Kontrust, het terrein begint nu ook wat voller te worden. Omdat ik Kontrust op de Zwarte Cross heb gemist was ik blij dat ze hier ook nog op Geuzenpop kwamen zo kon ik ze toch nog zien! En zien doe je ze, wat een show en wat een feest! Jammer genoeg begon het toch weer te regenen en moesten we snel onze camera's voorzien van een regenjasje. De man van de videocamera vroeg ons of we ook nog een plastic zakje hadden voor de videocamera, gelukkig had ik er 2 meegenomen. Na een energiek optreden van ruim een half uur hielden ze er mee zonder hun hit “Bomba” te hebben gespeeld. Dit kon natuurlijk niet volgens het publiek en na een paar minuten 'we want more' kwamen ze weer terug om toch nog even 2 nummers extra te spelen waaronder Bomba.

Nadat ze echt weg waren kwam de presentator nog op het podium dat een kwartier voor het optreden van Peter Pan Speedrock nog iets speciaals zou gebeuren, iets met een zijspan en dat het publiek dus wel uit moest kijken.

Dus wij zaten te wachten op deze special toen de hekken van Backstage opengingen en er felle lampen aankwamen. Er kwam een zijspan aangecrosst met daarin Dikke Dennis. Nouja, hij ging er half uit, hij paste niet echt in die zijspan. Na een paar rondjes over het terrein verdween hij weer. Hij kwam nog even terug om Peter Pan Speedrock aan te kondigen.

Toen dus de afsluiter van Geuzenpop, Peter Pan Speedrock. Een heftig en speedy optreden, rock 'n roll op speed met invloeden van Motorhead. 

Ondanks de regen was Geuzenpop een zeer geslaagd festival. Maar zoek je een groot festival met veel drukte dan vind je dat hier niet. Geuzenpop is een leuk kleinschalig festival waar het relaxed is met goede muziek en een heerlijke sfeer.

Tekst: Manon Roest

Klik door voor de foto's!