FOK!ker in the spotlight: TARAraboemdijee

FOK!ker TARAraboemdijee houdt er een bijzondere hobby op na. Hij verzamelt vlaggen van landen en steden en hangt op een bijpassende dag de vlag van het bewuste land of de stad uit. Als er iemand uit het gezin jarig is mag die een vlag uitkiezen om uit te hangen. Dit is best een bijzondere hobby vonden wij en dus was het tijd om wat vragen te stellen. Eerder maakten onze collega's van DvhN al deze video van Tara en zijn hobby. 

• Hoe is je hobby begonnen?
Het grappige is, er was in FOK! V&A iemand die wat vlaggen aanbood, mijn vrouw heeft voor mij destijds de vlag van Uruguay aangeschaft, dat was mijn eerste vreemde vlag. Ze zei nog gekscherend, toen ze de vlag aan mij gaf, 'straks heb ik iets ontketend' dus FOK! zorgde voor de eerste vlag en het begin van deze verzameling.

• Hoeveel vlaggen heb je inmiddels?
136. De laatste die ik kreeg was die van Sicilië, gekregen van een collega. 

• Hoe ben je aan de vlaggen gekomen? (gekocht, gekregen, is er een vlag met een bijzonder verhaal erachter)
De meeste vlaggen kun je gewoon kopen bij webshops etc. Ik heb mij echter voorgenomen dat ik ze zo niet wil aanschaffen. Is ook niets leuks aan op die manier. En ik wil ook onder de prijs van 9 euro zitten wat dat betreft. Met een enkele uitzondering. Voor de vlag van Seborga (een Italiaans stadje dat beweert onafhankelijk te zijn) heb ik ietsje meer neer moeten tellen, omdat ik die in Seborga zelf heb gekocht, om een voorbeeld te noemen. Maar de meeste vlaggen heb ik via kringloopwinkels, rommelmarkten/vrijmarkten etc. gekocht, of als souvenirs van vrienden en collega’s gekregen. Heel af en toe heb ik er één via Marktplaats gekocht. Ook heb ik wel vlaggen gekregen op verjaardagen of zomaar van vrienden (en een keer van een volledig vreemde). En je komt soms hele bijzondere vlaggen tegen in kringloopwinkels, zo heb ik Oost-Turkestan (de Oeigoerse vlag) en Yorkshire toevallig in kringloopwinkels gevonden.

Naar Seborga zijn we dus speciaal toe gereden (vanuit de Provence, Frankrijk, maar toch) en Oekraïne heb ik gekregen van een Oekraïener uit de wijk die toevallig een keer langs kwam en vroeg naar mijn vlaggen en of ik die van Oekraïne ook had. Vrienden van mij namen de vlag van Madagaskar voor mij mee toen ze daar waren. Maar die vlag was blijkbaar onmogelijk te vinden. Dus uiteindelijk is het de eigen vlag geworden van hun gids. Dat vind ik best bijzonder. De vlag van Indonesië vergelijkbaar, komt uit een school, omdat de vlaggen blijkbaar daar geen souvenirs zijn. Oh ja, de vlag van Scheveningen was ook zo’n toevallig kringloopvondst.

• Wat is je lievelingsvlag?
Oei, dat is een lastige. Wales, Venetië, Yorkshire of eSwatini (Swaziland) denk ik. Ik kan niet echt een keuze maken.

• Welke vlag heb je nog niet maar zou je dolgraag willen hebben?
Macau!, maar ook de Roude Léiw variant van Luxemburg en die van Bhutan.

• Is er ook een vlag die je wel hebt maar liever niet zou uithangen?
Ja, die heb ik. Momenteel vlag ik Rusland niet. Maar ik heb ook Noord-Korea en de vlag van de Sovjet-Unie, en de voormalige Sovjet-vlag van Oezbekistan. Drie vlaggen die ik helemaal niet gebruik.  Ik heb trouwens meer vlaggen, ook nog sein-, scheeps- en bedrijfsvlaggen (bijv HEMA en ABN-Amro, coronavlag) maar die liggen gewoon in een doos op zolder en verzamel ik niet echt. Gewoon gekregen her en der.

• Misschien een domme vraag: wat is de reden waarom je Rusland en Noord-Korea niet wil vlaggen?
Twee redenen eigenlijk, ze zijn controversieel. Rusland op dit moment, Noord-Korea altijd al. Ik denk dat ik weinig mensen blij maak met die vlaggen uithangen. In tegendeel, ik denk dat ik mensen boos kan maken, en dat wil ik niet met mijn vlaggen. Dat is ook waarom ik bepaalde feestdagen, als die gevoelig liggen, wel eens oversla. De andere reden is ik niet achter die regimes kan staan, en dus ook niet achter wat ze vieren. Ik blijf bijvoorbeeld bij Afghanistan ook steevast de vlag en de feestdagen van het oude regime gebruiken, en niet die van de Taliban.

De Sovjet-vlag is prachtig trouwens, mijn versie heeft een goud geborduurde hamer en sikkel. Maar afkomstig van een regime dat zoveel doden heeft veroorzaakt, meer nog dan Hitler ... nee, dat doen we maar niet. Wel eens gekscherend gezegd op 1 mei (Dag van de Arbeid) dat ik hem zou uithangen.

• Hoe ziet zo'n verzameling er dan uit?

De collectie vlaggen van TARAraboemdijee  (Foto: TARAraboemdijee )
De collectie vlaggen van TARAraboemdijee (Foto: TARAraboemdijee )De collectie vlaggen van TARAraboemdijee  (Foto: TARAraboemdijee )
De collectie vlaggen van TARAraboemdijee (Foto: TARAraboemdijee )

Die 8 losse vlaggen zijn mijn groot formaat vlaggen. De meeste die ik heb zijn ca 1x1,5m. Die andere zijn zeker 2x3m. Die nemen dus veel meer ruimte in beslag vandaar dat ze niet in de bak liggen. 

• Tot slot: de vlag van vandaag is een bijzondere: daarmee is je hobby tenslotte begonnen. Het verhaal achter het verhaal van deze vlag kennen we al; welke feestdag vier je met deze vlag? 

De vlag van vandaag: Urugay (Foto: TARAraboemdijee )
De vlag van vandaag: Uruguay (Foto: TARAraboemdijee )

18 mei: Batalla de las Piedras (Battle of Las Piedras) (1811) (Uruguay)

De slag van Las Piedras vond plaats op 18 mei 1811 als onderdeel van de Uruguayaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. Het werd een overwinning voor de revolutionairen. Deze overwinning wordt jaarlijks op deze feestdag herdacht.