Onderhoud aan serverpark Fok! en Tweakers

De afgelopen dagen is Fok! bij tijd en wijle zeer traag. Het inladen van pagina's duurt soms erg lang en het komt de laatste tijd veel voor dat een reactie er twee tot soms wel twintig keer komt de staan, met maar één druk op de submitknop. Op dit moment is nog niet precies bekend waar dit aan ligt, maar het lijkt aan het serverpark te liggen.

De laatste maanden zijn de pageviews van Tweakers.net en Fok.nl gigantisch gestegen en daarmee is de druk op de servers steeds groter geworden. De mensen van Tweakers.net gaan daarom dit weekend de servers flink onder handen nemen. De capaciteit wordt daarmee flink vergroot, wat de problemen hopenlijk ook voor Fok! voor een tijd gaat oplossen.

Hieronder voor de geïnteresseerden een stuk dat Femme Taken op de frontpage van Tweakers.net geplaatst heeft over de upgrades. Het stuk is vandaag, zaterdag 27 oktober, geplaatst.
quote:
Sinds onze laatste webserver upgrades in maart heeft Tweakers.net een onverminderde groei van 17 miljoen pageviews per maand naar ruim 26 miljoen pageviews doorgemaakt. Deze toename in bezoekersaantallen is inmiddels duidelijk merkbaar in de belasting van de webservers, die vooral op de server die het forum bedient (Arshia) met enige regelmaat erg hoog is. Morgen zullen Kees en Floris bij TrueServer een aantal upgrades aan ons serverpark uitvoeren waarmee we de capaciteit van onze webserver frontend aanzienlijk gaan verhogen.

Nieuwe dual Athlon MP webserver

Het meest in het oog springend is de plaatsing van onze eerste dual Athlon server. Deze nieuwste aanwinst draait op twee 1,2GHz AMD Athlon MP processors en een Tiger MP moederplank. De configuratie bestaat verder uit twee 512MB PC2100 repen, een 20GB Seagate Barracuda ATA IV harddisk, twee netwerkkaartjes en een 2U rackmount van ProCase. De processors werden gesponsord door AMD, het geheugen werd ter beschikking gesteld door Dane-Elec en 2Fast hielp bij het regelen van de 300W versie van de ProCase kast. De nieuwe webserver heeft de naam Achelois gekregen. In eerste instantie zal zij het forum gaan serveren.

Linux herinstallatie Odin en Arshia

Odin en Arshia, de twee webservers die in maart aan het serverpark werden toegevoegd, draaien als enigen van de zes servers op FreeBSD. Helaas is dit geen al te fortuinlijke keuze gebleken. Wat ook de reden mag zijn van de problemen, feit is dat de stabiliteit van beide machines verre van optimaal is en dat er allerlei problemen zijn met betrekking tot Apache en de MySQL connecties. Daardoor kan de hardware niet optimaal ingezet. Morgen worden beide servers voorzien van een nieuwe Slackware installatie met 2.4 kernel. Dit betekent dat ons serverpark binnenkort geheel op Slackware draait, terwijl voor de komst van Kees als serveradmin FreeBSD, Debian en Slackware door elkaar werden gebruikt. Odin en Arshia krijgen na de upgrade een nieuwe naam. Odin gaat Iris heten en voor de nieuwe naam van Arshia mag je binnenkort gaan pollen op de frontpage

Na uitvoering van de bovengenoemde upgrades mag Athena met bijna 128 dagen uptime achter de rug een welverdiende rust toegemoet zien. Daarbij zal zij promotie verdienen tot gecombineerde (Coda) file- en imagewebserver. Athena werd eind mei 2000 samen met Aphrodite (in haar oorspronkelijke configuratie) bij Vuurwerk Internet geplaatst. Sindsdien is de configuratie met uitzondering van wat software updates grotendeels gelijk gebleven. De laatste tijd loopt dat niet meer zo lekker en daarom wordt de hele machine opnieuw geïnstalleerd, waarbij zij meteen optimaal geconfigureerd zal worden voor haar nieuwe taak. Deze verandering is noodzakelijk ter voorbereiding op de komst van twee LVS load balancers, die bij de terugkomst van Athena ons rackje bij TrueServer komen bevolken. Met de LVS'en (twee Athlon 800 machines) kunnen we de load balancing verbeteren en efficiënter gebruik maken van de aanwezige hardware. Op dit moment wordt Tweakers.net geloadbalanced met behulp van DNS round robin, terwijl GoT, Fok! en het Fok!forum ieder op één webserver draaien. Dit is natuurlijk geen ideale situatie. De twee load balancers worden via onze twee switches aangesloten op de twee Juniper M20 routers van TrueServer, zodat het hele traject tussen de backbone providers van TrueServer en onze eigen webservers redundant is uitgevoerd.

Table-locking bottlenecks

Naast een hoge belasting van onze webservers kampen we momenteel in toenemende maten met problemen omtrent table-locking in MySQL. Hierdoor ontstaan soms gigantische opstoppingen in de forum database, waardoor GoT zo goed als onbereikbaar is. Sinds vorige week draaien de database servers een nieuwe MySQL 3.23.43 versie met support voor InnoDB tables. InnoDB is een embedded database backend onder MySQL. Het heeft ondersteuning voor veel zaken die in de standaard MyISAM tables van MySQL ontbreken, zoals row-level locking, transacties en foreign key constraints. Met behulp van row-level locking kunnen we de performance problemen van het forum grotendeels uit de wereld helpen en de schaalbaarheid van onze hardware verbeteren. Vannacht worden de belangrijkste tabellen van het forum omgezet naar InnoDB formaat.

We hopen als crew dat het de problemen van de afgelopen tijd gaat oplossen. Onze excuses voor de vele problemen in de afgelopen tijd. Moeten jullie ook maar niet zoveel pageviews genereren! ()