PCM klaagt Kranten.com aan

Omdat onderstaande ook deels te maken heeft met FOK! en Tweakers.net hieronder even een berichtje over de zaak PCM Uitgevers versus Kranten.com:

[Persbericht van Eureka Internetdiensten (Kranten.com)]

"Linken van Internetwebsites in strijd met auteursrecht?"

PCM neemt juridische actie tegen online krantenoverzicht

ROTTERDAM, 18 april 2000 - Kranten.com, de website met het meest complete overzicht van de Nederlandse kranten, ligt onder vuur. PCM, uitgever van o.a. de dagbladen NRC, AD en De Volkskrant, wil Kranten.com verbieden te linken naar de websites van haar dagbladen en naar de koppen van de artikelen die online zijn gepubliceerd.

De uitgever van Kranten.com, Eureka Internetdiensten, pleegt volgens PCM inbreuk op haar merkrechten, auteursrechten en databankrechten "ten aanzien van de titels van de PCM dagbladen en de (titels en titellijsten van) artikelen uit de bedoelde dagbladen".
Volgens de advocaat van PCM profiteert Kranten.com bovendien "op ongerecht-vaardigde wijze van de inspanningen van de dagbladen".
Als Kranten.com haar service niet beëindigt, stapt PCM naar de rechter.

Kranten.com is een website opgezet door studenten ongeveer anderhalf jaar geleden. Het biedt een compleet overzicht van de koppen van door de gebruiker zelf geselecteerde kranten, variërend van landelijke dagbladen tot regionale kranten. Ook bestaat de mogelijkheid om dagelijks via een gratis e-mailservice een overzicht te krijgen van de koppen van de kranten. Een groot deel van de Nederlandse dagbladen wordt uitgegeven door het PCM-concern.
Kranten.com kan geen overzicht meer maken wanneer deze bladen ontbreken.

De argumentatie van PCM dat Kranten.com de auteursrechten schendt wordt door Kranten.com verworpen. Volgens Kranten.com is het enige wat zij doet het linken naar de websites van de kranten.

Martin Klerx van Kranten.com:
"Internet is groot geworden door het linken naar andere websites oftewel het optimaal verspreiden en toegankelijk maken van de openbaar aangeboden informatie. PCM begrijpt niet wat de essentie van Internet is. Wanneer de rechter het met PCM eens is, betekent dit dat de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring op Internet drastisch aan banden wordt gelegd. Linken is een gedeelte van Internet, het IS Internet. Eigenlijk zouden de kranten juist blij moeten zijn met de extra bezoekers die wij naar hen toe sturen."

Krijgt PCM gelijk van de rechter dan heeft dat grote gevolgen niet alleen voor Kranten.com maar ook voor websites als Ilse.nl, AltaVista.nl en beursgenoteerde bedrijven als WorldOnline. In Amerika hebben bij vergelijkbare cases de dot coms gelijk gekregen en werd het argument dat linken een inbreuk is op het auteursrecht verworpen.

------------------------------------------------
Eureka Internetdiensten wordt vertegenwoordigd door mr D.J.G. Visser van
Stibbe Simont Monahan Duhot, telefoon 020-5460451, dirk.visser@stibbe.nl

PCM wordt vertegenwoordigd door mw mr J.I. Krikke van De Brauw Blackstone Westbroek, telefoon 020-5771798, jikrikke@dbbw.nl
------------------------------------------------

Als deze rechtzaak inderdaad wordt gewonnen door PCM dan kan ook FOK! wel inpakken, en met ons vele andere sites (waaronder bijvoorbeeld Tweakers.net), hoewel dan als oplossing voor dat probleem natuurlijk de bronvermelding gewoon kan worden weggelaten... Ik vind 't een belachelijke claim van PCM en ik hoop alleen maar dat de rechter er niet in trapt.
Langs deze weg wens ik de makers van kranten.com dan ook succes en ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat ze winnen.
Het is toch belachelijk dat je als website geen links naar andere sites op mag nemen ? Zal VNU blij mee zijn. Kopen ze voor 30 miljoen Startpagina.nl op, moeten ze alle links gaan verwijderen. Om nog maar te zwijgen over de zoekmachines die wel allemaal hun deuren kunnen sluiten.
Wie denken ze bij PCM wel niet dat ze zijn ??

Submitter:  Bron: <a href=http://www.kranten.com/ target=_new>Kranten.com</a>