FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 mei 2023

Random Pics van de Dag #926

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Darkweb-actie: 288 aanhoudingen en 50 miljoen euro in beslag genomen

Tijdens een gecoördineerde internationale operatie hebben politiediensten in totaal 288 verdachten aangehouden die betrokken waren bij het kopen en verkopen van drugs op het darkweb. Bij deze operatie, SpecTor genaamd, zijn meer dan 50 miljoen euro aan contant geld en virtuele valuta, 850 kg drugs en 117 vuurwapens in beslag genomen. De inbeslaggenomen drugs bestonden onder andere uit ruim 258 kg amfetamine, 43 kg cocaïne en 43 kg MDMA. De operatie bestond uit afzonderlijke maar elkaar aanvullende acties die de afgelopen 1,5 jaar in 9 landen plaatsvonden. In Nederland zijn in totaal 10 personen aangehouden.

Bewijs uit offline halen Monopoly Market
Operatie SpecTor vloeide voort uit de inbeslagname van de criminele infrastructuur van Monopoly Market, een illegale marktplaats op het darkweb. Deze illegale marktplaats, waarvoor een streng ‘invite only’-beleid gold en waarop alleen drugs werden verhandeld, werd in december 2021 offline gehaald. Op basis van het bewijsmateriaal dat hieruit voortkwam, heeft het Europese Cybercrime Centrum van Europol (EC3) informatiepakketten samengesteld. Deze pakketten vormden de basis voor opsporingsonderzoeken in verschillende landen.

Naast de 10 aanhoudingen in Nederland, vonden er aanhoudingen plaats in de Verenigde Staten (153), het Verenigd Koninkrijk (55), Duitsland (52), Oostenrijk (9) Frankrijk (5), Zwitserland (2), Polen (1) en Brazilië (1). Een aantal onderzoeken naar de identiteit van personen achter de darkweb-accounts is nog niet afgerond. De politiediensten blijven de komende tijd de data gebruiken om verkopers en kopers te identificeren en vervolgen.

Aanhoudingen én een signaal afgeven
Het Team Cyber Enabled Crime (TCEC) van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid is actief in de bestrijding van darkwebmarkten en maakt namens de Nederlandse politie deel uit van de zogenaamde Operational Coordination Group (OPCG) van Europol, die Operatie Spector initieerde. Nan van de Coevering, teamleider van TCEC, is trots op de resultaten van de operatie: "De intelligence die Europol met ons deelde, zoals transactiegegevens en virtual currency adressen, hielp ons om nieuwe onderzoeken op te starten en bestaande onderzoeken te verrijken. Op deze manier hebben we een aantal belangrijke Nederlandse verkopers geïdentificeerd en aangehouden. Het succes van deze operatie toont weer aan dat internationale samenwerking essentieel is in de bestrijding van criminaliteit op het darkweb."

Crimineel op het darkweb is niet anoniem
Bij TCEC zien ze dat de criminaliteit op het darkweb doorlopend verandert. Van de Coevering: "Als politie blijven we die ontwikkelingen op de voet volgen en passen we onze technieken continu aan om slagkracht te behouden. Aanvullend blijven we het signaal afgeven dat criminelen zich wel anoniem kunnen wanen op het darkweb, maar dat niet zijn. Ook naar aanleiding van deze operatie publiceerden we een lijst op het darkweb, met daarop alle nicknames van aangehouden verkopers, die gestopt zijn met hun illegale praktijken. Kopers weten dat ze de verkopers op de lijst niet kunnen vertrouwen. Het darkweb gebruiken voor criminele activiteiten is strafbaar en kan niet zonder gevolgen blijven. We blijven ons daar nationaal en internationaal voor inzetten, samen met onze partners."

DisrupTor en DarkhunTor
TCEC werkte voor operatie SpecTor onder meer samen met het Post Interventie Team van Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en rechercheurs van de Eenheid Zeeland-West-Brabant en de Eenheid Midden-Nederland. Tijdens de eerdere internationale operaties DisrupTor (2020) en DarkhunTor (2021) werden ook al honderden verkopers en kopers van illegale goederen op het darkweb aangehouden. Dat er bij SpecTor wereldwijd nog meer aanhoudingen zijn verricht, is vooral te danken aan toegenomen deskundigheid en een groei van het aantal internationale politieteams dat op het darkweb actief is.

Vanaf maandag gratis ov-kaartjes voor minimagezinnen in Amsterdam

Amsterdammers met een lager inkomen kunnen vanaf maandag gratis kaartjes krijgen om te reizen met het ov. Het gaat om kaartjes voor de bus, tram of metro. Ongeveer 95.000 gezinnen uit 14 gemeenten in Noord-Holland komen in aanmerking voor maximaal acht kaarten per huishouden over de periode van een jaar. Zo meldt AT5

Waar het plan eigenlijk in april al in zou gaan, is het nu komende maandag 8 mei zo ver. Huishoudens die tot 130 procent van het minimuminkomen verdienen komen in aanmerking voor de regeling en de kaartjes zijn per keer anderhalf uur geldig. 

Gezinnen met twee kinderen kunnen zo tweemaal in een jaar een gratis uitstapje maken in het gebied van de Vervoerregio Amsterdam. Daar vallen veertien gemeenten onder: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

De Vervoerregio Amsterdam trekt 5 miljoen euro uit om op deze manier gezinnen die het financieel moeilijk hebben tegemoet te komen. 

Financieel leed
De met 7 procent verhoogde tarieven in het ov dit jaar treffen de huishoudens met een kleine beurs het hardst. De voorzitter van de vervoerregio Melanie van der Horst, ook verkeerswethouder in Amsterdam, meldde eerder dat zij hoopt dat met de actie "het financiële leed voor de doelgroep die het hardst getroffen wordt een beetje te verlichten." 

Inwoners van de Vervoerregio die in aanmerking komen voor het cadeautje, krijgen in de loop van deze week via instanties als de voedselbank te horen hoe ze de kaarten kunnen krijgen.

NBA: Sixers zonder Embiid toch op 1-0 tegen Celtics, Nuggets winnen weer van Suns

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn maandagavond weer twee playoffwedstrijden gespeeld. Zowel in het westen als in het oosten stond een wedstrijd op het programma in de halve finales van de conferences, wat in het grote plaatje overeenkomt met de kwartfinales van de playoffs.

Boston Celtics - Philadelphia 76ers
In de TD Garden in Boston trapten de Celtics en de 76ers de halve finales van de Eastern Conference af en dat werd gelijk in wedstrijd één al een spannende strijd, waarbij de bezoekers het zonder sterspeler Joel Embiid moesten doen. James Harden stond echter als vanouds op en noteerde gedurende de avond maar liefst 45 punten voor Philadelphia, dat het grootste deel van de eerste helft wel tegen een achterstand aan keek. In Q3 trokken ze de stand echter weer gelijk en vanaf dat moment werd het razendspannend, tot aan de allerlaatste minuut. Een drietje van Harden bracht de Sixers op voorsprong en dat wisten ze knap vol te houden: Philadelphia won met 115-119, de 39 punten van Jayson Tatum waren voor Boston niet genoeg.

Game 2: Woensdagavond 3 april, 02.00u (NL); Boston Celtics - Philadelphia 76ers

Denver Nuggets - Phoenix Suns (1-0)
Na de ruime zege in de openingswedstrijd hadden de Nuggets het in wedstrijd twee langer lastig met de bezoekers uit Phoenix. Die kwamen via Kevin Durant (24 punten) en Devin Booker (35 punten) zelfs even op voorsprong in het derde kwart, maar in het vierde kwart stond Nikola Jokic weer op bij Denver. De grote Serviër scoorde 39 punten en trok 16 rebounds weg bij de basket, wat de Nuggets uiteindelijk op weg hielp naar een 97-87 zege en een 2-0 voorsprong in de best-of-sevenreeks.

Game 3: Vrijdagavond 5 april, 04.00u (NL); Phoenix Suns - Denver Nuggets

NHL: Devils schakelen rivalen uit New York uit

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is maandagavond de laatste serie van de eerste playoffronde beslist. De New Jersey Devils speelden in het eigen Prudential Center de zevende en beslissende wedstrijd tegen de rivalen van de andere kant van de Hudson, de New York Rangers.

De eerste periode leverde voor beide ploegen nog niks op, maar halverwege periode twee was het raak: Ondrej Palat legde de puck heerlijk neer voor Michael McLeod, die om Rangers-goalie Igor Shesterkin heen navigeerde voor de 1-0. Een paar minuten later belandde John Marino's poging net naast Shesterkin's doel, maar Marino handelde snel en leverde een prachtig achterwaarts passje af bij Tomas Tatar: 2-0.

De Rangers probeerden wat terug te doen, maar stuitten continu op de indrukwekkende goalie Akira Schmid. Nadat Erik Haula er 3-0 van maakte was het helemaal wel gedaan, de empty netter waarmee Jesper Bratt nog scoorde maakte het feestje vervolgens compleet: 4-0 en de Devils mogen woensdagavond om 01.00u gaan beginnen aan de serie tegen de Carolina Hurricanes.

Final Fantasy Pixel Remaster bereikt mijlpaal van twee miljoen

Van de Final Fantasy Pixel Remaster-collectie zijn inmiddels twee miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Square Enix aangekondigd. Het lijkt er toch op dat men nog altijd graag deze JRPG-klassiekers wil spelen.

Final Fantasy Pixel Remaster is een collectie met Final Fantasy I, Final Fantasy II, Final Fantasy III, Final Fantasy IV, Final Fantasy V en Final Fantasy VI. De remasters zijn ook los te koop. De pixel remasters kwamen al op 2021 uit voor pc en mobieltjes. Op 19 april van dit jaar zijn ze eindelijk ook naar Switch en PS4 geport. Daarbij werd gelukkig de slechte remaster lettertype aangepast.

Forspoken dlc-trailer toont bombastische gameplay

Forspoken krijgt op 26 mei zijn enige uitbreiding genaamd 'In Tanta We Trust'. De nieuwe gameplay-trailer toont hoe Frey in deze dlc samenwerkt met Tanta Cinta. Dit maakt niet alleen nieuwe aanvallen mogelijk, maar Frey krijgt ook beschikking tot nieuwe platforming vaardigheden.

In Tanta We Trust speelt zich 25 jaar voor de gebeurtenissen van het hoofverhaal af. Frey gaat terug in de tijd en vecht mee in 'The Purge of the Rhedding', een belangrijk gevecht in de geschiedenis van Athia.

Kool klopt Vos in eerste massasprint Vuelta Femenia

Charlotte Kool heeft de tweede rit in de Vuelta Femenina gewonnen. De 23-jarige renster van DSM was na ruim 100 kilometer de snelste in de massasprint. Ze won voor Marianne Vos, die daarmee wel de nieuwe leidster is in de Ronde van Spanje voor vrouwen.

Na de ploegentijdrit van maandag stond vandaag een eerste rit in lijn op het programma in de Vuelta Femenina. Er gebeurde weinig in de etappe van Orihuela naar Pilar de la Horadada. Op dertig kilometer van de finish was er even dreiging van waaiers, maar uiteindelijk zou dat niks opleveren en kregen we de eerste massasprint deze Vuelta.

Chloé Dygert probeerde op 500 meter nog de sprint te ontlopen die vroeg aan te gaan en de Amerikaanse had een kleine voorsprong te pakken. Marianne Vos reageerde alert en sprintte het gat naar Dygert dicht, maar deed dat met Charlotte Kool in het wiel, waarna de jonge Nederlandse op 25 meter van de streep uit het wiel van VOS en haar eerste ritzege pakte in de Ronde van Spanje.

Vos is wel de nieuwe leidster in de Vuelta Femenina. Haar ploeg had maandag de ploegentijdrit gewonnen en neemt daardoor de leiderstrui over van haar ploeggenote Anna Henderson.

Results powered by FirstCycling.com

Jeugddetentie voor straatroven en openlijk geweld in Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Ede voor het plegen van 12 straatroven, openlijk geweld en verzet bij zijn aanhouding. De man krijgt een jeugddetentie van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

In februari 2022 sloeg en schopte de man samen met 2 anderen een slachtoffer die hij tegenkwam op het Centraal Station in Arnhem. Later dat jaar pleegde de man 12 straatroven. De man lokte de slachtoffers in de meeste gevallen met een smoes mee naar de parkeergarage van het Centraal Station in Arnhem. Vervolgens dwong hij de slachtoffers om hun telefoon, de bijbehorende ontgrendelcodes en in sommige gevallen hun iCloud-gegevens af te geven/in te voeren, zodat hij de telefoons eenvoudig kon doorverkopen. Hierbij bedreigde hij de slachtoffers met een mes en gebruikte hij geweld. Naar aanleiding van 1 van de roven hield een politieagent de man aan. Hij verzette zich tegen deze aanhouding.

Bekentenis op zitting
Bij de politie en tijdens de rechtszaak bekende de man, op een paar kleine punten na, de 12 straatroven en het geweld. De rechtbank komt daarmee tot een bewezenverklaring van deze handelingen. De man verklaarde dat een agent bij zijn aanhouding aan zijn haar trok en dat hij zich daarom verzette. De rechtbank gaat uit van proces-verbaal van de agent en vindt ook het verzet bij aanhouding bewezen.

Toepassen jeugdstrafrecht
Vanwege de antisociale persoonlijkheidsstoornis van de man en zijn jonge leeftijd adviseert de psycholoog om het jeugdstrafrecht toe te passen. Begeleiding, toezicht en behandeling zijn volgens hem noodzakelijk. Verder geeft de psycholoog aan dat een verplichtend kader en strikte voorwaarden nodig zijn, om te voorkomen dat de man zich weer onttrekt aan begeleiding en toezicht. De reclassering sluit zich aan bij dit advies en stelt een aantal bijzondere voorwaarden voor, waaronder ambulante behandeling en begeleiding, begeleid wonen, controle op het gebruik van middelen en dagbesteding.

'Laatste kans'
Het beeld dat de rechtbank krijgt van de man is zorgelijk. De man is al eerder door de kinderrechter veroordeeld. Te zien is dat de delicten steeds ernstiger worden en dat de man steeds meer en gemakkelijker geweld gebruikt. Er is sprake van een jonge man, waarbij het ontbreekt aan stabiliteit en een ondersteunend netwerk. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over en past het jeugdstrafrecht toe. Daarbij legt de rechtbank een strikt kader met bijzondere voorwaarden op. De rechtbank benadrukt dat dit voor de man de laatste kans is om in het kader van het jeugdstrafrecht een hulpverleningstraject in te gaan.

De rechtbank oordeelt dat door (toenemende) ernst en het grote aantal incidenten in korte tijd, een gevangenisstraf in dit geval de enige passende straf is. De rechtbank legt daarom 24 maanden jeugddetentie, waarvan 12 maanden voorwaardelijk op. Voor het voorwaardelijk deel van de straf geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Ook legt de een contact- en/of locatieverbod op aan de man voor een aantal van de slachtoffers.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man in totaal een bedrag van ruim 22 duizend euro schadevergoeding aan 6 slachtoffers betalen.

Voorwaardelijke celstraf voor man die hielp bij zelfdoding vriendin

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 45-jarige man uit Cuijk veroordeeld voor hulp die hij bood bij de zelfdoding van zijn vriendin. De rechtbank legt hem een geheel voorwaardelijke celstraf op.

In 2020 bestelde de man allerlei onderdelen en zette hij een installatie in elkaar waarmee zijn vriendin over kon gaan tot zelfdoding. De verdachte heeft bekend, maar gaf aan dat het ging om een noodtoestand waarbij hij weloverwogen de keuze maakte om een strafbaar feit te plegen.

In Nederland is zelfdoding niet strafbaar, maar opzettelijk behulpzaam zijn bij zelfdoding of het verschaffen van middelen daarvoor is wel strafbaar. De uitzondering daarop geldt voor hulp bij zelfdoding door een arts vanwege ernstig en uitzichtloos lijden.

Uitgesproken doodswens
Volgens de rechtbank blijkt uit het dossier dat de partner van de verdachte een uitgesproken doodswens had. Zij kampte al langere tijd met lichamelijke klachten die in ernst toenamen en waarvoor geen oorzaak werd gevonden. Uiteindelijk had de vrouw steeds meer zorg nodig en was zij aan bed gebonden. De verdachte nam de zorgbehoeftes van de vrouw volledig op zich. Omdat hij haar enige mantelzorger was, bevonden zij zich in een zware, eenzame positie.

Toch is de rechtbank er niet van overtuigd dat er geen andere wegen voor de verdachte openstonden. Zo zijn er verschillende suggesties gedaan door zorgverleners, onder wie de huisarts die aangaf dat verdachte en zijn partner open moesten staan voor andere, met name psychische behandeling en ook de behandelend fysiotherapeut besprak mogelijke behandeltrajecten met de verdachte.

Uit het medisch dossier komt naar voren dat er wel vragen zijn gesteld over euthanasie, maar niet dat er daadwerkelijk een onderbouwd verzoek om euthanasie is besproken met de huisarts. Ook is het traject via de levenseindekliniek, waar de huisarts naartoe had verwezen, niet opgestart. Aangezien de reguliere geneeskunde niet betrokken was bij de uitvoering van de doodswens van de vrouw, is niet door een bevoegd arts vastgesteld dat er sprake was van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Voorwaardelijke celstraf
Voor de rechtbank is komen vast te staan dat de verdachte zijn 39-jarige vriendin hielp bij voorbereidingen om haarzelf van het leven te beroven. Het jaren intensief verzorgen van zijn partner, met name in haar laatste levensfase, heeft een grote impact gehad op het leven van verdachte. Het gemis heeft nog steeds een grote impact. Daar houdt de rechtbank rekening mee. Verder is de man niet eerder veroordeeld voor enig strafbaar feit.

Op hulp bij zelfdoding staat een strafmaximum van drie jaar, maar oriëntatiepunten voor de rechtspraak zijn er niet, zeker gezien het uitzonderlijke en uiteenlopende karakter. Bij de hoogte van de straf zoekt de rechtbank aansluiting bij eerdere uitspraken, waarbij het ook ging om hulp van een naaste in een familierelatie bij zelfdoding.

Al met al legt de rechtbank een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op voor de duur van 3 maanden.

'Weghalen regenboogvlaggetjes op scholen maakt schoolklimaat juist onveiliger'

Tijdens een bijeenkomst over inclusie op een school in Apeldoorn op 25 april, waar lhbti+-leerlingen centraal stonden, zijn door de beveiligingsmedewerkers de opgehangen regenboogvlaggetjes in de school verwijderd. Volgens de medewerkers was dit ten behoeve van de veiligheid van de leerlingen, aangezien andere leerlingen hier ‘aanstoot aan namen’. Dit is de laatste in een reeks incidenten de afgelopen tijd waarbij de zichtbaarheid van de lhbti+-gemeenschap tot nare en soms gewelddadige reacties leidde – onder andere in Eindhoven, Groningen en Goeree-Overflakkee.

Dat zichtbaarheid van een groep kan leiden tot vervelende reacties, is al langer bekend. Maar zichtbaarheid is juist een middel om te zorgen dat meer mensen bekend raken met een bepaalde groep mensen die ze niet vaak (bewust) ontmoeten in het dagelijks leven. Onbekend maakt onbemind – en bekendheid, mits gepaard met betrouwbare informatie, leidt uiteindelijk tot meer begrip en minder angst voor het onbekende.

Een positieve sociale norm stellen is een bewezen methode om discriminatie tegen te gaan. Een regenboogvlag ophangen lijkt misschien een klein gebaar, en het weghalen daarvan lijkt dan ook geen groot probleem, maar al deze kleine symbolen leiden uiteindelijk tot het stellen van een sociale norm waarbij de lhbti+-gemeenschap zichtbaar en zichzelf mag zijn. Zeker op scholen is dit belangrijk. Op scholen met bijvoorbeeld een actieve GSA (Gender & Sexuality Alliance) is de lhbti+-gemeenschap meer zichtbaar en kunnen leerlingen elkaar makkelijker vinden voor steun en uitwisseling. School wordt dan niet opeens een perfecte plek waar iedereen ongelimiteerd zichzelf kan zijn, maar we zien wel positievere ontwikkelingen bij scholen met een actieve GSA.

Lhbti+-jongeren zijn extra kwetsbaar voor psychische problematiek, eenzaamheid en worden meer gepest. Als school moet je dan juist zorgen dat deze leerlingen zich thuis voelen en zichtbaar zijn op de plek waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen. De veiligheid van leerlingen is natuurlijk ontzettend belangrijk – en juist daarom moeten die vlaggen blijven hangen. Het weghalen van die vlaggen voelt, zoals een oud-leerlinge in het artikel zegt, alsof er ‘alleen stappen terug gezet worden’. Juist door die vlaggen te laten hangen draag je als school de positieve sociale norm uit die lhbti+-leerlingen nodig hebben om zich veilig te voelen op school.

Waarom zijn rasdieren vaker ziek?

Hoe leuk een trouwe labrador of een snoezige kat ook is, onze huisdieren zijn niet altijd even gezond. Zeker rasdieren worden vaker ziek. Hoe komt dat? Geneticus Mirte Bosse van Wageningen University & Vrije Universiteit Amsterdam legt uit waarom fokken van rasdieren tot ziektes kan leiden en hoe een lab vol met dierensperma dit soort problemen kan voorkomen. Een reportage van de Universiteit van Nederland.

Inhoud van de reportage:

00:00 Een lab met sperma?
01:07 Het fokken van rasdieren
3:15 Waarom zijn rasdieren vaker ziek?
4:25 Isle Royale
5:10 Waarom is inteelt ongezond?
6:45 Genetisch onderzoek inzetten voor gezonde rasdieren
7:48 De genenbank als oplossing


VS: Zware Russische verliezen in Oekraiëne, Rusland ontkent

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland de afgelopen maanden zware verliezen geleden in de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Sinds december zijn meer dan 20.000 soldaten gedood en ongeveer 80.000 gewond geraakt, volgens communicatiedirecteur van de National Security Council, John Kirby, in Washington.

Het was aanvankelijk onduidelijk of de informatie betrekking had op Oekraïne als geheel of alleen op de gevechten om de Oost-Oekraïense stad Bakhmut. Kirby had aanvankelijk duidelijk gemaakt dat de cijfers "uitsluitend betrekking hadden op de veldslagen om Bachmut". Zijn plaatsvervanger Sean Savett corrigeerde dit later en vertelde The Washington Post dat de cijfers van de Russische verliezen golden voor heel Oekraïne sinds december. De cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Ongeveer de helft van de gesneuvelde Russische soldaten zijn huurlingen van de Wagner-troepen, aldus Kirby. De meesten van hen waren Russische veroordeelden die naar de oorlog waren gestuurd zonder voldoende gevechts- of gevechtstraining. 

Volgens persbureau Reuters heeft het Kremlin de laatste Amerikaanse beoordeling van Russische militaire slachtoffers in Oekraïne afgedaan als "uit de lucht gegrepen". De Russische regering stelde dat Washington op geen enkele manier aan de juiste gegevens kon komen. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft juist het Oekraïense leger in april zware verliezen geleden. "Alleen al in de afgelopen maand hebben ze meer dan 15.000 man verloren", zei minister van Defensie Sergei Shoigu op Telegram.

Bovendien zou het Russische leger in dezelfde periode in acht vijandelijke vliegtuigen, 277 drones, 430 tanks en gepantserde voertuigen en 225 artilleriestukken neer hebben gehaald. Ook deze verklaring kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Shoigu deed geen uitspraken over zijn eigen verliezen.


'Drugsgebruikers medeverantwoordelijk voor explosies in Rotterdam'

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke vindt dat drugsgebruikers medeverantwoordelijk zijn voor de drugsterreur in zijn stad. Iedere dag gaan er volgens hem 40.000 lijntjes door de neuzen van duizenden Rotterdammers.

In Rotterdam zijn dit jaar al ruim vijftig ontploffingen bij panden geteld. Dat zijn er nu al meer dan in heel 2022, blijkt uit cijfers van de politie. Meer hierover bij WNL.

Personeel FNV gaan nu zelf staken voor betere arbeidsvoorwaarden

Medewerkers van FNV gaan vandaag zelf in staking voor een betere beloning. Dit roept de vraag op of dit de geloofwaardigheid van de vakbond aantast, men zou verwachten dat de vakbond zelf het goede voorbeeld geeft. Het stoort FNV-medewerkers dat ze zelf diverse stakingen organiseren voor betere arbeidsvoorwaarden in diverse sectoren terwijl het loonbod van de FNV zelf niet voldoende is om de inflatie te compenseren. Meer hierover bij WNL.


Zakkenroller steelt telefoon van agent in burger en loopt tegen de lamp

De politie heeft afgelopen zondag in Amsterdam een zakkenroller aangehouden die onder meer zes telefoons had gestolen. Hij werd betrapt nadat hij ook een telefoon van een agent in burger stal. Zo meldt AT5.

Een team van agenten in burger dat gespecialiseerd is in het vinden van zakkenrollers, het zogeheten doelgroepenteam, zag dat de man zich verdacht gedroeg. "Hij liep winkel in, winkel uit, bezocht de ene fastfoodketen na de andere, zonder wat te kopen. Hij was wel heel nieuwsgierig naar tassen en kontzakken van het winkelend publiek."

Cosmeticazaak
De politie zag hem daarom als een 'dubieus persoon', die ze in de gaten moesten houden. In een cosmeticazaak nam hij wel meerdere producten mee, maar zonder te betalen. Daarna volgden de agenten hem in een kledingwinkel. 

"Daar kwam hij wel heel dicht op onze collega (in burger gekleed) te staan", schrijft de politie. "Niet om te ruiken welk lekker luchtje zij op had, maar voor haar telefoon. Nadat hij zich de telefoon eigen had gemaakt, stonden andere collega's, in burger gekleed, de louche man buiten op te wachten en trakteerden hem op een enkele reis naar het cellencomplex."

Toen hij in het cellencomplex gefouilleerd werd bleek hij naast de zeven telefoons ook 11 cosmeticaproducten, 2 nieuwe rechterschoenen in de maten 42 en 44 en een ov-chipkaart op naam van iemand anders bij zich te hebben. Hij zit nu vast voor zakkenrollerij, winkeldiefstal en heling. 

Twee telefoons en de ov-chipkaart zijn inmiddels terug bij de eigenaren. De politie hoopt de andere eigenaren van de telefoons nog te vinden. Van één telefoon weet de politie wel dat die is gestolen in de nacht van zaterdag op zondag rond het Leidseplein.

Inflatie in april 5,2 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in april 5,2 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In maart waren consumentengoederen en -diensten 4,4 procent duurder dan een jaar eerder. Op 11 mei worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 5,2 procent in april 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 5,2 procent hoger zijn dan in april 2022. De inflatie van 5,2 procent in april komt dus niet bovenop de inflatie van 4,4 procent in maart.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 11 mei wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Nieuwe meetmethode energieprijzen
Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Het CBS publiceerde op 2 maart een update van het onderzoek naar de nieuwe methode om energieprijzen te meten.

Snelle raming HICP
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in april 5,9 procent. In maart was de inflatie 4,5 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Ziggo moet een waarschuwingsbrief van Brein aan haar klant sturen

Stichting Brein houdt zich bezig met de bestrijding van inbreuken op auteursrechten van bijvoorbeeld artiesten, schrijvers, filmmakers en muzikanten. Voor de bij haar aangesloten leden treedt Brein onder meer op tegen het illegaal via internet delen van werken die door het auteursrecht worden beschermd (zoals films, series, boeken en muziek).

Ziggo is de grootste internetserviceprovider van Nederland. Haar klanten krijgen tegen betaling toegang tot het internet via zogenoemde 'Ziggo-IP-adressen'.   

Auteursrechtelijk beschermde e-books openbaar
Brein heeft ontdekt dat via een IP-adres van een klant van Ziggo een bibliotheek met honderden auteursrechtelijk beschermde e-books openbaar via het internet toegankelijk is. De e-books in die bibliotheek kunnen door internetgebruikers zonder tegenprestatie worden gedownload. 

Waarschuwingsbrief
Brein heeft de naam en het adres (NAW-gegevens) van deze Ziggo-klant niet. Daarom wil Brein dat Ziggo een waarschuwingsbrief naar haar klant met dat IP-adres stuurt met het dringende verzoek om de openbare toegang tot die bibliotheek af te sluiten. Ziggo wil niet meewerken aan dit verzoek. Ziggo is er niet van overtuigd dat de Ziggo-klant de database met e-books (bewust) openbaar heeft gemaakt, zodat onvoldoende duidelijk is dat deze klant inbreuk maakt op de auteursrechten op die e-books. Verder meent Ziggo dat zij op grond van de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) deze gegevens niet voor dit doel mag gebruiken.

Oordeel van het hof
Het hof komt in dit kort geding tot het voorlopig oordeel dat Ziggo verplicht is om de waarschuwingsbrief aan haar klant te sturen. Als de klant de online toegang tot die bibliotheek dan nog steeds niet afsluit zal Ziggo ook de NAW-gegevens van deze klant aan Brein moeten verstrekken. Brein heeft aannemelijk gemaakt dat sprake is van inbreuk op de auteursrechten van de schrijvers die bij Brein zijn aangesloten. Het hof vindt de belangen van Brein om de openbare toegang via internet tot deze bibliotheek af te laten sluiten zwaarder wegen dan de inbreuk op de privacy van de Ziggo-klant en het belang van Ziggo. Het hof geeft in het kort geding als voorlopig oordeel dat zowel Ziggo als Brein deze (strafrechtelijke) persoonsgegevens op grond van de AVG en de Uitvoeringswet AVG (UAVG) mogen verwerken.

Brein wilde dit ook voor toekomstige, nu nog onbekende gevallen, maar dat kan volgens het hof niet omdat de belangenafweging of die NAW-gegevens mogen worden gebruikt of afgegeven steeds opnieuw moet worden gemaakt afhankelijk van de concrete feiten en omstandigheden.

Speedklimmers verpulveren wereldrecords, Schalck en Nonaka sterkst op boulders

In Seoul is de afgelopen dagen de tweede World Cup van het seizoen in het sportklimmen afgewerkt. Dat had de nodige voeten in de aarde, want na dag één brak er noodweer uit in de Zuid-Koreaanse hoofdstad, waardoor het programma voor het boulderen wat aangepast moest worden - de halve finales werden een soort uitgebreide finales.

Speed mannen
De Indonesiër Veddriq Leonardo schreef al geschiedenis door in de kwalificaties onder de vijf seconden te duiken: 4,98 seconden. Daar kwam in de kwartfinales een fenomenale 4,90 seconden achteraan, waarna hij in de halve finales met 4,93 seconden nog eens in de buurt kwam tegen Wang Xinshang uit China. Diens landgenoot Long Jinbao won in 5,18 de andere halve finale van Long Jianguo, nog een Chinees. In de finale wist Leonardo zijn fantastische optreden glorieus af te maken: winst in 5,01 seconden, tegen de ook razendsnelle 5,12 van Long. Wang pakte de derde plek door in 5,11 af te rekenen met de andere Long (6,37).

Speed vrouwen
Ook hier sneuvelde het wereldrecord: Aleksandra Miroslaw tikte in de kwalificaties aan na 6,37 seconden. Met 6,38 kwam ze daar in de kwartfinales bijzonder dicht bij in de buurt, in de halve finales ging het met 6,35 daadwerkelijk nóg wat harder tegen de Indonesische Desak Made Rita Kusuma Dewi (6,58). Natalia Kalucka uit Polen won de andere halve finale (6,60), waarin haar zus Aleksandra Kalucka de finish niet haalde. In de finale was Miroslaw wéér een klasse apart en met 6,25 seconden haalde ze nog eens een hap van haar kersverse wereldrecord, tegen 6,67 voor Natalia Kalucka. Plek drie was voor Dewi, die in 6,60 nét iets sneller was dan Aleksandra Kalucka (6,71).

Boulder mannen
Twintig mannen in de halve finale, die vanwege het eerdere uitstel dienst deed als finale. Een druk beeld, want in plaats van de finalisten die één voor één een boulder afwerken, waren er nu zelfs niet vier, maar acht atleten tegelijk op de muur - de vrouwen waren tegelijk ook bezig, dus op de drukste momenten waren er vier mannen en vier vrouwen bezig aan een boulder. Bij de mannen waren er drie die op twee van de vier boulders de top wisten te halen en voor thuisfavoriet Chon Jong-won bleef het daar bij, wat hem plek drie opleverde. Mejdi Schalck uit Frankrijk en de Japanner Tomoa Narasaki topten beiden de eerste en derde boulder, haalden beiden de 'zone' - een soort bonuspunt - op de tweede en kwamen nergens op de vierde, maar Schalck had voor zijn prestaties beduidend minder pogingen nodig en pakte zo de winst.

Boulder vrouwen
Ook bij de vrouwen waren er maar drie die twee keer de top van een boulder wisten te bereiken. De Amerikaanse Brooke Raboutou, Oriane Bertone uit Frankrijk en de Japanse Miho Nonaka topten alledrie de eerste boulder, maar de rest was anders: Raboutou topte boulder twee, Nonaka nummer drie en Bertone nummer vier. De Française had er slechts vier pogingen voor nodig, Raboutou tien en Nonaka maar liefst twintig, maar de Japanse pakte wel de winst: zij wist namelijk als enige óók nog een zone te halen en dat leverde haar de winst op. Bertone werd op basis van haar lagere aantal pogingen tweede, voor Raboutou.

FOK! Wat een weer: de laatste frisheid

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Na een aantal heerlijke dagen hebben we vandaag te maken met een temperatuursdipje. Ook is het bewolkt en kan er in het zuiden en oosten wat lichte neerslag vallen. Naarmate de ochtend vordert, komt vanuit het noorden de zon meer tevoorschijn. Vanmiddag is het droog en slechts 9 graden op de Wadden tot 15 in het zuiden bij een matige wind uit het noorden.

Vanavond is is het droog maar zijn er nog wel enkele wolkenvelden. In de nacht naar woensdag zakt de temperatuur tot het vriespunt, aan zee is de minimumtemperatuur 4 graden. Morgen zonnig en 11 tot 17 graden, daarna wisselvalliger weer maar wel een constante temperatuur van 16 tot 18 graden.

Tot morgen!

De Gemeente Zaanstad zorgt goed voor de bijtjes is Wormerveer. (Foto: DJMO)
De Gemeente Zaanstad zorgt goed voor de bijtjes is Wormerveer. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Geen vaccinatiecampagne voor gordelroos wegens geldgebrek

Ondanks een positief advies van de Gezondheidsraad komt er geen vaccinatiecampagne van de overheid tegen gordelroos voor mensen boven de 60, meldt RTLNieuws. Er is op dit moment geen geld voor, zegt het kabinet. Patiënten en artsen reageren teleurgesteld.

Gordelroos is een infectie die huiduitslag veroorzaakt. Jaarlijks raadplegen 88.000 patiënten, vooral vrouwen, hun arts vanwege gordelroos. Er bestaat een vaccin tegen. Al in 2019 zei de Gezondheidsraad dat het “uiterst zinvol” is om iedereen vanaf 60 jaar te vaccineren tegen gordelroos. Het vaccin zou rond de 90 procent van de gordelroosgevallen voorkomen. Een Kamermotie riep in 2020 de regering op dit zo snel mogelijk te doen. Meer hierover bij Skipr

'Normering hybride warmtepomp is heldere en haalbare ambitie'

Het kabinet stelt vanaf 2026 nieuwe eisen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties. De (hybride) warmtepomp wordt de norm voor het verwarmen van onze woningen, winkels, scholen en kantoren.

In een brief aan de Tweede Kamer lichtte woonminister Hugo de Jonge maandag de plannen toe. Techniek Nederland ziet de normering als een belangrijke stap naar het verduurzamen van woningen en andere gebouwen.

 Logische keuze
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "Voor woningbezitters en corporaties is de hybride warmtepomp nu al in veel gevallen een logische keuze. Vanaf 2026 wordt bij het vervangen van de cv-ketel een hybride warmtepomp de norm. Dat is goed nieuws voor het klimaat en goed nieuws voor de energietransitie. Het gaat de CO2-uitstoot flink terugdringen én het zorgt voor een directe besparing op de energierekening."

Warmtepompmonteurs opleiden
De plannen van minister De Jonge zijn veelbelovend, maar ook ambitieus. Toch denkt Techniek Nederland dat ze haalbaar zijn. Terpstra: "Wij zijn al volop bezig met het opleiden van warmtepompmonteurs. We hebben inmiddels opleidingslocaties in elke regio en er is een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepompen. Daardoor kunnen we verwarmingsmonteurs overal bijscholen en kunnen zij-instromers sneller aan de slag. Techniek Nederland zet ook in op betere werkprocessen, een kortere montagetijd én kwaliteitseisen voor producten, installaties en vakmanschap."

Productie van warmtepompen omhoog
Hybride warmtepompen worden compacter en gebruiksvriendelijker. De prijs zal daardoor dalen. Bovendien is de nieuwe generatie warmtepompen makkelijker te installeren. Ondertussen investeren fabrikanten in een forse opschaling van de productie. Zo komen er méér productielocaties in Nederland. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs.

Ook zonder normering al meer hybride warmtepompen
Hoewel hybride warmtepompen pas in 2026 de standaard worden, ziet Techniek Nederland de vraag nu al fors stijgen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 42.000 warmtepompen voor woningen verkocht. In dezelfde periode van 2022 waren dat er 22.000. Terpstra: "Steeds meer mensen kiezen er nu al voor om een hybride warmtepomp naast de cv-ketel te plaatsen. De animo voor verduurzaming bij mensen is groot." Daar staat tegenover dat de vraag naar cv-ketels, vooruitlopend op de normering in 2026, de komende jaren zou kunnen stijgen. Op dit moment ziet Techniek Nederland nog geen noemenswaardige verandering in de vraag.

Vragen over terugverdientijd en rol installateur
De brancheorganisatie heeft nog wel vragen over de voorgenomen regeling. Overstappen op een hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht als de maatregel zich binnen zeven jaar terugverdient. Het is onduidelijk wie dat bepaalt. Bovendien is het de vraag of alle aanvullende kosten die nodig zijn om een hybride warmtepomp te laten renderen worden meegenomen bij de vaststelling van de terugverdientijd. Terpstra wil graag meer duidelijkheid over de rol van de installateur: "Van een installateur mogen we een goed advies verwachten over de plaatsing van een hybride warmtepomp. Maar installateurs kunnen niet gaan optreden als handhavers van de normering." Techniek Nederland vraagt bovendien duidelijkheid over waar en wanneer warmtenetten zijn voorzien.

Geweld en plunderingen bij demonstraties Frankrijk

Bij 1 mei-demonstraties is het in Frankrijk op verschillende plaatsen op geweld uitgelopen. De politie hield al rekening met het ontstaan van rellen. In het hele land zijn 12.000 agenten ingezet, van wie 5000 alleen al in Parijs. In de hoofdstad waren rond 18.00 uur 68 mensen gearresteerd.

Er is gedemonstreerd vanwege de Dag van de Arbeid, maar ook uit protest tegen de recent doorgevoerde pensioenhervormingen. De vakbonden hadden de bevolking opgeroepen om massaal de straat op te gaan en 'als nooit tevoren' te demonstreren.

De politie zette traangas, verdovingsgranaten en oproerwapens in tegen demonstranten die gewapend waren met stenen en molotovcocktails. De demonstraties werden wijdverspreid gehouden door heel Frankrijk in verschillende grote steden, waaronder Parijs, Lyon en Nantes, waar demonstranten stenen gooiden en het gemeentehuis in brand staken. In Parijs werden politieagenten bekogeld met molotovcocktails en werden winkels vernield en geplunderd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.