Epos H3 headset

EPOS heeft de H3 uitgebracht, een betaalbaardere headset voor gamers. Deze headset is de opvolger van de Sennheiser GSP-3xx serie. De EPOS H3 is een bekabelde headset. In de doos vind je een 3.5mm kabel met aan beide kanten één uiteinde en een 3.5mm kabel met één gespleten uiteinde zodat je de headset toch kunt aansluiten op apparaten zoals een pc waar microfoon en speaker vaak aparte uitgangen hebben. Op een PlayStation-controller is dat niet nodig, dus dan volstaat de simpele 3.5mm kabel. Installatie is simpel: stekker 1 in de controller, stekker 2 in de headset, die even een kwartslag draaien zodat de kabel niet los kan schieten en klaar.

De geluidskwaliteit van de H3 is goed. De headset heeft een bereik van 10Hz tot 30KHz. In de praktijk merk ik dat het geluid goed in de mid-range is, maar dat de bas niet echt diep klinkt. Ben je van de games met veel explosies en dan geeft de H3 wat minder ‘oompf’. Als je naar muziek gaat luisteren dan is de headset aardig, maar niet uitzonderlijk goed. Ook daar is de bas schuldig voor het gebrek aan echt een vol geluid. Spellen als Hellblade klinken dan wel weer erg goed, de stemmen die je in je hoofd hoort klinken echt goed.

EPOS H3 Headset (Foto: EPOS)

In deze prijsklasse heeft de EPOS H3 geen presets om in te stellen. Het is een stereo headset zonder al te veel toeters en bellen. Het enige dat je nog kan doen is het volume regelen aan een van de earcups en de microfoon uitschakelen door de microfoonhendel naar boven te flippen. Handig als je even snel wilt vertellen dat het eten even moet wachten omdat je midden in een potje zit zonder dat iedereen meeluistert. De microfoon zelf pikt het geluid met een goede kwaliteit op en je kunt de hendel verder wat bewegen om niet elk ademgeluid te delen met je medespelers.

Het design van de H3 is vrij minimalistisch. Hij heeft een klassiekere stijl zodat je jezelf geen levende kerstboom voelt als je aan het gamen bent. De H3 is er in het zwart en het heeft geen leds, je kunt hem dus zelfs gebruiken op je werk zonder dat collega’s je raar aankijken. Al moet je wel wat pauzes houden, maar dan komen we bij het draagcomfort van de headset.

De EPOS H3 is al een stuk comfortabeler dan zijn directe voorgangers. Dat komt door de met leer beklede hoofdband die ook na een paar uur je hoofdhuid niet irriteert. Het enige dat wel gaat vervelen na een uur of twee gamen zijn de oren. De earpads zijn buiten wel met leer afgewerkt, maar de binnenkant is van schuimachtig materiaal. Zonder naar porno te kijken worden mijn oren erg warm en dat is na een tijdje vrij oncomfortabel.

EPOS H3 Headset (Foto: EPOS)

De EPOS H3 is in zijn prijsklasse een degelijke headset. Het belangrijkste, het geluid van games en je eigen verstaanbaarheid, zijn goed al had er wat meer bas in mogen zitten. Qua comfort gaat de headset wel vervelen na een aantal uur. De earcups worden warm en dat voelt uiteindelijk niet comfortabel. Voor een uurtje is er niets aan de hand, maar na een lange middag of avond gamen zullen je oren wat stoom willen afblazen. De EPOS H3 kost 119 euro. In die prijsklasse is er heel wat concurrentie. Mocht je dus andere features of bijvoorbeeld bass-geluid belangrijker vinden, dan zijn er betere opties in die markt. Al met al een degelijke allround headset die niet meedoet aan alle versieringen die tegenwoordig hip zijn.