EPOS GTW 270 Hybrid earphones

EPOS is sinds 2019 een speler op de audiomarkt. Eerst werkten ze nog samen met Sennheiser. Die samenwerking is er nog steeds: ze brengen de gaming collectie van SENNHEISER op de markt onder de noemer: EPOS | SENNHEISER. Maar EPOS wil ook zelf naam maken en de beste worden met hun eigen EPOS-producten. Gaming staat ook in hun portfolio en we mochten de GTW 270 Hybrid uitproberen, oordopjes speciaal voor de gamer die onderweg wil gamen op mobiel of handheld.

Over de spullen in de verpakking kun je niet klagen. Natuurlijk zitten de oordopjes er in. Daarnaast vind je een doosje met USB-C uitgang waarin je ze kunt opbergen en opladen, met een extra USB-C naar USB-A kabel. Mocht je zelf geen USB-C oplaadstekker hebben dan kun je nog met een oude telefoonoplader aan de slag. Er zit nog een USB-C dongle in en een kabel om de dongle ook in een USB-A te kunnen stoppen. Zoals je vaker ziet zit er geen stekker meer bij, maar thuis zwemmen we al in opladers, persoonlijk geen probleem dus. De oortjes doen het zo’n vijf uur op een lading. Ben je onderweg, dan kun je ze nog opladen met het laaddoosje, dat goed is om ze nog eens drie keer op te laden zonder zelf aan de stroom te moeten hangen. Mocht je buiten in de regen zijn, ook geen probleem, want ze zijn IPX5-getest, dat wil zeggen sproeidicht.

EPOS GTW 270 Hybrid - Set (Foto: EPOS)

De GTW 270 Hybrid zien er al meteen anders uit dan veel van de populaire oordopjes en je doet ze ook anders in je oor. Het lijkt alsof je ze ‘op de kop’ in je oor doet. De dopjes zijn geen one-size-fits-all. Mochten de dopjes te los zitten of niet passen dan kun je de seals van de dopjes aan de uiteinden verwisselen voor een kleinere of grotere omvang. Het zorgt er in ieder geval voor dat de dopjes eigenlijk iedereen wel passen en ze sluiten je daardoor ook goed af van de buitenwereld. De dopjes zijn zacht, dus zelfs na een uur of drie heb je geen pijnlijke oren. EPOS heeft gebruik gemaakt van 800.000 oorscans om de pasvorm zo goed mogelijk te maken voor zoveel mogelijk type oren, qua pasvorm moet het wel erg raar lopen wil het niet passen.

Het geluid van de GTW 270 Hybrid is prima te noemen. De seals zorgen voor een goede afsluiting zodat je weinig van omgevingsgeluid meekrijgt. De geluiden klinken helder en voor zulke kleine oortjes komt er toch nog een leuke bass uit. Natuurlijk niet zo sterk als mijn over-ear Shure koptelefoon, maar voldoende voor gaming on the go. Na een aflevering van een serie te hebben gekeken en een paar games op mijn mobiel gespeeld te hebben merk ik wel vertraging in de Bluetooth-verbinding. Dat ligt meer aan die verbindingstechniek dan aan de GTW 270 Hybrid zelf.

EPOS GTW 270 Hybrid - Ear (Foto: EPOS)

Om de oordopjes te pairen met bluetooth moet je ze in het doosje doen. Dan druk je op de pairknop op het doosje. Kind kan de was doen. Er zit een klein knopje op het linkeroortje om muziek van je telefoon te pauzeren. Druk je twee of drie keer achter elkaar dan skip je voor- of achteruit in je muzieklijst. Houd je de knop vast dan kun je een oproep opnemen. Er is ook ondersteuning voor Siri en andere spraakassistenten: de dopjes hebben ‘duale microfoons’, twee microfoons om zo duidelijker te klinken. Enige commentaar dat ik erop heb: het knopje is wel erg klein, ik had liever touch-bediening op de buitenkant van de oordop zelf gehad.

De dongle die je bij de GTW 270 Hybrid krijgt is er om die vertraging van Bluetooth teniet te doen. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken voor pc, console of Andorid-toestel met USB-C poort. Helaas snapt de Macbook er niets van, er zijn geen drivers voor MacOS. Ik heb de dongle eens geprobeerd op een Nintendo Switch. De dongle gebruikt een vertragingsvrije aptX low-latency verbinding met de GTW 270 Hybrid. Hoe kun je kijken of je lag hebt? Niet erg wetenschappelijk, maar Taiko no Tatsujin spelen! Kortom, drummen op de maat van vaak supersnelle liedjes. Dit keer wel met aangesloten Joy-Cons, om zo daar geen lag te krijgen van een andere draadloze verbinding. Ik heb de calibratie gereset naar default, zodat de game denkt uit de speakers van de Switch te spelen. En warempel, ook het nummer Saitama 2000 op hard is nog goed te doen.

EPOS GTW 270 Hybrid - In use (Foto: EPOS)

De GTW 270 Hybrid zitten erg fijn, klinken goed en als je gebruikmaakt van de dongle dan heb je ook geen vertraging in geluid. De gebruiksduur is ook lang genoeg. Toch zijn er wat verbeterpunten te vinden, maar dat is meer op ondersteuning en functionaliteit. De dongle werkt namelijk niet samen met Apple-producten, dus daar zul je het moeten blijven luisteren met behulp van Bluetooth met de daarbijbehorende vertraging. Ook is er geen app op de telefoon om allerlei instellingen te doen. Er is wel een EPOS Suite voor Windows waar je de GTW 270 Hybrid aan 7.1 virtual sound kunt krijgen, presets voor modi kunt maken en updates naar de oordopjes zelf kunt uploaden. Maar als je onderweg bent heb je daar weinig aan. Ook is die software niet beschikbaar voor MacOS, dus als je het wil gebruiken op een iPhone kun je helemaal niets meer instellen. Qua geluid en pasvorm weten de GTW 270 Hybrid goed te overtuigen, maar EPOS moet nog aan de bak voor meer gebruikersgemak.