Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome

Gladiator, The Lion King, Inception, Interstellar; noem een bekende Hollywoodfilm en de kans is groot dat Hans Zimmer de muziek heeft geschreven. Maar ook buiten het witte doek gaat de Duitse filmcomponist lekker. Met Hans Zimmer Live tourde hij al eerder de wereld over met orkest en band om zijn levenswerken live ten gehore te brengen. Met The World of Hans Zimmer, een tweede grote productie, neemt de componist even pauze van het optreden en geeft hij het dirigeerstokje over aan zijn trouwe vriend Gavin Greenaway. Maandag 11 november was dit muzikale hoogstandje in de Ziggo Dome en FOK! was erbij.

The World Of Hans Zimmer - live in de Ziggo Dome (2019)

De Amsterdamse Ziggo Dome is afgeladen vanavond en gevuld met de meest uiteenlopende mensen. Jong, oud, gehuld in pak of spijkerbroek met scheuren: Hans Zimmer weet een breed publiek te trekken. Een publiek dat direct wakker is wanneer de show letterlijk knallend begint. De drum van The Dark Knight laat iedereen direct op het puntje van zijn stoel zitten. En als wat volgt het niveau van de avond is, gaat niemand onberoerd naar huis.  

Universele taal

Hans Zimmer heeft zijn levenswerken niet aan zomaar iemand gegeven. Naar eigen zeggen vertrouwt hij dirigent Gavin Greenaway meer dan zichzelf. En Greenaway heeft z’n best gedaan. De Brit tilt het standaard ‘Hallo Amsterdam’ dat artiesten zo graag roepen naar een nieuw level. Met hier en daar een kleine stotter, opent hij in zijn beste Nederlands de avond: 'Ik ben heel blij hier in Amsterdam te zijn met deze geweldige muzikanten uit verschillende landen. Muziek is een universele taal en we zijn blij dat we vanavond de muziek van Hans Zimmer met jullie mogen delen.'

Symfonische werken

Tijdens Hans Zimmer Live verraste Zimmer het publiek door in plaats van als maestro te fungeren zélf mee te spelen naast zijn orkest, koor en band. Waar die tour focuste op showelementen en de elektronische geluiden, gaat het vanavond om de meer symfonische werken. Een heel andere show, die dankzij het talent van Zimmer, die dit keer ‘slechts’ curator is, en zijn muzikanten net zo liefdevol wordt ontvangen door het publiek.

Talent

Verspreid over de avond komen de mooiste werken langs uit onder andere The Da Vinci Code, Pearl Harbor en The Holiday. Naast het orkest en koor, beiden uit Wit-Rusland, zijn ook een aantal vrienden van Hans Zimmer van de partij: celliste Tina Guo, publieksfavoriet en fluitist Pedro Eustache, violiste Rusanda Panfili, gitarist Amir John Haddad en niemand minder dan Lisa Gerrard, dé stem van Mission Impossible 2 en Gladiator.

En zo staat op het podium meer talent dan waarschijnlijk te vinden is in heel Nederland. Iedere strijker, elke blazer en sopraan: alles aan de muziek deze avond klopt. Guo speelt met zoveel gevoel dat kippenvel onvermijdelijk is, de vingers van Haddad vliegen zo snel over de hals van de gitaar dat je ze bijna niet kunt volgen en iemand breekt spontaan uit in een ‘Hoeveel fluiten bespeelt die man?!’ als Eustache wéér een ander instrument tevoorschijn tovert en er magische tonen uit blaast.

Maar de vrouw van de avond is natuurlijk Lisa Gerrard. Een interessante verschijning met haar bombastische jurk en grote kapsel, maar als haar mond opengaat, lijkt de Ziggo Dome een huiskamer. Niemand kan het gevoel en de intensiteit in de muziek van Mission Impossible II en Gladiator leggen als de vrouw die haar stem leende aan de officiële soundtrack.  

Lol

Boven alles lijken de muzikanten er ook lol in te hebben. Dat ze elke avond dezelfde noten spelen in zalen die steeds meer op elkaar lijken, is er niet aan af te zien. Ze lachen naar elkaar, bewegen samen op de muziek en vormen een prachtige, geoliede machine. Wanneer na de pauze Best Friends uit Madagascar wordt ingestart, zwaaien blazers vrolijk van links naar rechts met hun instrumenten en halen een aantal strijkers hun telefoon tevoorschijn om samen met het publiek de zaal te transformeren in een sterrenhemel.

Kippenvel

De avond vliegt voorbij. Muzikale hoogtepunten volgen elkaar op, af en toe onderbroken door Zimmer die op de schermen zijn collega’s voorstelt en vertelt hoe zijn levenswerken zijn ontstaan. Als de avond tot een einde loopt, zien we Zimmer achter een piano, die het bekende muziekstuk uit de film Inception inzet: Time. En dan is het ook tijd. Nou ja, bijna. ‘Do you have time for one more?’ vraagt Greenaway de bezoekers. Wat volgt is uiteraard muziek uit Pirates of the Caribbean, met als afsluiter het befaamde He’s A Pirate.

Dit is zo’n avond die eindeloos mag duren. Als Monty Pythons Always Look On The Bright Side Of Life klinkt bij het leeglopen van de zaal, voelt dat dan ook als een leugen. Maar er is écht een lichtpuntje: Hans Zimmer gaat lekker door. En met een nieuwe versie van Hans Zimmer Live op 21 februari in de Ziggo Dome staat je in 2021 gewoon weer een avond vol kippenvel te wachten.