JJRC H8C, quadcopter met 2MP camera voor 46 dollar

3. Het vliegen

 

Het vliegen met de JJRC H8C is wel echt even oefenen. Voor het vliegen moet je sowieso eerst even goed de quadcopter kalibreren. Dit kan je eerst op de grond doen en dan nog een beetje bijsturen in de lucht met de knopjes op de afstandsbediening. Als je de quadcopter gekalibreerd hebt, hangt hij goed stil in de lucht zonder dat hij afwijkt in een van de richtingen. En dan kan je gaan vliegen, nouja crashen.. want dat gebeurt ongetwijfeld veel. Maar gelukkig is deze quad daar wel echt op gebouwd. Laat ik zeggen dat ik hem ook redelijk vaak heb laten crashen en hij nog steeds zonder problemen vliegt.

h8c-onderkant (Foto: tokko1)

h8c-bovenkant (Foto: tokko1)

Het vliegen spreekt redelijk voor zich, met de linker hendel kan je de quad omhoog en laag laten gaan en eventueel rond zijn as laten draaien. Met de rechter hendel leun je een richting op, dus naar voren is  met de hendel naar voren en achter, links rechts gaat net zo. Als je de handleiding dan ook nog even doorleest vind je dat je ook een acrobatiek modus hebt, een voorgeprogrammeerde salto modus. Leuk maar meer een gimmick tenzij je misschien wat meer geoefend bent.

Voor het vliegen kan je ook nog kiezen in de wendbaarheidswaarden tussen de 25% en 100%. Waar je met 25% echt heel rustig van links naar rechts kan zwaaien en je met 100% meteen tegen de muur aanvliegt als je niet uitkijkt. 

h8c-vliegen (Foto: tokko1)

De vluchttijd is elke keer als je gaat vliegen ongeveer 8 minuten, de ene keer net iets langer dan de andere, afhankelijk hoe agressief je vliegt. Op de afstandsbediening kan je een indicatie krijgen hoe vol de batterij is en aan de manier van knipperen van de ledjes op de quad kan je ook zien of je per direct moet landen. Na elke vlucht moet je weer opladen, dit duurde bij mij ongeveer 1,5 uur. Met de bijgeleverde oplader kan je zien of hij al klaar is (rode led is bezig en groene is klaar).

Vliegen binnen is te doen, maar omdat de drone al redelijk groot is kan je dan echt niet al het vermogen gebruiken. Dus neem de quad lekker mee naar buiten en geniet van al zijn kunnen. Want hij kan echt best wel wat. Op de verpakking staat dat hij tot ongeveer 100 meter hoog/ver kan, al heb ik dit niet zelf gemeten kan ik zeggen dat hij inderdaad wel echt goed ver kan. Verder dan 50 meter durfde ik zelf niet, maar binnen dat gebied kan je echt goed tekeer gaan met deze quad. Op zijn meest wendbare stand vliegt hij razend vlug van links naar rechts. Ga je heel hard naar boven en naar beneden merk je dat het gewicht van de quad soms iets te groot is in vergelijking tot het vermogen van de propellers. Dus dat je de quad niet snel genoeg meer omhoog kan krijgen en hij dus ‘crasht’.
Doe je een salto, dan merk je dit soms ook. Over het algemeen kan je echter prima vliegen zonder hier last van te hebben.

Tijdens het vliegen kan je de camera die onder de JJRC gemonteerd zit van afstand activeren voor foto’s of video’s tijdens de vlucht. De filmpjes en foto’s die je dan maakt worden opgeslagen op het Micro-SD kaartje in de camera. Met de bijgeleverde Micro-SD-naar-USB-adapter kan je na het vliegen al je foto’s en video’s bekijken. De beelden die de camera schiet zijn niet echt van de hoogste kwaliteit met z’n 2MP, maar het zijn toch wel leuke en unieke beelden vergeleken met je normale foto’s die vanuit de hand gemaakt worden. De richting van de lens is handmatig aan te passen waardoor je kan kiezen voor een beeld meer recht voor de quad of een beetje onder de quad. Een feature die echt een aangename toevoeging is ten opzichte van andere quadcopters. In het filmpje van de quadcopter kan je zien hoe het vlieggedrag van de H8C is maar ook wat de beeldkwaliteit van de camera is.