review
DVD: V for Vendetta
the gunpowder, treason and plot,
I see of no reason why gunpowder treason
should ever be forgot.
Na de normale strips zijn graphic novels het helemaal in filmland. Sin City, A History of Violence en Road to Perdition waren allemaal uitstekende adaptaties, en met o.a. 300 en Watchmen nog op komst beloven het mooie tijden te worden voor liefhebbers van de meer 'serieuze strips'. V for Vendetta was in stripvorm een waar meesterwerk, gelukkig doet de film van James McTeigue, assistent-director bij de Matrixtrilogie, er absoluut niet voor onder.

V for Vendetta speelt zich af in een totalitair Engeland, geleid door de fundamentalistische christelijke dictator Chancellor Adam Sutler, een zeer sterke rol van John Hurt. Wanneer onze heldin Evey Hammond (Natalie Portman) zich na het ingaan van de avondklok nog op straat begeeft en wordt belaagd door de Gestapo van het regime, verschijnt uit de duisternis een nogal vreemd en theatraal figuur, V. Evey wordt uiteraard gered, en V laat haar zien hoe hij de Old Bailey in Londen opblaast, terwijl uit de luidsprekers in de stad de 1812 Overture van Tchaikovsky klinkt.
Het verhaal is een mooi voorbeeld van hoe de werkelijkheid fictie in kan halen. Zo zegt V: "A symbol, in and of itself is powerless, but with enough people behind it, blowing up a building can change the world". Treffender kan het niet.
Het gebouw waar hij op doelt is het Britse parlement. De superheld draagt dan ook niet voor niets een masker van Guy Fawkes, een 'terrorist' die in 1605 op 5 november het parlement probeerde op te blazen, om de onderdrukking van de katholieken te beëindigen. In 2020 zijn het de homo's, lesbiennes en moslims die onderdrukt worden, en V is vastbesloten met behulp van zijn messen en explosieven de wereld te veranderen. Een gek of geniaal, een terrorist of een vrijheidstrijder?
V for Vendetta is alles behalve een simpele actiefilm. Het is een politiek pamflet geworden, tegen het beperken van vrijheid en het creëren van angst. Dialoog gaat voor stunts, scenaristen/producers Larry en Andy Wachowski (The Matrix) hebben duidelijk geleerd van hun vorige films. Visueel nog steeds een genot om naar te kijken, de panoptische samenleving is prachtig vorm gegeven, maar vooral het geweldige acteerwerk maakt V For Vendetta één van de beste films uit Hollywood van de afgelopen jaren. Hugo 'agent Smith' Weaving geeft door zijn zware stem persoonlijkheid aan de gemaskerde wreker, en Natalie Portman bewijst ook zonder haar zowel erg mooi als een geweldige actrice te zijn. Britse grootheden als John Hurt, Stephen Fry en Stephen Rea maken het ensemble af. Filosofisch, geëngageerd, niet voor iedereen weggelegd dus. Shakespeare en Faust worden geciteerd. Het bewijst dat het verhaal van Alan Moore niet zo maar een stripboek was, en V for Vendetta is dan ook niet zo maar een film.
Een grootse film verdient ook een grootse uitgave op dvd, en wonderbaarlijk genoeg is dat ook nog eens het geval. Uiteraard met standaard features als een making-of, maar ook de achtergrond van Guy Fawkes en de opkomst van de graphic novel worden onder de loep genomen. Als de spreekwoordelijke slagroom op het toetje staat er ook nog een prachtige montage op de muziek van Cat Power op. Een uitzonderlijke dvd die simpelweg niet in je collectie mag ontbreken.
Label: A-Film Releasedatum: 2 augustus 2006 Kijkwijzer:


Waardering:






























Want verder zijn de dingen die je noemt namelijk ook normale strips. Graphic novel is alleen een iets duurdere term, voor wie comic/strip te kinderachtig vindt klinken.
Sin City, 300, Road To Perdition, Watchmen (overigens ook gewoon een superhelden strip) en V For Vendetta werden namelijk ook eerst in normale maandelijke stripvorm uitgegeven, voordat ze nog 's gebundeld werden waardoor je het hele verhaal in 1 boek hebt (wat soms ook met de term graphic novel wordt aangeduid).
Super film!!!!
Ik heb hem gezien zonder ondertiteling en dan zijn somige stukken erg moeilijk te volgen.
Zeker in het begin dat V een monoloog heeft waarbij bijna ieder woord met een V begint.
Een woord super! foto
Absoluut een aanrader foto
Graphic Novels zijn strips die juist als groot werk zijn geschreven, en niet eerst zijn opgesplitst en vervolgens in maandelijkse delen zijn gepubliceerd. Zodra je een maandelijkse serie bundelt noem je het een Trade Paperback.
Al worden tegenwoordig de titels van Graphic Novel en Trade Paperback door veel mensen verkeerd gebruikt om zo een bepaalde serie of een bepaald verhaal meer allure te geven. "Oh nee het is geen strip... het is een Graphic Novel"
it drives me mad to see it wasted,
when I need it so bad that it's burning me.
I'm hungry!
Misschien toch maar een keer kijken want ik heb hem nog wel ergens liggen foto
Komakie: "Van sneeuwballen gooien komt boemsen!"
Shaun Farmer: "That's gnarly"
Goeie film absoluut 1 van de betere van dit jaar.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qH1uo4UcPl4[/youtube]
Maar wijs in de voorbeelden die genoemd worden dan eens de echte graphic novels aan.
overigens viel me in de reclame voor de dvd op dat er in de credits staat "based on the graphic novel illustrated by <vul naam in>", en werd er natuurlijk geen woord gerept over Alan Moore. En zo deden ze toch eindelijk eens wat hij wilde.
Is he able, but not willing? then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing? Then why call him God?
Wiki:
"Moore explicitly disassociated himself from the film, continuing a series of disputes over film adaptations of his work. He ended cooperation with his publisher, DC Comics, after its corporate parent, Warner Bros., failed to retract statements about Moore's supposed endorsement of the film. Moore said that the script contained plot holes[4] and that it ran contrary to the theme of his original work, which was to place two political extremes (fascism and anarchism) against one another. He argues his work had been recast as a story about "current American neo-conservatism vs. current American liberalism".[5] As per his wishes, Moore's name does not appear in the film's closing credits. Meanwhile, co-creator and illustrator David Lloyd supports the film adaptation, commenting that the script is very good and that Moore would only ever be truly happy with a complete book-to-screen adaptation.[2]"
Daarbij kan ik het Alan Moore niet kwalijk nemen dat hij zijn naam van dit product geschrapt wilde zien. Het is een uitstekende film die ergens best relevant is voor de huidige situatie in de Westerse Wereld, maar de essentie van de strip, de thema's en motieven achter V zijn in deze film verloren gegaan.
In de strip is V een vrijheidstrijder, iemand die vecht voor totale en absolute vrijheid, een anarchist in hart en nieren. De strip is dan ook een stekend voorbeeld van wat Anarchisme werkelijk inhoudt. Waar de talloze puberende alto's, emo's en dieptrieste goths denken Anarchistische denkbeelden aan te hangen terwijl ze tegen het gezag rebelleren en een ruitje ingooien bij de lokale McD omdat ze daarmee denken zich af te zetten tegen de globalisering en het kapitalisme, is V for Vendetta een serieuze kijk naar hoe Anarchisme werkt en wat het nodig heeft om te werken.
In de film is V helaas niets meer dan een voorvechter van onze huidige situatie, niets meer dan een emancipatie-icoon dat mensen oproept om de macht weer bij het volk te leggen om een moderne en functionele democratie op te bouwen.
De vrijheid waar V in de strip voor vecht is grootser en ligt dieper dan de vrijheden waar V in de film voor strijd. Daarbij is V als personage in de film vrij duidelijk, een held van begin tot eind, iemand die doet wat hij moet doen omdat wat hij doet de juiste weg is, terwijl de oorspronkelijke V meer een schurk was die zijn daden deed met de optiek dat het doel alle middelen heiligt.
De film-V is menselijker dan de strip-V. Een actie-held gebaseerd op een icoon.
Let wel dat Alan Moore een treffend oog had voor de ontwikkelingen in zijn land. Geschreven in de jaren tachtig gaf Alan Moore zijn dystopische versie van Engeland een systeem waarbij iedere burger in de gaten kon worden gehouden middels een gesloten camera-systeem. Twintig jaar later zie je in London op iedere hoek van de straat een soortgelijke camera staan. De overeenkomsten zijn akelig dicht bij elkaar geschoven.
Destijds een schrikbeeld van een overheid die je in de gaten houdt, bespiedt en controleert onder het motto van veiligheid, en beargumenteert met de reden dat mensen die niets te verbergen hebben ook niets te vrezen hebben, vandaag de dag een vrolijk geaccepteerde werkelijkheid.
V for Vendetta als film mist net dat scherpe randje, net de visie van het oorspronkelijke werk van Alan Moore.
Een leuke film, met zekere diepgang, maar vergeleken met het bronmateriaal hopeloos oppervlakkig en commercieel.
it drives me mad to see it wasted,
when I need it so bad that it's burning me.
I'm hungry!
..maarja ik vind de film dan ook vaak de plank mis slaan en zeer wisselvallig.
Verder: film die mijn verwachtingen overtrof!
Lost in the 4400
Know thyself
http://en.wikipedia.org/wiki/Gunpowder_Plot
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Maarja gelukkig lees ik ook geen fok voor de filmreviews.. foto zucht
Ik vind hem iig prachtig, ik heb die special edition maar gekocht voor die niet meer te krijgen zijn. Zelfs al heb ik hem al 2 keer gezien en kan ik hem haast dromen foto.
De eerste keer dat ik 'm zag werd ik enorm gegrepen door V's personage (wat nu juist ook de bedoeling was natuurlijk). Sommige mensen zullen hem 'full of crap' vinden, maar ik hing aan z'n lippen. Hij doet heel erg z'n best de koene held met goede ideeën en feilloze oordelen te zijn. Als dit hem echter niet lukt zie je hem heel overtuigend wankelen. Zelfs de tweede keer dat ik 'm bekeek verraste dit me.
Eenmaal over de helft zegeviert vooral de romantische kant van het verhaal en ik moet bekennen dat ik in de bioscoop met vochtige ogen naar de eindscène zat te kijken. Maar het moet je wel trekken. Als je niet 'into' intelligente, gekwelde zielen en alles wat daarbij hoort bent, of een stukje dramatiek/theatraal cynisme niet kan waarderen, of gewoon geen kleine anarchist in je hebt, dan moet je niet teveel van de film verwachten en zal je idd het gevoel hebben dat hij iets mist..
I fractured my skull while dancing to dubstep
Inderdaad niet de meest voor de hand liggende film maar daarom ook 1 of a kind.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken