Boek (+filmpje): Keely Bolger - How To Win X Factor

Ik doe een spijkerbroek aan… Nee, toch een stoffen broek. Maar wat doe ik erbij? Een rood shirt of toch dat bandshirt? En welk liedje ga ik zingen? 'Angels' van Robbie Williams, 'I Don't Want To Miss A Thing' van Aerosmith of 'Moeder' van Jantje Smit.
Moeilijk hè, zo’n auditie voorbereiden voor een zangwedstrijd. Keely Bolger komt met dé gids op het gebied van dit soort talentenjachten, met de nadruk op de (Engelse) X Factor. Is het mogelijk om met het boek How To Win X Factor een platencontract te krijgen als finaleprijs?


De auditie
Het boek beslaat 144 pagina’s aan tips en tricks hoe je ten tonele moet komen, wat je aan moet trekken en wat je juist wel en niet moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een neutrale en niet te lichte kleur kleding. De juryleden moeten naar het hoofd kijken en niet naar jouw opvallende kledij. Een ander leuk voorbeeld is het kiezen van een nummer voor de auditieronde. Zorg bijvoorbeeld dat je een nummer uitzoekt waarin de woorden love, loss, dream, moment, (second) chance, mountain, barriers, against all odds, always en/of eternal voorkomen. Heb je dat? Gefeliciteerd, je bent weer een stapje dichterbij naar succes.

Huilen huilen
Tips, tips en nog eens tips, het boekje staat er vol mee. Toch zitten er een hele hoop dingen bij waarvan je denkt; 'Shit, dat heb ik nog op televisie gezien ook!'. Voelde jij je ook zo verbonden met een kandidaat die in huilen uit barstte toen hij/zij over zijn overleden hond stond te praten? Of hoe nobel je een kandidaat wel niet vindt als hij/zij meerdere keren in een show zegt dat "ik dit doe voor mijn hometown; ". Soms is het bijna eng om te lezen, want zowel Idols als X Factor en al die andere meuk waar je zogenaamde roem en bekendheid mee kan krijgen bevatten dit.

Het totaalplaatje
Van het kontkussen van de juryleden tot het stylen van je haar, allerlei tips en tricks staan er in How To Win X Factor geschreven. Vergeet natuurlijk ook niet een fotoreportage van verschillende kandidaten, hoe te huilen, wat voor controverse het beste is op televisie en dat je het best een underdog kan zijn. Hilarisch zijn de clichézinnen die achterin het boekje staan. "This is my dream, I've wanted this since I was a little girl / boy.", "This means so much.", "The whole show has been a rollercoaster. It's been a journey." en natuurlijk "We're all one big family, I'll stay in touch with everyone." zijn enkele van die zinnen. En wees eerlijk; ook jij hebt de zinnen gehoord als je naar een talentenjacht hebt gekeken, maar dan in de Nederlandse versie.

Het boek is een leuk verzamelwerkje voor als je volgend jaar nog eens naar de auditie gaat van X Factor, Idols, Holland's Got Talent, Popstars, Korenslag, So You Wanna Be A Popstar of een ander random zangprogramma. Mede door de heerlijk luchtige wijze waarop Engelse (spreek)woorden worden gebruikt en de lekkere semi-serieuze schrijfstijl is het een leuk werk geworden.

René doet auditie


Poll: Mag René / MrManiak door naar de volgende ronde?
 • Natuurlijk!
 • Voordeel van de twijfel
 • Misschien met een wildcard
 • Hell no!
  Tussenstand:

  Ook een poll maken? Klik hier


  Uitgever: Nilsson & Lamm ISBN: 978 1 84938 059 1 Pagina's: 144
  Juryoordeel: ("Kelly Bolger, je mag door naar de volgende ronde.")

  Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.