Boek: Laura Broekhuysen - Twee linkerlaarzen

Juul en Marijn. Marijn en Juul. Juul en Marijn dansen. Juul en Marijn zwieren. Wiebelen met hun tenen en strekken hun nekken. Ze schrijven teksten op ramen en fantaseren over nu en later. Juul en Marijn zijn hartsvriendinnen, jong, naïef en op ontdekkingstocht in de wereld.

Ik lach dus het was een grap
Deze ontdekkingstocht is prachtig opgetekend in een knappe poëtische schrijfstijl door auteur Laura Broekhuysen, die met Twee linkerlaarzen haar eerste roman voor volwassenen heeft geschreven. Juul en Marijn ontdekken stukje bij beetje hoe het is om op te groeien en dingen te zien zoals ze zijn. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Juul, de jongste van de twee meisjes. Door haar ogen zien we hoe hun vriendschap zwaar op de proef gesteld wordt door de liefde die zich aankondigt in de vorm van Juuls broer, die een oogje op Marijn heeft. Opeens is het zwieren, zwijmelen en ronddartelen niet meer zo vanzelfsprekend en ziet Juul haar veilige kinderlijke wereldje langzaam wegglippen. De gebeurtenissen bagatelliseren door simpele zinnetjes als "ik lach dus het was een grap" blijkt niet meer te helpen; de puberteit staat onverbiddelijk op de deur te kloppen.

Zwieren en zwaaien
Wat duidelijk het meest opvalt, is de manier waarop Broekuysen speelt met haar woorden. De zinnen zwieren en zwaaien net zo hard als de jurken uit de kist van Juul. Luchtig, maar toch ook zwaar omdat ze van haar overleden moeder zijn geweest. Duidelijk is dat de schrijfster een voorkeur heeft voor poëtisch taalgebruik. Er komen een hoop wiebelende tenen, gestrekte nekken en allerhande alliteraties voorbij. Om de sterke band tussen Juul en Marijn te verduidelijken duidt ze de mensen om hen heen aan als 'de zusjes', 'de aanbidders' en 'de opaatjes'. Op deze manier krijgen zij weinig gestalte en blijft er meer ruimte over voor de belevingswereld van de onzekere Juul in haar linkerlaarzen.
Twee linkerlaarzen is een heerlijk zwaarluchtig boekje, dat zich het best leent om al zwaaiend op een schommel, met een zacht voorjaarszonnetje in de rug, in één lange zucht uit te lezen.


Uitgever: Querido ISBN: 978 90 214 3441 4 Pagina's: 112
Waardering: