CD: Orange Glow - The Magic Tale of the Flying Kite...

Orange Glow is een popband uit Deventer die met The Magic Tale of the Flying Kite in the Animal Kingdom hun debuutplaat aflevert. Zanger Eric Hoogeweg ziet zijn band als platform waarop hij zijn sprookjes muzikaal gestalte geeft. Op het conceptalbum The Magic Tale of the Flying Kite in the Animal Kingdom worden zijn liedjes aaneengeregen tot een groot verhaal, over van alles en nog wat.




Een verhaal inderdaad, in het hoesje zijn de muzikanten die hebben meegewerkt aan deze Nederlandse productie dan ook als "storytellers" vermeld. De teksten spelen een belangrijke rol op deze cd en die teksten mogen er zijn. Het album eindigt met de ballad 'The Great White', een poëtische olifant die het verhaaltje uitblaast met de prachtige zin "The purity we need is so polite / beauty sleeps but not tonight". Verder horen we verhalen over vliegers, egels die zich aanstellen, en zwaluwen die regen aankondigen. Ja, tekstueel zit het allemaal goed. Het is alleen erg jammer dat juist omdat die teksten zo belangrijk zijn, de Engelse uitspraak van zanger Eric Hoogeweg nogal te wensen over laat. Het Nederlandse accent is nog overkomelijk, maar het vervelende slissen gaat op den duur toch echt op de zenuwen werken.




Muzikaal gezien staat het album verder vol met mooie zachte liedjes. Die zeker niet vervelend zijn om naar te luisteren, maar toch iets missen. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn de songs muzikaal niet al te interessant te noemen. De plaat is gewoon niet al te opwindend, daarvoor kabbelt het allemaal net iets te rustig voort. Dit zorgt ervoor dat The Magic Tale..., ondanks zijn mooie bedoelingen beperkt houdbaar is. Openingsnummer 'Dust and Gasoline' kan niet bekoren maar direct daarna lijkt het met 'Drama Queens' wel interessant te worden. 'The Tapes' doet het tempo even versnellen en het vrolijke 'Something Sinister' gaat daarop door. Helaas maken niet alle nummers het waar. Het is niet zo dat er te weinig variatie in zit, maar het is wel zo dat het lijkt alsof we het allemaal al eens eerder hebben gehoord.

Orange Glow heeft met The Magic Tale of the Flying Kite in the Animal Kingdom een aardig album afgeleverd. Was er meer aandacht aan de zang en de productie in het algemeen besteed, en was er niet gekozen voor het crimineel lelijke hoesje, dan was het wellicht nog wat goeds geworden. Nu zal dit moderne sprookje vermoedelijk snel in de vergetelheid verdwijnen.


Label: Konkurrent Datum: 11 februari 2008 Waardering: