Film: Flushed Away

Tegenwoordig komt elk seizoen wel een nieuwe grote animatiefilm uit. Afgelopen zomer was het Cars van Disney, en Over The Hedge van Dreamworks. Eind deze maand is er dan Flushed Away. De nieuwste creatie van Aardman Studios (Wallace & Gromit) en, daar heb je ze weer, Dreamworks. Voor de Engelstalige versie hebben de makers Hugh Jackman (Roddy), Kate Winslet (Rita) en Ian McKellen (Toad) kunnen strikken. Hiermee is ook deze animatiefilm weer verzekerd van een sterrencast. Maar of het verhaal over de eenzame huisrat iedereen zal gaan aanspreken, is nog maar de vraag.



Het verhaal gaat over een verwende huisrat genaamd Roddy St. James, uit Kensington te Londen. Hij leeft in een gouden kooi, met tredmolen (jawel), en heeft de beschikking over alles wat z'n hartje begeert. Althans, dat denkt hij. Wanneer de eigenaren een paar dagen met vakantie gaan, heeft Roddy het rijk voor zich alleen. En wie kent het gezegde niet; wanneer de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Hij rijdt rond in de Barbie-cabrio, speelt volleybal met enkele Barbies, en vermaakt zich prima alleen. Op een avond hoort hij een raar geluid uit de keuken komen. Samen met zijn maat, een speelgoedsoldaatje, gaat hij op onderzoek uit. Tot zijn ontzetting ziet hij een dikke, shabby gekleedde, en vooral vieze rat uit het afvoerputje kruipen. De rat stelt zich voor als Sid, en claimt onmiddellijk het huis als het zijne. Roddy is uiteraard geïrriteerd en probeert van Sid af te komen. Hij wil hem aan praten dat de wc in werkelijkheid een jacuzzi is. Sid is echter niet op z'n achterhoofd gevallen, duwt Roddy erin, en zo werd Roddy flushed away.
Hij komt diep in het riool terecht, waar ratten hun eigen mini-Londen hebben gebouwd. Roddy is stom verbaasd, maar wil ondertussen niets liever dan naar huis. Maar om weer 'up' (boven de grond) te komen, heeft hij hulp nodig. De aangewezen persoon hiervoor blijkt Rita te zijn. De terugreis wordt bemoeilijkt doordat hij moeilijkheden krijgt met de grootste schurk van het riool; Toad. Een pad met een grote hekel aan ratten, en wiens doel het is om alleenheerschappij te krijgen over het gehele riool. En die ratten; die moeten dan maar worden uitgeroeid.


Flushed Away behandelt thema's die al decennia lang bronnen voor inspiratie zijn in verschillende kunststromingen. De sterke klassenscheiding in de samenleving; Roddy komt van 'up' en leeft een luxe leventje. Rita komt uit het riool, en leeft op een schamele boot. Maar Rita heeft veel vrienden en familie, terwijl Roddy maar eenzaam en alleen boven zit. Met andere woorden: geld maakt niet gelukkig. De strijd tussen goed en kwaad is er nog zo eentje. Het avontuur dat beleefd wordt tijdens deze strijd, en de vriendschappen die onderweg gemaakt worden, maken het verhaal compleet. Allemaal ingrediënten die staan voor een geslaagde kinderfilm. Want dat is het wel thematisch gezien; dit zijn het type thema's die vroeger al in sprookjes gebruikt werden. Wel moet er worden toegegeven dat de grappen en grollen in deze film niet allemaal begrepen zullen worden door kinderen. Zoals de vele muzikale referenties in de film: Mr. Lonely wordt door twee slakken gezongen op het moment dat Roddy zielsalleen thuis zit. Ook valt Roddy in een scène met gespreide benen achter elkaar op een aantal voorwerpen; wat ongetwijfeld veel hilariteit zal opleveren in de bioscoopzaal.
Als je kijkt naar de animatiekant ziet het er allemaal goed uit. In tegenstelling tot vorige films van Aardman studios, die grotendeels in elkaar 'gekleid' waren, bestaat deze film wel compleet uit CGI-tekeningen. Dit heeft zeker niet verkeerd uitgepakt, maar echt iets nieuws toevoegen doet de film ook niet.

Door kinderen zullen niet alle grappen begrepen worden, en volwassenen zullen meteen door alle thematiek heen prikken. De makers hebben een grote doelgroep voor ogen gehad, maar hierdoor worden beide groepen niet evenwichtig genoeg aangesproken. Het is wel een film voor jong en oud geworden; hoe tacky dat ook mag klinken. Een typische zondagmiddag-film die je met je jongere neefjes en nichtjes kunt gaan bekijken, en waar je zelf ook nog om kunt lachen. Maar ga er verder niet bij nadenken.


Label: Dreamworks (UIP NL) Releasedatum: 30 november 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!