CD: Puppetmastaz - Creature Shock Radio

Na de virtuele groep Gorillaz, is er al enkele jaren een nieuwe 'beestenband' actief: Puppetmastaz. Een Hip Hop-collectief uit de krochten van de Berlijnse underground, 'Hip Pop' van de Wu-Muppet Clan. Ontevreden met de hedendaagse popcultuur en bijbehorende boybands bracht deze toy band eind oktober 2005 hun eerste écht volwaardige cd/dvd uit: Creature Shock Radio. Aan de intentie, de bijbehorende site én de graphics van dit hippe totaalprodukt zal het niet liggen. Maar kunnen deze beesten ook muzikaal overtuigen?



"New money new label new tables turned
Old label burned that's cause we fucked with Virgin
Now the puppetmastaz re-emerge in the new year
Cause Louisville grew ears"


Dit rapt The Wizard in het openingsnummer We back. Hij lijkt wel het lelijke broertje van Kermit, of zou hij met zijn stoere praat een "hage-diss" zijn? De dreigende toon lijkt met nog 15 nummers, waaronder drie skits, gezet. Ook de daaropvolgende track en single Bigger the Better is ondanks de titel juist een statement aan het adres van de opschepperige pimps als de 50Cents van deze wereld. Na de razendsnelle ('Busta') rhymes van Snuggles the Bunny klinkt in het old skool refrein: 'You think the bigger the better, don't think the smaller the lesser'.

Logische woorden van de Puppetmastaz, wat overigens een wat cynische naam is. De puppets zijn muzikaal immers even afhankelijk van de daadwerkelijke Puppetmastaz, hun marionettenspelers. En het lijkt soms wel of deze 'Mastaz', een aantal in Berlijn wonende Canadezen, meer tijd besteed hebben aan het concept en de gimmick van het totaalplaatje, dan het toevoegen van een goeie sample.

Dan zou bijvoorbeeld een vlak nummer als Break a Bottle ook daadwerkelijk een potje kunnen breken.

Menig 'chorus' op Creature Shock Radio klinkt kleurloos, en zeurderig. Zo begint met Puppetmad met een aardig lickje R&B, maar gaat het vervolgens nergens echt loos, wat je van onze oosterburen wel zou mogen verwachten.


J.R. Blenda heeft met al zijn vrolijke nonchalance wel iets weg van Outkast, en Feel Bad?, de 13e track, gaat naarmate het nummer vordert eindelijk wél wat dieper. Zo horen we een een bijna weggemixt piepend muisje, en is het even alsof Kanye West even aan de touwtjes van de poppen trekt.
Ducci Prosetti, the hype man, omschrijft het in We back als een Pumpin petsound, maar ik hoop dat deze pad of krokodil(?) nergens een link durft te leggen naar de échte 'Pet Sounds' op het gelijknamige, geniale meesterwerk van de Beach Boys.

Waar het de cd aan diepgang ontbreekt, komt op de dvd wel het totaalplaatje uit de verf. Deze even fraai vormgegeven dvd bevat onder meer heuse live-beelden van hun optreden voor ruim 6000 man publiek op Roskilde(!), anderhalf jaar geleden. Verder nog wat beelden en docu's On the Road, en wat melige Creature Shock T.V.



De cd is muzikaal gezien nergens echt spectaculair. Dat de dvd het wat gemiddelde niveau compenseert, duidt maar aan dat het vooral poppenkast is, al is 'Puppet Cast' wellicht een betere benaming.

Met de show zit het WEL goed. Oordeel zelf: vanavond staan de Puppetmastaz in Amsterdam, morgen in Zwolle en zondag in Venlo.



Label: Louisville Releasedatum: 21 oktober 2005 Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!