Film: Four Brothers

Evelyn Mercer (Fionnula Flanagan) is de goedheid zelve. Al haar hele leven helpt ze met het plaatsen van kinderen in pleeggezinnen. De vier lastigste gevallen, die niemand anders wilde hebben, heeft ze zelf opgevoed. Bij een overval op een winkel wordt ze doodgeschoten, en al snel blijkt ze niet per ongeluk om het leven gebracht te zijn. Haar vier pleegzoons, die alleen dankzij haar nog een beetje goed terecht zijn gekomen, hebben weinig vertrouwen in de politie en besluiten dus om de handen ineen te slaan om uit te vinden wie hun moeder vermoord heeft en waarom dat gebeurd is.

Bobby

Mark Wahlberg speelt de oudste broer, Bobby. Bobby is slick. Heel slick. Hij is bijna John-Travolta-in-Pulp-Ficton slick. Verder speelt hij z'n rol van oudste broer met verve en leidt hij zijn broers op de zoektocht.

Nog een broer

André Benjamin (Andre 3000 van Outkast) speelt Jeremiah, de enige van de vier broers die gesetteld is en behoorlijk geslaagd lijkt te zijn in het leven. Maar is dat wel zo?

Alweer een broer

Tyrese Gibson is Angel, de ladies' man, en ligt de halve film overhoop met Sofi, zijn begeerlijke latino-vriendin.

laatste broer

De jongste van de broers is Jack (Garrett Hedlund), een niet helemaal gelukte rock 'n roll-ster.

Al snel blijkt dat de broers niet met kleine jongens te maken hebben. En da's maar goed ook, want daardoor kun je, na een relaxte introductie van de hoofdpersonen, kijken naar een flink uur explosies. Natuurlijk met de nodige plottwists, zodat er steeds weer een excuus is om andere mensen te belagen. Ertussendoor word je ook nog op de hoogte gehouden van de voortgang van de relatie tussen Sofi en Angel, maar Sofi's rol bestaat alleen maar uit hysterisch zijn en de plannen van de rest doorkruisen, dus haar vond ik nogal een storend personage.
Ondertussen groeien, o hoe voorspelbaar, de broers ook naar elkaar toe en al snel blijkt dat ze ook zonder een bloedband een erg hechte familie zijn.

Na de zoveelste plottwist gaat dit riedeltje wel wat vervelen, en veel bijfiguren worden wel erg karikaturaal neergezet.
Maar goed, heel hinderlijk is dit niet, want binnen twee minuten is er weer een vuurgevecht dat een hoop goedmaakt. Bovendien blijf je, hoe bizar ook, wel sympathie behouden voor de hoofdpersonen, die op z'n zachtst gezegd niet al te voorzichtig te werk gaan met bij hun zoektocht.

Kan ik deze film aanraden? Tsja, dat hangt er van af wat je zoekt. Wil je eens goed nadenken of diep ontroerd raken dan moet je verder kijken, maar wil je gewoon even lekker bijna twee uur vermaakt worden is dan is Four Brothers een uitstekende keuze.

En let tussen het schieten door ook op de uitstekende soundtrack met véél Motown en in het bijzonder veel Marvin Gaye.



Label: UIP Releasedatum: 13 oktober 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!