CD: OST Star Wars III: Revenge of the Sith

John WilliamsBij het bekijken van de cover van de Original Motion Picture Soundtrack van Star Wars Episode III: Revenge of the Sith valt een zilverkleurige sticker op. De sticker belooft een bonus-dvd met een adembenemende 70-minuten durende reis door de hele Star Wars-saga. Het geheel wordt muzikaal begeleid door selecties uit de zes scores die John Williams voor alle Star Wars-films gecomponeerd heeft. Dat belooft wat. Eerst de soundtrack maar eens in de cd-speler...

De cd opent zoals alle andere soundtracks met het thema van Star Wars. Daarna maken de andere thema's die in de film voorkomen hun opwachting. Williams weet deze thema's - net zoals bij alle vorige Star Wars-soundtracks - op meerdere manieren in de vijftien nummers die de soundtrack telt te verwerken. Erg mooi is het subtiel gebruik van thema's uit vorige films: het liefdesthema van Anakin en Padmé (het nummer Across the Stars op de soundtrack van Episode II) keert bijvoorbeeld terug in Anakin's Dream en in het laatste nummer A New Hope and End Credits hoor je al kort bekende melodieën uit Episode IV terug.

Het hoofdthema van Episode III: Revenge of the Sith is Battle of the Heroes: een groots stuk dat doet denken aan het prachtige Duel of the Fates uit Episode I. Dit nummer haalde destijds de hitlijsten, ik ben benieuwd of dat nu met deze compositie ook gaat lukken. Battle of the Heroes klinkt - mede door de ondersteuning van een prachtig koor - ronduit geweldig, maar het nummer is wel wat complexer en minder toegankelijk dan Duel of the Fates.

Tot slot de meegeleverde dvd Star Wars - A Musical Journey. Ik heb het beste voor het laatst bewaard, want ik kan iedere liefhebber van de muziek van John Williams en/of Star Wars deze dvd aanraden. De visuele en muzikale reis door de Star-Wars saga wordt gepresenteerd door Ian 'Palpatine' McDiarmid en duurt meer dan zeventig minuten. Enige nadeel is dat de eerste drie films (Episode I,II en III) wat onderbelicht zijn in vergelijking met de oudere films (Episode IV, V en VI). Je bent dit echter al vergeten zo gauw de widescreen-beelden begeleid door denderend Dolby Digital 5.1-geluid je kamer binnen daveren.

Al met al heeft John Williams met deze soundtrack een mooie kroon gezet op zijn gehele Star Wars-oeuvre. De cd bevat een perfecte mix van bekende en nieuwe thema's. De extra dvd is een geweldige extra als je van de muziek van Star Wars houdt. Kortom: kijken die film en dan halen die soundtrack. May the force be with you!



Label: Sony Classical Releasedatum: 30 april 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!