CD Review: Macy Gray - The Trouble With Being Myself

Wat een zalig warm en intiem stemgeluid heeft ze toch.... Al vind ik dat eerdere albums een wat meer besloten sfeer hadden. De eerste nummers van The Trouble With Being Myself klinken meer funky dan de voorgangers. Het blijft echter een schijf om heerlijk bij weg te dromen. Met een knisperig en knapperig haardvuurtje, de lichtjes uit, de vanillekaarsjes flikkerend. Hoewel de stem van Macy Gray garant staat voor een soulvolle afdronk van élk nummer, is het middenstuk van de cd weer meer soulvol dan funky.

Ik kan nog wel een keer herhalen wat een bijzondere stem ze toch heeft. Die dan ook altijd bijzonder op de voorgrond staat. Maar er is ook ruimte voor experiment. Of frivoliteit zo je wilt. In My Fondest Childhood Memories klinken zowaar ska-invloeden door. Every Now And Then is zelfs meer jazz-georiënteerd. Of moet je het onder Latin scharen? Een behoorlijk veelzijdig album dus.
Zelf zegt ze over haar muziek "Het is net caramel. Het is zoet. Mooie structuur, mooie kleur. Rijk. Weelderig." Daar ben ik het wel mee eens. Eigenlijk kan ik maar één minpuntje aan deze schijf ontdekken. Ik zou wel eens willen weten hoe het zou klinken als het wat soberder geproduceerd zou worden. Dus zonder al te veel franje (lees muzikale accentjes) eromheen. Gewoon, links de bas, rechts piano of gitaar, drums een beetje in het midden, en de stem van Macy Gray helemaal in een dikke laag over het luidsprekerdoek. Het is nu soms een beetje druk, en soms is minder meer. Ik vergelijk niet graag, maar daarom sla ik haar debuutalbum On How Life Is net iets hoger aan dan The Trouble With Being Myself.

Neemt niet weg dat The Trouble With Being Myself ook weer een heel fijn album van een extreem begenadigd artiest is.
Tracklist:
1. When i see you
2. It ain't the money (feat. Pharoahe Monch)
3. She ain't right for you
4. Things that made me change
5. Come together
6. She don't write songs about you
7. Jesus for a day
8. My fondest childhood memories
9. Happiness
10. Speechless
11. Schreamin'
12. Every now and then