FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 mei 2003

Schade door noodweer

strikercrew had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagavond hebben zware onweersbuien flinke schade aangericht in verschillende delen van ons land. Met name de lijn Boskoop, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Noorden en Leimuiden werd volgens de brandweer zwaar getroffen.

In het plaatsje Noorden werd 6000 vierkante meter kassen vernield. Het treinverkeer werd in de regio gehinderd door omgevallen bomen. Op de Zoetermeer Stadslijn tussen Den Haag en Zoetermeer reden vrijdagavond door de omgewaaide bomen minder treinen. Op de Hofpleinlijn lag om dezelfde reden het treinverkeer enige tijd stil tot aan Leidschendam-Voorburg. Door blikseminslag reden er ook minder treinen tussen Haarlem en Leiden.

In Boskoop waaide een gevel uit een woning. Verder vielen er op verschillende plaatsen bomen op auto's en waaide een aantal auto's tegen elkaar aan. Het heftige noodweer legde ook een schuur tegen de vlakte, waarbij asbest vrijkwam. De brandweer neemt daar de nodige maatregelen om te voorkomen dat het asbest zich verspreidt.

In Den Haag kregen sommige woningen te kampen met wateroverlast doordat rioleringen over liepen. In het Westland werd door een omgewaaide boom een woning getroffen.

College volgen in de bioscoop

Heron_Ymus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Studenten Rechten van de Rijks Universiteit Groningen moeten voor sommige colleges volgend jaar naar de bioscoop!

Vanwege het tekort aan college-zalen bij de faculteit, heeft de faculteit besloten net zoals in voorgaande jaren externe ruimtes te huren. Was dit in voorgaande jaren bijvoorbeeld de Martinikerk, nu is dit de bioscoop aan de Oude Boteringstraat 13.

Er wordt nog wel gezocht naar 'schrijfplankjes' om het maken van aantekeningen in de bioscoop-stoelen wat aangenamer te maken.

Naast deze alternatieve locaties is de faculteit ook druk bezig met het zoeken van wat gebruikelijkere locaties.

De Graafschap zwijnt en 'leeft nog'

Hekkensluiter De Graafschap boekte vanavond in blessuretijd een 3-4 zege bij nummer 17 Excelsior, het was de eerste uitzege in één jaar en drie maanden voor De Graafschap.

De Graafschap kwam in de eerste 20 minuten met 0-3 voor door treffers van achtereenvolgens Bakens, Schulp en Hertog. Excelsior stelde er weinig tegenover en liet beroerd spel zien. Pal voor rust schoot Boutahar Excelsior op het bord (1-3), niet lang nadat Swerts op de lat geschoten had.
Na de pauze kwam Excelsior fel de kleedkamer uit en maakte het nog binnen het uur via Pinas en Holman gelijk, 3-3. De thuisploeg bleef het betere van het spel houden. De Graafschap zag zich door de stand gedwongen om nog te scoren en dat deed het ook. Diep in blessuretijd scoorde Smit de 3-4.
De Graafschap blijft laatste in de Holland Casino Eredivisie, maar volgt Excelsior nu op 2 punten. Nummer 16 Vitesse staat 3 punten voor op De Graafschap, maar heeft nog de wedstrijd tegen NAC Breda van morgen tegoed. De spanning is onderin te snijden met de onderste 4 clubs binnen 4 punten.

Music Store verliest kort geding Jim single

De muziekwinkelketen Music Store heeft het kort geding tegen platenmaatschappij BMG en Mars-fabrikant Masterfoods verloren. Music Store was naar de rechter gestapt omdat het er niet mee eens was dat de single "Tell her", van Idols-finalist Jim, al bij Free Record Shop te verkrijgen is, terwijl de andere muziekwinkels moeten wachten tot 10 mei, de officiële releasedatum.

Het is nog niet bekend waarom de eis is afgewezen. De motivering van de rechter wordt pas op 15 mei bekend gemaakt.

Identificatieplicht vanaf 14 jaar

De identificatieplicht gaat gelden voor iedereen vanaf 14 jaar. Dit staat in het aangepaste wetsvoorstel van de ministers Remkes en Donner, waar de ministerraad vandaag mee akkoord is gegaan. Donner wilde eigenlijk dat de identificatieplicht zou gelden voor iedereen vanaf 12 jaar. Dit stuitte echter op veel kritiek. Na advies van een aantal instellingen en adviesorganen is besloten de leeftijd op te hogen naar 14 jaar.

De plicht geldt zodra men zich buitenshuis bevindt. De politie mag echter niet zomaar mensen gaan controleren. Het is alleen toegestaan als de politie het nodig vindt in het uitoefenen van haar taak. Dit zal meestal betekenen dat de politie een vermoeden moet hebben dat er sprake is van een illegaal verblijf.

Het rijbewijs wordt dan overigens ook als algemeen identificatiebewijs erkend.

Grote brand bij Etten-Leurse verffabriek

GameFreak en Striker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Etten-Leur (bij Breda) woedt sinds half 7 deze avond een grote brand bij de verffabriek Farball. Het is niet zeker of de daarbij vrijgekomen rook giftig is, maar de politie nam het zekere voor het onzekere en adviseerde om ramen en deuren gesloten te houden. Dit werd gedaan met omroepwagens en via Omroep Brabant.

De rookwolk is in de hele omgeving te zien en drijft recht over het centrum van Etten-Leur. Brandweerkorpsen uit Etten-Leur, Hoeven en Breda bestrijden het vuur. Het bedrijf moet inmiddels als verloren beschouwd worden. Voor zo ver bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De fabriek ligt op industrieterrein Vosdonk in het westen van Etten-Leur. Alle op- en afritten rondom Etten-Leur zijn afgesloten.

Fans Osdorp Posse in 'illegale videoclip'

Fans van 'nederhop' band Osdorp Posse kunnen meespelen in de nieuwe clip van de hiphoppers. Zaterdag 3 mei om 14.00 uur neemt Def P namelijk een illegale videoclip op, op het Muntplein in Amsterdam.

Def P zal samen met Gotcha, Nicotine en de Moordgasten het nummer 'Bek Houwe' ten gehore brengen. Het plein wordt ongevraagd afgezet en het vijftal zal op een kar spelen totdat de politie de boel komt afkappen.

Belangstellenden kunnen komen kijken en zullen hoogst waarschijnlijk in de uiteindelijke video te zien zijn.

[Up]Pi-Air, Zlatan, Chivu geschorst

De tuchtcommissie van de KNVB heeft schorsingen uitgesproken voor Ibrahimovic en Chivu van Ajax en Van Hooijdonk van Feyenoord. Beide Ajax-spelers waren voor hun daad niet door scheidsrechter Luinge bestraft.

Zlatan Ibrahimovic kreeg de zwaarste straf opgelegd, 6 duels waarvan 1 voorwaardelijk. Dit betekent dat Ibrahimovic het laatste competitieduel tegen SC Heerenveen in actie kan komen, hij heeft er al één duel schorsing opzitten. De tuchtcommissie vond de geconstateerde slaande beweging -elleboogstoot naar Gérard de Nooijer- een ernstig vergrijp, maar zwakte de eis van de aanklager af met één wedstrijd voorwaardelijk.

Cristian Chivu is voor 3 duels geschorst. De verdediger van Ajax kreeg de duels voor zijn slaande beweging naar Chung-Gug Song in de halve finale van de Amstel Cup.

Pierre van Hooijdonk hoorde 4 wedstrijden eisen waarvan één voorwaardelijk, maar kreeg er 3 waarvan één voorwaardelijk. Pi-Air vond de voorstelling van zaken echter absurd en is daarbij met Feyenoord in beroep gegaan tegen de uitspraak. "Die verklaring kun je toch niet serieus nemen", aldus Van Hooijdonk op www.feyenoord.nl., "deze dronkemansverklaring is hem ingefluisterd door Ajax, ik kan me niet voorstellen dat het zijn eigen idee was. En als jonge speler is het dan moeilijk genoeg om tegen een club te zeggen: dat ga ik niet doen. Maar het is wel een gênante vertoning." Het beroep betekent dat Van Hooijdonk voorlopig kan blijven spelen, zo ook zondag in de lastige uitwedstrijd met FC Utrecht.

2-5-2003 VI.nl
Ook Ajax gaat in hoger beroep, voor Chivu welteverstaan, de straf voor Zlatan wordt geaccepteerd. Chivu kan door het beroep zondag aantreden tegen RKC Waalwijk.

Enkele quotes van de zittingen:
Song: "Ik kon hem maar ternauwernood ontwijken (slaande Chivu)."

Van Damme: "Hij heeft me geschopt en ook geraakt (Van Hooijdonk)."

Luinge: "Pierre trapte na en raakte Van Damme ook. Na afloop heeft hij in de kleedkamer nog zijn excuses aangeboden."

Van Hooijdonk: "Ik ruk mij los en heb zijn shirt vast. Vervolgens sta ik op één been. Ik struikel bijna. Vandaar die rare beweging van mijn voet. Ik heb geen excuses gemaakt, dat zou ik nooit doen."

Nessie legende bestaat vandaag 70 jaar

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat het monster van Loch Ness voor het eerst gezien werd. Op 2 mei 1933 begon de legende met het voorpagina nieuws "A Strange Spectacle on Loch Ness". Hierin wordt vermeld dat Alex Campell een mysterieus monster gezien zegt te hebben.

Sinds die tijd zijn er ruim 1000 meldingen gedaan van mensen die het wezen gezien zouden hebben. Ondanks enkele pogingen om het wezen te vinden in het 33 kilometer lange en 250 meter diepe meer is er nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het wezen daadwerkelijk bestaat.

Nuon staakt internet via stopcontact

Nuon trekt vanaf begin juli de stekker uit hun 'internet via het stopcontact project'. Volgens de energieleverancier kent de technologie van het digistroom-netwerk nog teveel technische beperkingen. Daarnaast is het ook commercieel nog niet winstgevend.

Eind 2001 startte Nuon een proef met 180 huishoudens in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd. Deze mensen hebben te horen gekregen dat ze een nieuwe internetprovider kunnen gaan zoeken.

Nuon meent dat de proef duidelijk heeft gemaakt dat het mogelijk is om op kleine schaal via het elektriciteitsnetwerk te internetten. Het is echter nog te vroeg voor grootschalige toepassingen.

Kinderen kleiner na chemotherapie blijkt uit onderzoek

Chewie herschreef en submitte ons het volgende bericht:

Uit een onderzoek van B. van Leeuwen van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat kinderen die een chemotherapiebehandeling hebben ondergaan, kleiner blijven dan hun leeftijdsgenootjes. Ook lopen ze kans om sneller botbreuken op te lopen, omdat ze zwakkere botten hebben.

B. van Leeuwen testte op ratten in de groei de drie meest gebruikte chemotherapeutische middelen bij kinderen. Bij een chemotherapie worden niet alleen de deling van kankercellen geremd maar ook gezonde cellen reageren hierop. Voor kinderen is dit extra nadelig omdat ze nog in de groei zijn. Verminderde eetlust door chemotherapie heeft ook nog eens een negatieve invloed.

Hoeveel centimeter de kinderen kleiner blijven is door van Leeuwen niet onderzocht.

Uitslag eerste drie GP's geschrapt ?

renze en sennaistop wisten ons vandaag het volgende te melden:

De Grands Prix van Australië, Maleisië en Brazilië worden mogelijk ongeldig verklaard. Dat heeft een woordvoerder van de FIA bekendgemaakt.

De autosportfederatie is verwikkeld in een juridische strijd met McLaren en Williams over de invoering van de nieuwe reglementen. Als de Britse teams het geschil in hun voordeel weten te beslissen kan dat betekenen dat de FIA zich genoodzaakt ziet de resultaten van de eerste drie Grands Prix te schrappen.

"We hebben er alle vertrouwen in dat we onze standpunten kunnen verdedigen in de juridische kwestie met McLaren en Williams, maar als dat niet lukt is het voor de teams theoretisch mogelijk om de uitslag van de eerste drie Grands Prix aan te vechten", aldus de zegsman. Vorige week kwam de FIA met de teams overeen dat de nieuwe regels de rest van het seizoen 2003 van kracht blijven. Maar zelfs als McLaren en Williams de rechter van hun gelijk weten te overtuigen is het onwaarschijnlijk dat de regels nu alsnog illegaal worden verklaard. De eerste drie Grands Prix van 2003 zijn voor met name McLaren bijzonder goed uitgepakt. De Britse stal won in Australië en Maleisië en gaat aan de leiding in het WK voor constructeurs.

Siemens verlengt sponsorcontract

Wiebe Hoekstra wist ons vandaag het volgende te melden:

De Duitse gigant Siemens heeft vandaag het sponsorcontract met de Formule 1 verlengd

Vandaag ondertekende Siemens in München een verlengingscontract wat betreft de wereldwijde sponsoring van de Formule 1 tot het jaar 2004 met een optie tot 2006. Al sinds 1998 sponsort Siemens de Formule 1 en is voorlopig van plan dat vol te houden.

Uitslag vrijdag kwalificatie Barcelona

Michael Schumacher wist zijn nieuwe F2003-GA op die eerste positie te plaatsen op de voet gevolgd door Renault coureur Jarno Trulli.

De uitslag van de vrijdag kwalificatie is al volgt:

Pos. Coureur  Tijd
1 Michael Schumacher  1:17.130
2 Jarno Trulli  1:17.149
3 Rubens Barrichello  1:17.218
4 Cristiano da Matta  1:17.443
5 Jenson Button  1:17.613
6 Olivier Panis  1:17.746
7 Mark Webber  1:17.793
8 Kimi Räikkönen  1:17.862
9 David Coulthard  1:18.060
10 Fernando Alonso  1:18.100
11 Ralf Schumacher  1:18.409
12 Jacques Villeneuve  1:18.461
13 Antonio Pizzonia  1:18.528
14 Juan Pablo Montoya  1:18.607
15 Giancarlo Fisichella  1:18.879
16 Heinz-Harald Frentzen  1:18.909
17 Nick Heidfeld  1:19.050
18 Ralph Firman  1:19.195
19 Jos Verstappen  1:20.822
20 Justin Wilson  1:21.100

Italiaan doodt 5 mensen om baan [Update]

Hankie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 32-jarige man heeft vandaag op Sicilië 5 mensen, onder wie de burgemeester van de plaats Aci Castello, doodgeschoten. Een persoon raakte gewond.

De man had een gesprek met de burgemeester aangevraagd omdat zijn tijdelijke contract met de gemeente mogelijk niet verlengd zou worden. Toen dit gesprek geweigerd werd, trok hij gewapend naar het gemeentehuis.
Hier schoot hij de burgemeester en drie medewerkers dood. Toen hij naar buiten vluchtte, raakte hij een oude man die voor het stadhuis in de zon zat.

De politie probeert de dader met behulp van helicopters op te sporen. Alle uitgangswegen van Aci Castello zijn geblokkeerd. Er is inmiddels een man opgepakt, maar dit bleek niet de gezochte dader te zijn.
Volgens de politie hebben de inwoners van het stadje zich uit angst teruggetrokken in hun huizen.

Update 21.20 uur
Naar bekend is geworden ontvoerde de dader, Guiseppe Leotta, vlak na de schietpartij een automobilist. Na een vlucht van 100 kilometer ging hij een kerk binnen en schoot zichzelf door het hoofd. De politie omschrijft de man als "een psychopaat".

[Up]Babangida naar China

Aanvaller Tijjani Babangida van Ajax kan naar China aldus bronnen in de Nigeriaanse media.

De speler zou bijna akkoord zijn met een niet nader genoemde Chinese club. Babangida is nog steeds eigendom van Ajax, maar komt er niet meer aan spelen toe. Tot november 2002 kwam hij uit voor het Saoedi-Arabische Al-Ittihad. Ajax wil zijn contract -liefst binnenkort- beeindigen.

29-04-2003 NOS TT
Ajax en Babangida zijn overeen gekomen het contract van de Nigeriaan te ontbinden. Babangida maakte in 102 wedstrijden 22 treffers voor de Amsterdamse club.

2-05-2003 Voetbal.nl
De manager van Babangida heeft het Nigeriaanse sportblad Kickoff laten weten dat Babangida een contract overeen is gekomen met Tianjin Teda, dat uitkomt in de hoogste Chinese divisie. De Chinese competitie ligt momenteel echter stil vanwege het uitbreken van het SARS-virus.

BNN ziet wel wat in fusie met Veronica

Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De publieke omroep BNN voelt wel wat voor een fusie met het zieltogende Veronica. Een combinatie van die twee zou de grootste publieke omroep van Nederland vormen en beide organisaties uit de problemen helpen.

BNN heeft op dit moment als grootste probleem dat het te weinig leden heeft om na eind volgend jaar nog deel te mogen uitmaken van het publieke bestel. BNN heeft nu iets meer dan 100.000 leden en dat moeten er in 2005 150.000 zijn. De ledenaanwas gaat echter moeizaam.

Veronica heeft als grootste probleem dat de televisietak zwaar verliesgevend is. De organisatie zoekt samenwerking met anderen om het winstgevende Veronica Magazine te redden en tegelijk actief te blijven in radio en televisie. Veronica is een vereniging met ruim 900.000 leden.

BNN-voorzitter Gerard Timmer bevestigt dat het idee hem aanstaat, maar hij vindt wel dat Veronica het initiatief moet nemen voor de samenwerking: ,,Wij nemen het initiatief tot de besprekingen niet. Voor BNN is het afbreukrisico groter dan voor Veronica. Ik wil op dit moment niet met de tv-tak in verband worden gebracht, wel weer met de uitgeverij''.

Er gaan overigens ook geruchten dat er gesprekken plaatsvinden tussen Veronica en SBS6 over samenwerking.

Kritiek op plannen 'nieuwe' Kabinet

Het nieuwe Kabinet van CDA, VVD en D66 is nog in de maak, maar nu al barsten de commentaren op de plannen voor de komende kabinetsperiode los.

De vakbonden en de ouderenbonden zien niets in de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Oók de bezuinigingen op WAO, WW en de bijstand vallen slecht.

Over de eigen bijdrage bij de ziektekosten is de patiëntenfederatie NPCF niet te spreken. Volgens de NPCF komt er daardoor helemaal geen rem op de zorgvraag, maar leidt het alleen tot meer bureaucratie.

De Vereniging van Burgemeesters tenlostte noemt de gekozen burgemeester een ondoordacht en onnodig systeem. Volgens hen ligt er dan een systeem op de loer waarbij de burgemeester alle macht krijgt.

Thailand: Wij zijn winnaar 'war on drugs'

Thailand heeft zichzelf uitgeroepen tot overwinnaar in de oorlog tegen drugs, die het land de afgelopen drie maanden heeft gevoerd. De oorlog was een bloedige strijd en kostte aan ruim 1.600 drugshandelaren en -koeriers het leven; dit tot grote woede van mensenrechtengroeperingen.

De Thaise regering zegt dat dankzij de 'war on drugs' van de afgelopen maanden, de handel met 90% is afgenomen. Sinds het begin van de ''war'' zijn bijna 300.000 verslaafden geholpen om af te kicken. Ruim 43.000 handelaren en koeriers zijn aangehouden. Ruim 700 ambtenaren worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de drugshandel.

Op 1 december hoopt de Thaise premier Thaksin Shinawatra te kunnen verklaren dat er geen drugs meer in Thailand zijn. Dat zal opmerkelijk zijn, want het land vorm(t)de samen met Birma en Laos de gouden driehoek van drugsproducerende landen.

Review: Koninginnedag '03 op het Museumplein

Koninginnedag is voor veel mensen het teken om traditiegetrouw een dagje naar Amsterdam te trekken, al dan niet in het oranje gekleed.

Ieder jaar organiseren de grote omroepen op de diverse pleinen in Amsterdam een feestje, met een keur aan artiesten uit binnen- en buitenland. Wij besloten om eens te gaan kijken en luisteren op het Museumplein, waar Radio 538, MTV en La Bastille Koninginnedag vierden.

Wil je weten wat we hebben gehoord? Benieuwd naar de foto's die we gemaakt hebben?

AGOVV aan het (betaald) werk

Gouden Gids-debutant AGOVV van komend seizoen heeft de Australische doelman Ben Appeldorn aangetrokken. De club werkt zo aan een selectie, waar Apeldoorn trots op kan zijn.

AGOVV maakte jarenlang gebruik van de diensten van Stanley Menzo, deze zit tegenwoordig echter op de bank als trainer. Appeldorn (24) is afkomstig van de University of Queensland in Brisbane (AUS). Hij werkte eerst een oefenstage bij de Apeldoorners af. Naast Appeldorn legde AGOVV 2 spelers van de huidige selectie aanvaller Rein Meekels (27) en middenvelder Jurrick Juliana (20) vast voor respectievelijk één en drie jaar. Bert van Sas werd als assistent-trainer aangesteld voor de komende 2 seizoenen. AGOVV werkt huidig seizoen af met een selectie van 18 spelers, ter vergelijking Ajax met het dubbele aantal.

Veronica wellicht toch verder op de radio

VeronicaVeronica gaat misschien toch verder op de radio. De Vereniging Veronica en Kink FM hebben vorige week woensdag een poging gedaan om alsnog deel te nemen aan de vergelijkende toets voor de herverdeling van FM-frequenties. Dat weet het adverteerdersblad Adformatie te melden op basis van goed geïnformeerde bronnen in radioland.

Veronica liet eind maart nog weten niet te zullen bieden op een etherfrequentie voor Radio Veroncia en Kink FM. De deadline voor de inschrijving was vervolgens verlopen. Via een kort geding heeft Veronica nu toch geprobeerd nog toegelaten te worden tot de verdeling.

Veronica was het niet eens met het eenmalige bedrag dat voor een frequentiepakket betaald moest worden. Via de rechter heeft het mediabedrijf dit nu aan de kaak gesteld. Een uitspraak van de bestuursrechter wordt op korte termijn verwacht.

Coalitie wil ingrijpende maatregelen nemen

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het nieuwe kabinet van CDA, VVD en D66 dat nu in de maak is, gaat ingrijpende maatregelen nemen in zorg, sociale zekerheid en pensioenen.

Uit het verslag dat de informateurs Hoekstra en Korthals Altes gisteren aan de koningin hebben aangeboden, valt het volgende op te maken:

Zorg: eigen bijdragen en/of eigen risico's komen er aan, én er worden minder behandelingen vergoed.

Sociale zekerheid: bezuinigingen op WAO, WW en bijstand. Regelingen voor vervroegd pensioen beperkt. Géén extraatjes meer van gemeenten aan bijstandsgerechtigden.

Bureaucratie: moet worden tegengegaan. Partijen nemen als uitgangspunt de eigen verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Overheidsfinanciën: moeten gesaneerd worden. Het tekort moet over 4 jaar vrijwel weg zijn. Hiervoor moet 15 miljard worden bezuinigd. De lasten voor burgers en bedrijven mogen per saldo niet omhoog.

Lonen: CDA, VVD en D66 willen de stijging van de ambtenarensalarissen en de uitkeringen beperken tot het inflatieniveau en ze gaan ervan uit dat de marktsector volgt.

Overig: bevorderen van de werkgelegenheid. Aandacht voor onderwijs, veiligheid, milieu, een betere bereikbaarheid, en bestuurlijke vernieuwing.

De Graafschap graaft zich in

Vanavond staat voor De Graafschap lijfsbehoud op het spel in het degradatieduel met Excelsior, ter voorbereiding zonderde de ploeg zich voor de tweede keer in korte tijd af op onbekende lokatie.

Bij de club uit Doetinchem, waar het nogal rommelt de laatste tijd, is het uur u aangebroken. Er moet gewonnen worden. Derhalve werd getracht de selectie in afzondering te laten trainen.
De eerste maal dat De Graafschap zich afzonderde verloor het de wedstrijd bij SC Heerenveen met 5-1. Voor de met 1-6 verloren thuiswedstrijd met PSV werd in Brummen getraind. Gister ging de selectie naar Capelle aan de IJssel. Echter dit adres werd te snel bekend, waarop de selectie naar Soestduinen trok. Wederom was psycholoog Van Zwan bij de training aanwezig om de groep terzijde te staan, ondanks dat de meeste spelers niet van 'dat zweverige houden'.

De Graafschap heeft alle vertrouwen in het duel. Er zijn na het duel nog 4 wedstrijden te spelen, maar concurrent Excelsior moet wel gepasseerd. "Ik heb er vertrouwen in. Ik heb sinds mijn vertrek nog nooit van Excelsior verloren", aldus Damiën Hertog in het Rotterdams Dagblad. Trainer Peter Bosz kan vanavond niet beschikken over verdedigers Jean-Paul van Gastel (spierverrekking) en René Bot. De verdediging die dit seizoen al 71 treffers tegen kreeg is daarmee niet op volle sterkte.
De statistieken voor het duel zijn onbestemd, beide ploegen verloren in de afgelopen 13 wedstrijden, 11 keer, speelden 1 keer gelijk en wonnen eenmaal. Excelsior scoort moeilijk en is thuis minder (13 tegen 9 punten), De Graafschap veroverde op vreemd terrein tot nog toe één punt. De heenwedstrijd op De Vijverberg eindigde eerder dit seizoen in een 1-1 gelijkspel.

Mogelijk 80 doden bij busongeluk Zuid-Afrika

Bij een busongeval in Zuid-Afrika zijn donderdag mogelijk 80 mensen omgekomen. Door een nog onbekende oorzaak stortte de bus van een dam nabij de plaats Bethlehem, in het midden van het land. De bus, met 90 passagiers, verdween geheel onder water.

Gistermiddag waren ongeveer 65 lichamen geborgen, van 10 mensen is zeker dat zij het ongeluk overleefd hebben. De slachtoffers waren lid van de Zuid-Afrikaanse vakbond COSATU en waren op weg naar een manifestatie in het kader van de Dag van de Arbeid.

De Zuid-Afrikaanse president Mbeki herdacht de slachtoffers met een minuut stilte. De voorzitter van COSATU heeft een week van rouw aangekondigd.

Eis 20 jaar voor dodelijke schietpartij

Tegen twee mannen die op 20 april vorig jaar in Utrecht de 29-jarige Sandra Drachter uit Zeist en een vriend van haar neerschoten, is gisteren 20 en 12 jaar cel geëist. Sandra Dracher overleed enkele dagen na de schietpartij in het ziekenhuis, haar vriend, Aziz Mellouki, heeft een dwarsleasie overgehouden aan het gebeuren.

De schietpartij vond plaats toen de een groepje mensen uit de Utrechtse discotheek 151 kwam. Binnen hadden zij ruzie gekregen met een groepje andere aanwezigen. Dat liep uit op een handgemeen, waarna de portiers de twee verdachten uit de disco zouden hebben gezet. Toen het andere groepje anderhalf uur later het pand verliet, werd er van dichtbij op twee van hen geschoten. Sandra holde nog weg, maar werd achtervolgd en van dichtbij neergeschoten.

De hoogste straf werd geëist tegen de 22-jarige Utrechter J.A., die verdacht wordt van het schieten. Tegen de 19-jarige F.A., vriend en plaatsgenoot, werd 12 jaar geëist omdat hij het wapen geleverd zou hebben.

De twee verdachten hulden zich voor de rechtbank in stilzwijgen. Hun advocaten stelden dat de verschillende getuigenverklaringen tegenstrijdig zijn. Zij vroegen om vrijspraak.

Volgens de officier van justitie weet de Marokkaanse gemeenschap in de Utrechtse wijk Lombok wat de precieze toedracht is van het gebeuren, maar weigert die openheid van zaken te geven.

Op 15 mei doet de rechter uitspraak.

Boonstra vrijgesproken van handel met voorkennis

De rechtbank heeft Cor Boonstra vrijgesproken van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Hoewel de timing van de transactie opmerkelijk is, Boonstra zelf initiatief nam tot de koop (wat hij tot dan toe slechts drie keer deed) en dat hij bij de KBC-bank om discretie heeft gevraagd, vormt dit niet het wettelijke bewijs dat hij met voorkennis heeft gehandeld. De Officier van Justitie had een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur dienstverlening geëist.

Boonstra werd verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Hij kocht drie jaar geleden aandelen Endemol, net voordat het Spaanse bedrijf Telefónica de overname van Endemol bekendmaakte. Hij zou hiervan hebben geweten via zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth. Zij was toen commissaris bij Endemol.

De rechtbank heeft de Officier van Justitie gevolgd in zijn mening dat de timing opmerkelijk was, maar liet tevens weten dat de omvang van de transactie wel degelijk valt binnen het handelspatroon van Boonstra. Ook het feit dat de koop werd geregeld via de kleine Belgische KBC-bank is niet opmerkelijk. Bij beide banken had Boonstra aandelenportefeuilles die op dat moment bijna even groot waren.

Geldboete opgelegd in zaak Ahold-transacties

Het tweede deel van de uitspraak handelde over de handel in effecten Ahold op het moment dat Boonstra dat niet mocht. Hij was commissaris bij het bedrijf toen hij de aandelen en obligaties kocht. Hij heeft dit ook niet gemeld aan de toezichthouders. Op dit punt heeft de rechter een boete opgelegd van 135.000 euro of 360 dagen hechtenis.

Eindhovenaar mishandelt vier vrouwen

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagochtend rond 3:30 uur is een 28-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van het mishandelen van vier vrouwen. De man zou een 17-jarige Eindhovense onzedelijk betast en geslagen hebben. Toen drie andere vrouwen, twee van 20 jaar en één van 22 jaar, daar iets van zeiden, werden ook zij mishandeld.

De man zit nog vast voor nader onderzoek.

Lijkwagen prinses Diana wordt geveild

Blueman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Verzamelaars van spullen die te maken hebben met prinses Diana kunnen hun hart ophalen. Een begrafenisondernemer wil de lijkwagen, waarin zij in 1997 tijdens haar begrafenis is vervoerd, veilen. Hij denkt daarvoor zo'n 150.000 euro te kunnen vangen.

"De lijkwagen is te koop, omdat ik hem wil verkopen. Dat is alles", zo liet de man weten. Hij reageert daarmee op de kritiek die hij kreeg dat hij de dood van de Engelse prinses gebruikt om zelf veel geld binnen te halen.

Studenten schikken met de RIAA

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vier studenten die afgelopen maand werden aangeklaagd door de Amerikaanse muziekorganisatie RIAA hebben de zaak individueel weten te schikken. De overeengekomen schadevergoeding is stukken lager dan in eerste instantie werd geëist. Deze was eerst 150.000 dollar per titel die illegaal werd verspreid. De boete ligt nu ver onder dat bedrag: Daniel Peng en Jose Nievel, beide student, betalen 15.000 dollar schadevergoeding. De andere twee studenten moeten respectievelijk 12.000 dollar en 17.500 dollar betalen.

De studenten boden, via privé netwerken, bestanden aan, waarvan de grootste één miljoen bestanden voor zijn rekening nam. De RIAA ziet de aanklacht tegen de studenten als succesje in de strijd tegen online muziekpiraterij. Na de aanklacht zijn er nog eens 18 studentennetwerken uit de lucht gehaald.

Beveiliging Media Park langzaam beter

Er vinden nog steeds regelmatig incidenten plaats op het Media Park in Hilversum. Dat blijkt uit een veiligheidsrapport van de Hilversumse politie. Zo vinden er persoonlijke intimidaties, bommeldingen en heftige demonstraties plaats.

Na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS zijn er enkel wat hekken op het park bij geplaatst en camera's opgehangen. Er is overwogen om het Mediapark te laten plaatsen op de lijst voor 'extra te beveiligen' objecten van Nederland, maar dat is niet gebeurd.

Na de moord op Pim Fortuyn zijn er wel extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo kreeg het omroeppersoneel nieuwe passen met recente foto's. De persoonsbeveiliging binnen en buiten de radio- en televisiestudio's (zowel binnen als buiten Hilversum) is eveneens strakker geworden.

Heineken neemt Oostenrijkse brouwer over

Gurb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bierbrouwer Heineken heeft de Oostenrijkse brouwer BBAG overgenomen. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Met de overname is 1,9 miljard euro gemoeid, waarmee de aankoop de grootste in de geschiedenis van het bedrijf wordt.

BBAG heeft een groot aandeel in de Centraal-Europese landen. Het bedrijf kent een omzet van 906 miljoen euro en heeft in 2002 13 miljoen hectoliter bier op de markt gezet onder de merken Zipfer, Gösser en een witbier met de naam Edelweiss. Ook produceert het bedrijf mineraalwater en vruchtensap.

Volgens Heineken wordt het bedrijf door de overname de leidende brouwerij in Centraal-Europa. In acht van de dertien landen in het gebied wordt Heineken de grootste brouwer. In totaal is het bedrijf nu actief in 170 landen. Vorig jaar werd er 109 miljoen hectoliter geproduceerd.

Real: Beckham komt er niet in

NLBADBOY wist ons vandaag het volgende te melden:

Real Madrid blijft de geruchten ontkennen, er is geen sprake van een overgang van David Beckham van Manchester United naar Real Madrid. Real-voorzitter Florentino Perez zei dat Beckham 'nooit en te nimmer' naar Madrid komt.

Perez liet er voor de BBC geen misverstand over bestaan dat hij niet zit te wachten op de ster van Manchester United. "Nooit, nooit, nooit. Niemand bij Real heeft over Beckham gesproken en er zal ook niet over gesproken worden. Ook niet mét hem of Manchester United. Hij komt er niet in en daarmee klaar."
De directeur van United, Peter Kenyon, was verheugd over de uitspraken van Perez: "het is prettig om ook van de andere partij te horen hoe die erover denkt. Wij hebben altijd al gezegd dat een vertrek van Beckham niet aan de orde is. Hij heeft een contract tot 30 juni 2005. Wij zijn nu 12 maanden met hem aan het praten over verlenging van zijn contract. Zoveel moeite geeft toch wel aan dat wij hem graag willen houden."

'Mexicaanse vrouwen vermoord voor organen'

rjam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Mexico worden mogelijk vrouwen vermoord voor de handel in organen. Dat vermoedt de Mexicaanse procureur-generaal Carlos Vega. Volgens hem is er een verband tussen de honderden moorden op vrouwen in de noordelijke stad Ciudad Juarez en de handel in organen.

In Ciudad Juarez zijn de afgelopen tien jaar meer dan driehonderd vrouwen gedood. Honderden anderen worden vermist. Volgens Vega is de orgaanhandel slechts één van de mogelijke oorzaken, maar zijn er verschillende aanwijzingen om orgaanhandel te vermoeden.

Tot op heden zijn er slechts enkele aanhoudingen verricht. Eén persoon is veroordeeld voor vijf moorden.

Nieuwe stichting gaat internetbezoek meten

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acht internetexploitanten gaan een stichting opzetten die betrouwbare cijfers moet opstellen over het aantal bezoekers van internetpagina's. Op dit moment ontbreken duidelijke standaarden voor deze metingen. Adverteerders zouden daardoor huiverig zijn om reclame te maken op websites.

De internetexploitanten, waaronder Ilse Media, Lycos, MSN, Tiscali en Wanadoo, hebben vrijdag de oprichting van de stichting aangekondigd. De Stichting Internet Reclame (SIR) begint in het derde kwartaal van 2003 en krijgt een kantoor in Haarlem.

De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht.

[Up]Vreven naar FC Kaiserslautern

Utrecht verdediger Stijn Vreven is persoonlijk rond met 1. FC Kaiserslautern, de Duitse club van trainer Erik Gerets.

Vreven wilde vorig jaar al op Engels avontuur, maar mocht toen niet weg. Ditmaal had het Engelse Portsmouth wederom interesse, maar nu koos de Belg voor het Duitse Kaiserslautern, dat al verzekerd is van Europees voetbal. Vreven vertelt dat Gerets een groot voorbeeld voor hem is, bovendien lijkt zijn karakter op dat van trainer Gerets.
FC Utrecht en 1. FC Kaiserslautern moeten nog wel tot overeenstemming komen over de afkoopsom, maar er worden geen moeilijkheden verwacht, te meer daar Utrecht Vreven nog 250.000 euro tekengeld verschuldigd is.

2-05-2003 VI.nl
De transfer van Vreven is op de keuring na rond, beide clubs kwamen er gister uit. De hoogte van de transfersom is niet bekend gemaakt. "Ik ben er blij mee. Kaiserslautern is een gerenommeerde club. Een volksclub, vergelijkbaar met FC Utrecht", aldus Vreven.

Dronken tweetal wil niet van politiemotor af

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdagavond zijn twee mensen in Purmerend aangehouden tijdens een alcoholcontrole. Echter gebeurde dat niet omdat zij teveel hadden gedronken, maar omdat zij zorgden dat een motoragent niet achter een vluchtende bromfietser aan kon.

Het tweetal, een 28-jarige man en een 32-jarige man, sprong in een opwelling op de motor. De één zat op de tank, en de ander op het achterzitje. Ondanks herhaalde verzoeken en vorderingen van de politie bleef het tweetal stug zitten op de motor.

KLM-piloten op het matje na cockpit bezoek Cheeky Girls

Rivendell, Teijeextra, NLBADBOY en Rhettmatic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De directie van de KLM heeft twee piloten op het matje geroepen omdat zij tijdens een vlucht naar Londen de sexy Cheeky Girls in de cockpit hebben toegelaten.

Inzittenden verklaarden dat de kleine Fokker F50 hevig begon te schudden toen de twee Cheeky Girls de cockpit betraden. Ook verklaarde één passagier dat één van de dames bij een piloot op de knie zat.

De Cheeky Girls reisden met de Fokker F50 via Rotterdam naar Londen, nadat zij op Koninginnedag daar hadden opgetreden. Zelf verklaarden zij dat ze werden uitgenodigd door de piloten, die uitleg wilden geven over de instrumenten. Na de vlucht beklaagden de passagiers zich erover dat de vlucht onrustig verliep.

Een woordvoerder van de KLM verklaarde dat het onzin is dat er dingen in de cockpit zouden zijn gebeurd waardoor het vliegtuigje zou zijn gaan schudden. Dat zou door de harde wind zijn geweest. De piloten worden wel op de vingers getikt omdat zij zich niet gehouden hebben aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Doelman l'Ami stopt ermee

Na dit voetbalseizoen zal doelman Carlo l'Ami stoppen met keepen.

Feyenoords derde keeper heeft een blessure aan de schouder die niet goed meer herstelt. De 37-jarige l'Ami wordt waarschijnlijk keeperstrainer bij Feyenoord.
De blessure hield l'Ami over aan een botsing met Romano Denneboom, aanvaller van SC Heerenveen, in december vorig jaar. "Graag had ik zelf het moment bepaald waarop ik stop en was ik nu nog een jaartje doorgegaan. Maar ik moet reëel zijn: die schouder is niet meer geschikt voor topvoetbal", zegt hij op de website van Feyenoord. Over zijn toekomst bij de club heeft l'Ami al het eerste gesprek met technisch directeur Baan achter de rug.

Bergbeklimmer amputeert eigen arm

Dunk (herschreven) en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een bergbeklimmer uit Colorado heeft zijn eigen arm moeten amputeren, vijf dagen nadat een rotsblok op hem viel. Aron Ralston, 27 jaar uit Aspen, werd door een reddingsteam in kritieke toestand naar een hospitaal in Grand Junction, Colorado gebracht.

Ralston was bezig afgelopen zaterdag de Blue John Canyon te beklimmen, in de Canyonlands National Park, toen een rotsblok van 100 kilo op zijn rechterarm viel en hem vastklemde waardoor hij dus geen kant op kon.

De dinsdag daarop had hij geen water meer en donderdagochtend besloot hij dat amputatie van zijn arm, waardoor hij weer vrij kwam, het enige was wat hem nog kon redden. Daarop amputeerde hij met zijn zakmes zijn arm net onder zijn elleboog, bond de wond goed af en begon aan zijn daling.

Enkele uren later werd hij gezien door een reddingshelicopter, die onderdeel was van een reddingsoperatie die in gang gezet was hem te zoeken omdat hij vier dagen niets van zich had laten horen.

Ralston was een zeer ervaren bergbeklimmer.

Commotie om dubbelganger Beckham

NLBADBOY herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Een dubbelganger van de Engelse voetballer David Beckham heeft in Madrid chaotische taferelen veroorzaakt. Op verzoek van een Engels tabloid was Andy Harmer, die sprekend op de middenvelder van Manchester United lijkt, naar de Spaanse hoofdstad gereisd. In het centrum deelde de Brit, in gezelschap van een op echtgenote Victoria lijkende dubbelgangster, handtekeningen uit aan passanten.

Al wekenlang gaan er sterke geruchten dat de aanvoerder van het Engelse voetbalelftal naar Real Madrid verhuist. Het bezoek van de nep-Beckham leidde dan ook tot commotie. Er stroomden zoveel handtekeningenjagers naar de dubbelganger toe, dat het verkeer in de metropool er hinder van ondervond.

De echte David Beckham zal echter niet zo snel naar Madrid verhuizen. Volgens Real-voorzitter Florentino Perez is er geen sprake van een overgang van David Beckham van Manchester United naar Real Madrid. De voorzitter liet weten dat Beckham 'nooit en te nimmer' voor Real zal voetballen.

Het is niet de eerste keer dat dubbelgangers commotie veroorzaken. Eerder was op Fok! het bericht te lezen over de dubbelganger van Arnold Schwarzenegger die commotie veroorzaakte.

Pas met 67 jaar met pensioen

Uit een tussenverslag van de kabinetsinformateurs Korthals Altes en Hoekstra blijkt dat de VVD, het CDA en D66 de pensioenleeftijd naar 67 jaar willen verschuiven. Op het moment is dat 65 jaar. Twee weken geleden stelde werkgeversorganisatie VNO-NCW al voor om de leeftijdsgrens voor de AOW te verhogen. Op die manier moet het basispensioen betaalbaar blijven.

Reden van de maatregelen is de toenemende vergrijzing van Nederland. Er komen steeds meer ouderen en steeds minder werkenden bij. Dit terwijl het geld voor de AOW juist door werkenden moet worden opgebracht. De kosten van de AOW lijken hierdoor uit de hand te gaan lopen.

Uitwerking van deze plannen moet nog even op zich laten wachten tot er, mogelijk eind van deze maand al, een regeerakkoord is.

Uitspraken 'Comical Ali' in dance nummer

Dunk had ons via de newssubmit het volgende helemaal vertaald en herschreven te melden:

De uitspraken van de voormalige Irakese minister van informatie Mohammed Saeed al-Sahaf alias 'Comical Ali' zijn binnenkort te horen in een dancetrack. De producers van het nummer zeggen dat het erg op Paul Hardcastle's Eighties hit '19' zal lijken en met zekerheid een enorme hit zal worden in de Londense clubscene.

Een van de makers, Les Molloy, vertelde: "We werken momenteel aan een nummer met daarin de meest beroemde uitspraken van 'Comical Ali' verwerkt'. Het wordt een enorme hit. Er is nu al heel veel belangstelling van platenmaatschappijen en club DJ's. Het lijkt op Paul Hardcastle's 19 welk over de Vietnam-oorlog ging".

Het nummer (de naam is nog onbekend) zal deze week verder afgemixed worden en zal volgende week bij diverse radiostations en in clubs te beluisteren zijn. De producers zullen de inkomsten van de plaat doneren aan goede doeleninstanties die zich inzetten voor de kinderen van Irak.

Dread Bob Marley levert 4000,- euro op

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij veilinghuis Christie's in Londen is donderdag een dreadlock van wijlen Bob Marley van eigenaar gewisseld voor 4000,- euro. De vorige eigenaar van de lok haar was een fan die het in 1980 had gekregen van Bob Marley zelf na afloop van een concert in Londen. Marley overleed een jaar later aan kanker.

Het veilinghuis is blij met de onverwacht hoge opbrengst van de lok haar. Een pluk haar van George Washington bracht bij een eerdere veiling slechts 1000 euro op. Op een 12-snarige gitaar die Bob Marley gebruikte tijdens opnames van zijn album Kaya werd helemaal niet geboden donderdag.

VS: 2.000.000.000 spam mailtjes in één dag

higgy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Provider America Online heeft deze week op één enkele dag 2 miljard spam mailtjes eruit gefilterd. De spam was bedoeld voor cliënten van de provider. De cijfers werden bekend gemaakt op de dag dat het eerste proces tegen een Amerikaanse spammer van start ging.

Ondanks dat er geen officiële wet in de VS is tegen spammen worden de notoire spammers steeds vaker voor de rechter gedaagd. Een aantal senatoren in de VS heeft voorafgaand aan een officiële wetgeving alvast een CAN-Spam Act ontworpen. Hiermee kunnen de spammers in sommige staten al worden aangepakt.

De CAN-Spam Act verbiedt niet het verzenden van de junkmail, maar maakt het de zender ervan verplicht zijn eigen naam eronder te zetten. Nu gebeurt dat nog vaak onder valse namen met valse retour adressen. Dit lijkt nu door middel van officiële wetgeving overal in de VS verboden te gaan worden.

Politie heeft voorlopig drank zat

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een relatief rustige en niet al te druk bezochte Koninginnedag zit de politie van Amsterdam met containers vol met alcoholhoudende drank. Het betreft hier in beslag genomen goederen die mensen twee weken na dato nog op kunnen halen. Zelf er een feestje mee bouwen zit er dus niet in. Alles wat niet wordt opgehaald wordt vernietigd aldus de woordvoerster van de politie.

Ondanks het rustige verloop van Koninginnedag werd er toch net zoveel drank als het voorgaande jaar in beslag genomen. Voor het Centraal Station hadden agenten het woensdag makkelijk, een ieder die met rinkelende Albert Heijn tasjes naar buiten kwam was de pineut. Wanneer er meer dan twee flesjes per persoon werden aangetroffen dan werd er zonder pardon door de agenten in beslag genomen. Mensen die hun drank kwijtraakten kregen echter niet ook nog eens een bekeuring er bovenop.

Een 29 jarige jongen uit Amsterdam-Noord raakt 24 flesjes bier kwijt. Wanneer hij hoort hoeveel de 'tijdelijke opslag' van de politie gaat kosten besluit hij ze maar niet meer op te halen. "Ik zou 40 euro leges moeten betalen! Plus nog 8 euro voor elke dag dat ze mijn spullen voor me hebben bewaard. Het zou dus pas interessant zijn als ik meer dan 100 biertjes bij me zou hebben gehad. Maar ja, die krijg zelfs ik niet weg in één dag."

RIAA stuurt berichten naar KaZaA gebruikers

Striker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 200.000 gebruikers van Grokster en KaZaA hebben dinsdag een dreigende mededeling gehad van de RIAA. De RIAA stuurde via het peer-to-peer netwerk een instant message bericht dat het downloaden van de muziek op de netwerken illegaal is. De RIAA stuurde het bericht uit naam van Warner Music, EMI, BMG, Universal en Sony.

De actie wordt de komende weken nog een aantal keer herhaald om zo enkele miljoenen gebruikers te plezieren met de waarschuwing. In de waarschuwing staat dat ze illegaal bezig zijn en dat identificatie niet moeilijk is voor een eventuele vervolging. De organisatie hoopt mensen af te schrikken met de berichten.

Eigenaar van KaZaA, Sharman Networks, heeft tegen de actie van de RIAA geprotesteerd. Ook Sharman Networks is tegen het illegaal downloaden. ""De RIAA gaat verder met het bestoken van enkele van zijn trouwste klanten" aldus het bedrijf.

De actie van de RIAA is het gevolg van een uitspraak die vorige week werd gedaan door een rechter over het gebruik van peer-to-peer netwerken. De rechter stelde dat de makers van de software geen controle hebben over wat er op het netwerk gaande is en wat de gebruikers met de software uitwisselen.

Al eerder werd door de RIAA actie ondernomen tegen individuele gebruikers van uitwisseldiensten. Vorige maand nog zijn vier Amerikaanse studenten opgepakt vanwege hun buitensporige download gedrag.

Abortus vaker bij allochtone vrouwen

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het groeiende aantal abortussen in Nederland wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door abortussen bij allochtone mensen. E.V. van Hall, voorzitter van de abortuskliniekenkoepel Stisan verklaarde dat bij begeleiding voor ongewenste zwangerschappen bij minderjarigen meer aandacht voor culturele aspecten nuttig is.

Van Hall doet deze uitspraak naar aanleiding van het verhaal van de 13 jaar oude Hope uit Suriname. Het meisje zou een abortus laten doen zonder de moeder in te lichten. Ze kreeg hiervan toestemming van het Fiom in Rotterdam, een hulpverleningsinstantie bij tienerzwangerschappen. Het meisje werd naar de kliniek gebracht door de vertrouwenspersoon van school, maar uiteindelijk besloot ze de baby toch te houden.

Op dit moment is zo'n 60 procent van de abortussen bij allochtone vrouwen. Van Hall is van mening dat seksuele voorlichting bij deze groepen vrouwen beter zou moeten worden. Het Fiom is in het leven geroepen om jonge moeders te begeleiden bij de beslissing over een abortus. Normaal werkt dat goed aldus Van Hall. Meisjes van 16 of 17 jaar zijn meestal prima in staat om met ondersteuning van het Fiom de beslissing zelfstandig en goed te nemen.

Bij meisjes die jonger zijn dan 16 moet toch worden gestreefd naar het inlichten van de ouders vindt Van Hall. "Hier had men zich misschien beter moeten realiseren dat in Surinaams christelijke gezinnen abortus wellicht gevoeliger ligt dan jong moederschap."

Vier liedjes per seconde door Apple verkocht

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de eerste achttien uur na de opening van de online Music Store van Apple zijn ongeveer 275.000 liedjes over de digitale toonbank gegaan. De muziek winkel is deze week gelanceerd door Apple. Consumenten kunnen op de site nummers downloaden voor 99 dollarcent (ongeveer 90 eurocent op dit moment) per stuk. De online nieuwsdienst Billboard kwam met deze cijfers.

Op dit moment worden er 200.000 liedjes aan de Apple-gebruikers in Amerika aangeboden, de bedoeling is echter om het project nog flink uit te breiden op de korte termijn.

Deze aantallen heeft Billboard echter van de grote platenlabels. Ook gaan in ieder geval twee labels meedoen aan de windows-versie van de Music Store. De software van de dienst is op dit moment nog toegesneden op Apple-producten zoals de Mac en de draagbare mp3-speler iPod.

Iraaks souvenir ontploft op vliegveld

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een werknemer van de internationale luchthaven van Jordanië is donderdag overleden tijdens een bagagecontrole. Drie collega's van de man raakten gewond toen het stuk bagage ontplofte tijdens de controle. Dit verklaarde Adwan, de minister van Informatie van Jordanië gisteren.

Volgens Adwan was de koffer van een Japanse journalist die eerder in Irak was geweest. De journalist had blijkbaar een 'souvenir' uit Bagdad meegenomen. De man wist echter niet dat het souvenir wat hij had uitgekozen een explosief was aldus Adwan. De journalist die op weg was naar Egypte wordt nog door de autoriteiten verhoord.

Veel kinderen hebben slecht gebit

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek onder achthonderd 12-jarigen is gebleken dat het gebit van kinderen steeds slechter wordt. In de afgelopen vier jaar is het aantal kinderen met tanderosie gestegen van drie naar twintig procent.

Op dit moment is er op de scholen een voorlichtingscampagne gaande over het onderhoud van het gebit. Hierin wordt kinderen onder andere geadviseerd niet meer dan zeven keer per dag iets te eten of te drinken. De bedoeling is om het gebit te laten herstellen in de tussenliggende tijd.

Dit najaar volgt een onderzoek naar tanderosie onder duizend middelbare scholieren met een gezond gebit. Die worden dan vier jaar lang gevolgd. Als belangrijkste reden van de toename van tanderosie worden snacks en frisdranken genoemd.

'Granaat overvaller' gepakt

-giovanni- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die met een handgranaat overvallen pleegde lijkt te zijn gepakt. De man die verscheidene stations in de regio van Rotterdam heeft overvallen bedreigde gisteren het personeel van een pompstation aan de Laan van Bol'es in Schiedam. Getuigen verklaarden dat de man een granaat bij zich had.

De dader wist op dat moment nog te ontkomen. Hij beroofde een uur later een tankstation aan de Westlandseweg in Vlaardingen. De politie zette vervolgens een zoektocht naar de man op touw waarbij ook een helikopter werd ingezet. Die helikopter vond de man uiteindelijk terwijl hij vluchtte.

Een 34 jaar oude Rotterdammer werd uiteindelijk in Hoogvliet opgepakt door de politie. Benzinestations in Spijkenisse, Brielle, Hoogvliet, Rotterdam-Zuid werden ook bezocht door een man met een handgranaat. Onderzoek moet uitwijzen of de man ook daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de golf van overvallen op pompstations.

Meesterhacker opgepakt

Striker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Scotland Yard heeft naar eigen zeggen met de arrestatie van een 24 jaar oude man uit Engeland een meesterhacker in handen gekregen. De man, Lynn Htun, is volgens Scotland Yard het brein achter een aantal inbraken bij websites van bedrijven als McDonald's en Symantec.

Uit de woensdag afgegeven verklaring van de politie blijkt dat de man de dag ervoor in Londen is aangehouden tijdens een van de grootste beurzen voor internet- en computerbeveiliging in Europa. Hij werd opgepakt door een speciale eenheid van Scotland Yard die speciaal voor de bestrijding van computercriminaliteit is. Het onderzoek naar Htun heeft een jaar lang geduurd. Htun gebruikte de alias 'Fluffi Bunni' met daarbij een roze konijntje dat hij op de websites die hij kraakte achterliet.

De man is officieel aangehouden voor weigering om voor de rechter te verschijnen in een andere zaak, hij is nog niet voor computercriminaliteit aangeklaagd. Er wordt nog onderzoek gedaan of 'Fluffi Bunni' slechts een persoon was of dat het een groep betrof.

Bush: Oorlog is afgelopen

-CRASH- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

George Bush Jr.De president van de VS, George Bush, heeft tijdens een toespraak op de televisie afgekondigd dat de grote gevechtsacties in Irak afgelopen zijn. Hij verklaarde dat het verslaan van Saddam Hussein, die overigens nog steeds spoorloos is, een grote overwinning in de strijd tegen het terrorisme is.

In de toespraak bedankte de president de Amerikaanse militairen, omdat Irak dankzij hen is bevrijd. Ook werden Groot-Brittannië, Polen en Australië bedankt voor de "de ontberingen van de oorlog hebben gedeeld".

Het democratiseringsproces in Irak zal nog wel even een tijdje duren aldus Bush, ook zullen de Amerikanen voorlopig nog in het land blijven om te helpen.

Record aantal aanvallen piraten

Kerstpakket had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het eerste kwartaal van 2003 heeft een record aantal mensen bezoek gehad van een man met een houten been, een ooglapje en een papegaai op zijn schouder. De piraterij op de wereldzeeën heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een recordhoogte bereikt. Nog nooit waren piraten zo actief als in de eerste drie maanden van dit jaar.

Er zijn in totaal 103 aanvallen van piraten gemeld tussen januari en maart 2003. Vorig jaar waren het er nog 87 in dezelfde periode aldus het International Maritime Bureau. Dit is tevens de eerste keer dat het aantal aanvallen boven de 100 komt over een periode van drie maanden.

De wateren bij Indonesië blijken het meest gevaarlijk met 28 aanvallen, daarna volgen Bangladesh, India en Nigeria waar elk negen gevallen zijn gemeld tussen januari en maart dit jaar.

Music store klaagt BMG en Mars aan om Jim single

mat_herben en Idi00t hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De muziekbranche is niet blij met het feit dat alleen de Free Record Shop de nieuwe single van Idols-ster Jim mag verkopen. Muziekwinkelketen Music Store heeft een kort geding aangespannen tegen platenmaatschappij BMG en de fabrikant van Mars-repen (Masterfoods).

Het draait allemaal om een reclamedeal met Mars. Jim is het nieuwe gezicht geworden van de chocoladereep. Samen met een aantal streepjescodes van de reep is zijn eerste single 'Tell Her' al een week eerder te verkrijgen bij de Free Record Shop. Alle andere platenzaken moeten een week wachten, tot de officiële releasedatum van 10 mei. Concurrent Music Store ziet een giga omzet door de vingers glippen. Van de single van Idols winnaar Jamai werden namelijk 250.000 exemplaren verkocht.

Music Store heeft platenmaatschappij BMG nu verzocht om de actie terug te draaien, maar daar wil BMG niets van weten. Music Store heeft daarop een kort geding aangespannen tegen BMG en Mars wegens oneerlijke concurrentie.

Het geding dient vrijdag bij de rechtbank van Amsterdam. De single gaat zaterdag de verkoop in.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.