CD Review: Anouk - Graduated Fool

Anouk wordt in 1975 geboren in Den Haag. Na problemen thuis komt zij in een opvangtehuis terecht, waar zij ook begint met zingen. Ze blijkt uitzonderlijk veel talent te hebben, wat wordt opgepikt door Barry Hay van de Golden Earring. Samen met George Kooymans schrijft hij haar eerste single: Mood Indigo. Het nummer bereikt in 1996 de hitlijsten wel, maar mag geen definitieve doorbraak worden genoemd.

De doorbraak kwam echter niet veel later, in 1997. Anouk had via de drummer van haar band Bart van Veen leren kennen. Bart schreef al jarenlang liedjes en ging met Anouk aan de slag. Het resultaat is bekend: Nobody's wife. Het nummer wordt een enorme hit in binnen en buitenland en Anouk heeft haar naam definitief gevestigd. Van haar debuut-cd Together Alone komen naast Nobody's wife nog 2 hits: Sacrifice en It's so hard.


In 1999 verschijnt de volgende cd, Urban Solitude. Het album slaat goed aan bij het publiek, en R U Kiddin'Me, The Dark, Michel en Don't worden flinke hits in Nederland. Dat zij op dat moment de meest geliefde Nederlandse zangeres is, bewijst zij door maar liefst 4 TMF awards in ontvangst te nemen.

Na 2 succesvolle cd's is het in 2001 al tijd voor een verzamelalbum, al mag Lost Tracks zo eigenlijk niet genoemd worden. De cd, die op nummer 1 binnenkwam in de Album top 100, bevat uniek materiaal van bekende songs en ook videobeelden.

Vier jaar hard werken en onafgebroken optreden eisen zijn tol en Anouk raakt oververmoeid. Op doktersadvies doet zij het een tijdje wat rustiger aan. Toen zij zwanger bleek te zijn van haar vriend Remon (Anonymous Mis, Postmen) besloot ze deze periode nog wat langer te maken. Inmiddels is zoontje Benjahmin geboren en is Anouk weer terug waar zij was: op het podium. De nieuwe cd Graduated Fool is vorige week uitgekomen.

Met deze cd zal zij het volgend jaar ook weer in Amerika gaan proberen, al zal ze er niet van wakker liggen als dat niet lukt. "Met mijn houding zal ik nooit een ster worden in Amerika. Tenzij ik verander in een actrice, maar dat ben ik niet. Ik wil mijzelf recht in de spiegel kunnen blijven aankijken. Als ze me goed vinden, komen ze me maar halen en zo niet, dan pech gehad" (AD, 16 november 2002).