40 Jaar Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator bestaat al 40 jaar. In die veertig jaar is er heel wat veranderd, niet alleen grafisch, maar ook aan hoeveelheid content en mogelijkheden. We zaten in Keulen tijdens de gamescom met het ontwikkelteam samen om te horen en zien wat ze gaan doen om dit te vieren.

Er wordt heel wat gevierd: om de terugkeer van gamescom te vieren, presenteert het team achter de laatste Microsoft Flight Simulator de allereerste City Update die nu beschikbaar is, met nieuwe fotogrammetrie voor de Duitse steden Hannover, Dortmund, Düsseldorf, Bonn en Keulen. Je kunt zelfs de Koelnmesse spotten, de locatie van de gamescom. Deze gratis update kan nu worden gedownload in de in-sim marketplace van de game.

Om die allereerste City Update te vieren (volg je het nog) heeft Microsoft Flight Simulator de Junkers F 13 uitgebracht, het volgende vliegtuig in de serie "Local Legend". De F 13 is een eenmotorige, low-wing eendekker van de Duitse vliegtuigfabrikant Junkers en maakte zijn eerste vlucht op 25 juni 1919. De F 13 was een van de meest innovatieve vliegtuigen van de vroege luchtvaart als 's werelds eerste volledig metalen civiele transportvliegtuig.

Goed, dat waren de eerste twee vieringen, de grootste update moet nog komen. De 40th Anniversary Edition zal gratis beschikbaar zijn op 11 november 2022 voor degenen die Microsoft Flight Simulator bezitten of Xbox Game Pass-leden en zal, voor het eerst sinds 2006, helikopters en zweefvliegtuigen bevatten.

We mochten er wat meer van zien. Om helikopters in de huidige Microsoft Flight Simulator te krijgen moesten de ontwikkelaars de engine aanpassen en de luchtstromen die wieken van een helikopter genereren naspelen. Door een extra optie aan te zetten zagen we dat ook visueel. Groene windstroken en allerlei ingewikkelde getallen vliegen over het scherm. Pilootopleidingen waren al geïnteresseerd om dit aan hun cursisten te laten zien omdat er nog geen simulatoren bestaan die het zo in detail berekenen en tonen. Daarna mochten we even uitproberen hoe zo’n helikopter vliegt. Je moet dus erg opletten dat je niet in een stall terechtkomt en je als een baksteen naar beneden stort. En vliegen zoals in een arcadegame moet je zeker niet doen, dus vooral niet de stick helemaal naar voren duwen, want dan is een crash vrij snel gebeurd. Er zijn geen uitgebreide tutorials, het wordt dus vooral veel zelf oefenen.

Zweefvliegtuigen zijn er ook weer. Ook hier moest er wat aangepast worden. Er zijn extra vliegvelden toegevoegd, niet alleen waar ook andere vliegtuigen starten en landen, maar ook speciale zweefvliegvelden. Hiervoor heeft de studio alle zweefvliegtuigverenigingen aangeschreven om te weten te komen welke er allemaal zijn, want dat staat niet in een database online. Zweefvliegtuigen kunnen gesleept worden door gemotoriseerde vliegtuigen, maar ook catapults zijn een optie. Als je eenmaal vliegt moet je ook rekening houden met de stijgende lucht boven een stad, of juist de dalende lucht boven een bos. Warmte, kou, regen, van alles heeft invloed op de zweefcapaciteiten. Voor deze feature zijn er wel tutorials gemaakt, zodat je weet hoe je geluidloos en compleet zen door de lucht kunt zweven.

Naast de helikopters en zweefvliegtuigen wordt de geavanceerde Airbus A-310 beschikbaar waarbij bijna elke afzonderlijke knop werkt zoals verwacht. Er komen ook even beroemde historische vliegtuigen in de Microsoft Flight Simulator 40th Anniversary Edition. Deze vliegtuigen omvatten de Wright Flyer uit 1903, de Curtiss JN-4 Jenny uit 1915, de Ryan NYP Spirit of St. Louis uit 1927, de Douglas DC-3 uit 1935, de Grumman G-21 Goose uit 1937, de Havilland DHC-2 Beaver uit 1947, en de beroemde Hughes H-4 Hercules uit 1947 (het grootste watervliegtuig en grootste houten vliegtuig ooit gemaakt), ook bekend als de Spruce Goose. Er worden vier klassieke luchthavens toegevoegd, waaronder het Meigs Field in Chicago, een traditioneel startluchthaven voor de Microsoft Flight Simulator-franchise.

Microsoft Flight Simulator is nu beschikbaar voor Xbox Series X|S en pc met Xbox Game Pass, PC Game Pass, Windows en Steam, en op Xbox One en ondersteunde mobiele telefoons, tablets en pc's met lagere specificaties via Xbox Cloud Gaming.