Houten wil avondklok voor katten, moet heel Nederland volgen?

De gemeente Houten roept inwoners op om tussen 15 april en 15 juni hun katten 's nachts binnen te houden. Dit omdat de kat een van de grootste gevaren voor jonge weidevogels is, naast de kraai en de vos. Moet heel Nederland de huiskatten een avondklok opleggen?

Kat (@henrikveres on Freepik)
Kat (@henrikveres on Freepik)

In het voorjaar zijn vogels extra kwetsbaar, zo verklaart de gemeente Houten. "Mensen, katten en loslopende honden kunnen het broedproces verstoren, wat resulteert in minder overlevende kuikens." In weilanden rondom Houten broeden er veel weidevogels. Naast de avondklok voor de kat adviseert de gemeente ook om voorzichtig te zijn met snoei- en maaiwerkzaamheden in de tuin om broedende volgels niet te storen.

Volgens Vogelbescherming Nederland staat de populatie van weidevogels aanzienlijk onder druk. "De aanwezigheid van katten kan leiden tot het vermijden van bepaalde broedgebieden of verminderde broedzorg. Onderzoek van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat katten 's nachts grote afstanden afleggen, soms wel 1,5 tot 3 kilometer van huis." Al jaren doen ze een beroep op katteneigenaren onder het moto 'Kuikens in het land, poes in de mand'. 

Volgens kattendeskundige Liesbeth Puls zijn niet de huiskatten maar verwilderde katten en zwerfkatten verantwoordelijk voor sterfte bij weidevogels. De oproep aan eigenaars van huiskatten heeft dan ook weinig zin volgens haar.

Puts vindt dat het te generaliserend is om elke nacht een huiskat binnen te houden. "De jachtpatronen van huiskatten variëren sterk per dier. Je kunt ze niet allemaal over één kam scheren. Sommige katten brengen hun hele leven door in de tuin en vangen hooguit een vlinder. Anderen jagen echter op alle kleine prooien zoals vogels, kikkers en muizen."

Katten zomaar een paar maanden 's nachts binnenhouden werkt niet volgens Puts. "Katten zijn dieren die extreem vasthouden aan gewoontes. Een kat van 14 jaar die al zijn hele leven iedere avond naar buiten gaat, hou je niet zomaar binnen." Toch ziet Puts wel heil in het 's nachts binnenhouden van sommige katten. Dit is niet alleen vanwege de vogels, maar ook omdat katten zelf zo minder risico lopen om aangereden te worden. Volgens haar werkt deze aanpak echter alleen goed bij kittens, omdat zij nog geen vaste routine hebben ontwikkeld en makkelijk kunnen wennen om 's nachts binnen te blijven. Ook oudere katten die geen behoefte hebben om naar buiten te gaan kan men beter binnen houden.

1112 stemmen , laatste: 03-04-2024, 00:30