Weer gedoe om uiterlijk piet, zullen we Sinterklaas maar zonder pieten vieren?

De pepernoten liggen in de schappen en de eerste sinterklaasintocht-rel is al weer een feit. De één wil een zwarte piet, de ander wil een roetveegpiet en weer een ander wil een gekleurde piet. Voor kinderen maakt het niet uit, zullen we Sinterklaas maar zonder pieten vieren?

Sinterklaas (Beeld : Berkh on Wikimedia)
Sinterklaas (Beeld : Berkh on Wikimedia)

Staphorst ziet dit jaar definitief af van een sinterklaasintocht. De gemeente heeft dit besluit genomen nadat aan het begin van deze maand het organisatiecomité, dat bestaat uit de ondernemersvereniging van Rouveen en Staphorst, aangaven dat ze zich terugtrokken omdat ze het oneens waren met de eisen die de gemeente stelt aan het uiterlijk van Piet en de intocht zelf.

Burgemeester Jan ten Kate verklaart dat de intocht “ingewikkelder is geworden dan voorheen”. Hij doelt hierbij onder andere op de gebeurtenissen van vorig jaar, waarbij de demonstraties voor en tegen Zwarte Piet uitliep op rellen. Kick Out Zwarte Piet kondigde vorig jaar een protest aan rond de Sinterklaasintocht in Staphorst. Maar de demonstratie werd uiteindelijk omwille van de veiligheid door de burgemeester verboden.

1146 stemmen , laatste: 21-11-2023, 00:12