Moederbedrijf Douwe Egberts blijft in Rusland, moet de overheid ze cancelen?

Een deel van de Tweede Kamerleden is verontwaardigd dat het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick niet wil vertrekken uit Rusland. CDA, D66 en GL willen alle relevante contracten van de overheid herzien en deze fabrikant cancelen. Hebben ze gelijk?

Koffie! ( Foto : Rawpixel on Freepik)
Koffie! (Foto : Rawpixel on Freepik)

JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick, heeft geen plannen om te vertrekken uit Rusland. Dit verklaarde topman Fabien Simon in een interview met The Wall Street Journal. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn veel internationale bedrijven vertrokken uit Rusland.

Volgens Simon zijn thee en koffie essentiële producten die de Russen moeten kunnen blijven kopen. Hij benadrukte dat het een langdurige oorlog wordt en dat er dus een langdurige oplossing gevonden moet worden.

Simon gaf aan dat JDE Peet’s, gevestigd in Amsterdam, zich aan alle internationale sancties tegen Rusland houdt. Hij is bang dat de negenhonderd werknemers van JDE Peet’s in Rusland gestraft zullen worden als het bedrijf het land verlaat. Naast deze reden is het bedrijf bang dat bij een vertrek uit Rusland bedrijfsonderdelen mogelijk in beslag worden genomen door een Russisch bedrijf, wat zou resulteren in goedkope overname.

Het standpunt van JDE Peet’s heeft het bedrijf internationaal veel kritiek opgeleverd, inclusief kritiek van hun eigen werknemers in Oekraïne. Volgens gegevens van de Russische Belastingdienst die The Wall Street Journal heeft ingezien is de omzet in Rusland vorig jaar met 22 procent is gestegen tot 417 miljoen euro. De winst zou met zo'n 73 procent zijn toegenomen.

1236 stemmen , laatste: 30-08-2023, 14:28