Advies om dit najaar weer te vaccineren tegen corona, wil jij ook een prik?

Alle 60-plussers en mensen die behoren tot een medische risicogroep zouden deze herfst weer een coronavaccinatie aangeboden moeten krijgen. Er worden namelijk nog wat 'coronagolfjes' verwacht. Wil jij deze herfst ook gevaccineerd worden tegen COVID-19?

Coronavaccinatie ( Foto: JFC films on Pixabay)
Coronavaccinatie ( Foto: JFC films on Pixabay)

Drie jaar na de uitbraak van de pandemie heeft bijna de gehele Nederlandse bevolking immuniteit opgebouwd door vaccinatie, een doorgemaakte infectie of beide. Echter, de Gezondheidsraad wijst erop dat COVID-19 nog steeds leidt tot ziekenhuisopnames en sterfte onder mensen met een kwetsbare gezondheid.

De Gezondheidsraad verwacht dat er nog steeds het hele jaar door coronagolfjes kunnen voorkomen, vergelijkbaar met het afgelopen jaar met omikron. Hoewel de nieuwe virusvarianten op kleinere schaal ziekte veroorzaken, was er na elke besmettingsgolf toch een tijdelijke toename te zien in het aantal ziekenhuisopnames. De ziektelast was het hoogst onder mensen van 60 jaar en ouder en mensen met (ernstige) medische aandoeningen.

Naast de 60-plussers en mensen in een medische risicogroep zouden zwangere vrouwen met 22 weken moeten worden gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat hierbij in feite om dezelfde groep die ook de jaarlijkse griepprik krijgt, wat neerkomt op ongeveer vier miljoen mensen.

927 stemmen , laatste: 17-07-2023, 02:03