Nieuws
Congo stemt: 10.000 kandidaten

Onder de presidentskandidaten bevinden zich onder andere voormalige rebellenleiders. Ook verschillende familieleden van oud-presidenten doen een gooi naar de hoogste overheidsfunctie in Congo. De huidige president Kabilah wordt gezien als de grootste kanshebber.
Om ervoor te zorgen dat de verkiezingen orderlijk en eerlijk verlopen, zijn er zo'n 17 duizend VN-soldaten in Congo gelegerd. Daarnaast zijn er ook nog duizenden soldaten van verschillende Europese landen actief. Verwacht wordt dat pas over twee weken een indicatie gegeven kan worden van wie de verkiezingen gewonnen heeft.
Desondanks moeten er nog veel meer troepen gestationeerd worden om meer burgerlevens te beschermen en de terroristen uit te roeien.
Goed nieuws verder. foto
Ontopic: in Congo vallen nog dagelijks 1200 doden. Tijd om de VN-troepenmacht fors uit te breiden naar andere delen van Congo dan alleen het oosten.
http://www.amnesty.nl/bibliotheek_vervolg/wv_vnmissies
Vóór Cammaerts aantreden in Congo waren hoon en woede er nog het deel van de blauwhelmen. Mission Bonbon werd de VN-operatie door de Congolezen genoemd, want snoepjes rondstrooien voor Congolese kindertjes was zo’n beetje alles wat de blauwhelmen temidden van de Congolese oorlog deden. In oktober 2004, toen Cammaert Kofi Annan nog adviseerde in New York, werd de Congo-missie al uitgebreid van elf- naar bijna zeventienduizend manschappen. ‘En uitgebreid met de wil’, zegt Cammaert nu. De politieke wil van lidstaten. Cammaert zorgde ervoor dat er heli’s, gedisciplineerde en geharde troepen uit India en Pakistan met een beter mandaat naar Congo gingen, alvorens hij er zelf heen trok. En toen er in februari 2005, Cammaert was nét benoemd in Congo, negen blauwhelmen uit Bangladesh op patrouille werden vermoord, gaf hij in maart orders om wraak te nemen. De blauwhelmen vielen een nederzetting van de militia aan en schoten er meer dan vijftig neer. Cammaert, onaangedaan: ‘Als je de VN aanvalt, moet je de gevolgen ervan dragen en niet gaan huilen.’
‘De tijd dat ze op de vlucht sloegen op het moment dat er grote, witte soldaten op het toneel verschenen, was in mijn tijd al voorbij’, zegt Dallaire. ‘De extremisten, destijds in Rwanda en nu in Congo, hebben dezelfde soort scholen bezocht als wij en ze hebben dezelfde boeken gelezen. Ze keken toen naar hetzelfde nieuws over Bosnië en Somalië en nu over Darfur en hebben daaruit allang geconcludeerd dat het westerlingen aan politieke wil ontbreekt om zelf te sneuvelen voor het heil van een ander.’ Tien Belgische blauwhelmen werden in 1994 vermoord. Het plan daarvoor was lang tevoren bedacht, zegt Dallaire. ‘De extremisten wisten dat de Belgen dan onmiddellijk hun troepen uit Rwanda zouden terugtrekken en dat geen enkele lidstaat hen zou willen vervangen.’
KINSHASA - Congolezen hebben in Oost-Kasai een vrachtwagen met stembriefjes in brand gestoken. De daders zijn vermoedelijk lid van de UDPS, een partij die de eerste vrije verkiezingen in de Democratische Republiek Congo (RDC) boycot.
Xeb heeft altijd gelijk, Staal
OT: 10.000 kandidaten. Wat een apenland. Die arme mensen mogen kiezen wie hun de komende jaren nog verder in de stront mag duwen.
Aan de andere kant Afrika is zo kansloos dat er weinig meer aan te doen valt...
Moslim crimineel is toch niet erger of minder erg dan andere criminelen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken