Ultimatum ambulancepersoneel aan Cohen na bedreiging

Het ambulancepersoneel in Amsterdam heeft een ultimatum gesteld aan burgemeester Job Cohen na de bedreiging van enkele medewerkers. Hij moet vandaag voor 14.00 uur met een plan komen om het geweld tegen ambulancepersoneel in te perken. Zestien medewerkers van Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA), de helft van de avondploeg, hebben gisteravond hun werk een aantal uur onderbroken, maar zijn daarna weer aan de slag gegaan.

Cohen moet zich opnieuw duidelijk uitspreken tegen bedreiging van hulpverleners, zegt een VZA-woordvoerder. "Als er niet een duidelijk signaal komt van het openbaar bestuur dreigen meer acties bij het ziekenvervoer in en om Amsterdam."  Cohen heeft al aangegeven de bedreiging van ambulancemedewerkers zeer serieus te nemen en vanochtend nog een overleg op te starten.

Gisteravond vond in Amsterdam-West een steekpartij plaats waarbij ambulancepersoneel werd bedreigd. Rond 18.00 uur werd een 15-jarige jongen neergestoken in de Vredeman de Vriesstraat in Geuzenveld. Omstanders maakten verzorging van de gewonde onmogelijk, zegt een politiewoordvoerder. Ook zouden doodsbedreigingen zijn geuit.

In deze 'hectische, emotionele' situatie eisten bekenden van het slachtoffer de naam van de dader. De politie heeft een familielid van het slachtoffer aangehouden voor vernieling. De dader is voortvluchtig, maar zijn identiteit is bij de politie bekend. Het slachtoffer is uiteindelijk in ernstige, maar stabiele toestand naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie heeft VZA aangeboden mee te rijden als er twijfels zijn bij een melding. "Wij kijken kritisch mee, en sturen zo nodig iemand mee." De nacht is volgens de woordvoerder overigens rustig verlopen. Onderzocht wordt wat er precies is gebeurd.