Asieldeal PVV en NSC, geen noodrecht wel strengere maatregelen

Het omstreden staatsnoodrecht wordt niet ingevoerd, maar er zullen wel ingrijpende asielmaatregelen worden genomen. Dit is overeengekomen door de PVV, NSC en premier Schoof, zoals blijkt uit een conceptbrief van Schoof die door de NOS is ingezien. De afgelopen dagen hebben PVV, NSC en de premier zelf over deze kwestie overlegd.

Vanmiddag zullen de andere twee coalitiepartijen, VVD en BBB, deelnemen aan het asieloverleg in het Catshuis. Volgens de conceptbrief zal er een 'wet inzake asielnoodmaatregelen' komen, die in tegenstelling tot een 'noodwet' wel aan het parlement moet worden voorgelegd, naast verschillende andere maatregelen.

In de nieuwe wet zal worden vastgesteld dat asielvergunningen voor onbepaalde tijd volledig worden afgeschaft en dat vergunningen voor bepaalde tijd nog slechts voor drie jaar geldig zullen zijn. Momenteel is dat vijf jaar.

Ook zal alles volgens de conceptbrief die "zo snel mogelijk" zal worden uitgewerkt en ingediend bij de Tweede Kamer, het voor meerderjarige kinderen en ongehuwde partners niet meer mogelijk zijn om na te reizen. Daarnaast regelt de wet dat mensen eenvoudiger als 'ongewenst' kunnen worden verklaard na een veroordeling.

In de kabinetsbrief, die volgt op de gesprekken met de PVV en NSC, staan ook andere plannen met betrekking tot asiel, waarvan een deel al bekend was. Schoof vermeldt bijvoorbeeld dat de Spreidingswet snel moet worden ingetrokken, "bij voorkeur dit jaar". Het was al bekend dat de coalitie van deze wet af wilde, maar tot nu toe was het de bedoeling om dit later te doen.

Verder staat in de conceptbrief dat de 'taakstelling statushouders' voor gemeenten komt te vervallen. Dit betekent dat gemeenten geen opdracht meer van het Rijk krijgen om een bepaald aantal mensen met een asielvergunning huisvesting te bieden. Om ervoor te zorgen dat statushouders toch kunnen doorstromen uit asielzoekerscentra, worden er 'sobere voorzieningen' getroffen. Statushouders mogen de aangeboden woonruimte niet weigeren.

Verder wordt in de plannen het beleid met betrekking tot Syrië "aanzienlijk aangescherpt". Bepaalde regio's van dat land kunnen mogelijk "nog dit jaar" als veilig worden aangemerkt. Asielzoekers uit die gebieden zonder status kunnen dan worden teruggestuurd. Ook zou volgens de plannen "gekeken" kunnen worden naar het terugsturen van Syriërs met een verblijfsvergunning.

In het document staat daarnaast dat er vanaf eind november grenscontroles aan onze grens worden ingesteld. Dit kan door een beroep te doen op artikel 25 van de Schengengrenscode. 'Irreguliere migranten', zoals mensen die in een ander land al asiel hebben aangevraagd, worden dan direct teruggestuurd naar Duitsland of België.

Ook op de agenda staan plannen om dwangsommen in het vreemdelingenrecht af te schaffen, het voornemen om nog maar 200 vluchtelingen per jaar in VN-verband op te nemen (nu zijn dat er nog 500), en het plan om 50 tot 100 extra cellen te creëren voor 'uitgeprocedeerde asielzoekers of illegalen' om hen uit te kunnen zetten. Verder worden er verschillende maatregelen genoemd die de asielprocedure strenger en eenvoudiger moeten maken.

Vanmiddag bespreken de coalitiepartijen deze ideeën met zijn vieren, onder leiding van Schoof. Als BBB en VVD akkoord gaan met deze plannen, wordt verwacht dat het kabinet er komende vrijdag in de ministerraad over zal beslissen.