Elon Musk wil vergoeding vragen aan nieuwe X-users in strijd tegen bots

Elon Musk heeft plannen aangekondigd waarbij nieuwe gebruikers moeten gaan betalen om berichten te plaatsen op X, voorheen Twitter. Volgens de Britse krant "The Independent" gelooft Musk dat alleen door het invoeren van een "kleine vergoeding" kan worden voorkomen dat het platform wordt overspoeld met nep- en botaccounts.

Elon Musk heeft zijn zorgen geuit dat de huidige AI-technologieën en 'troll farms' bots kunnen creëren die niet als zodanig worden herkend. 'Troll farms' zijn organisaties die een groot aantal accounts of bots beheren. Deze worden gebruikt om meningen te manipuleren of desinformatie te verspreiden op sociale media. Om dit tegen te gaan, stelt hij voor om nieuwe gebruikers een kleine vergoeding te vragen voor het recht om te posten. Volgens Musk zou dit ook helpen om meer goede gebruikersnamen vrij te geven. Momenteel worden veel van deze namen bezet door nepaccounts. Musk legt uit dat de hoeveelheid aan nepaccounts de beschikbare gebruikersnamen opgebruikt.

In het verleden heeft X een pilot uitgevoerd in Nieuw-Zeeland en de Filipijnen, waar nieuwe gebruikers een jaarlijkse bijdrage van één dollar moesten betalen om toegang te krijgen tot de belangrijkste functies van het platform. Musk vertelde de Independent dat deze test nu op grotere schaal gaat worden uitgevoerd.

Musk's strijd tegen spam: uitdagingen en controverses
Het bestrijden van nep- en botaccounts was een van Musks prioriteiten toen hij eind 2022 het beheer van het platform overnam. Veel gebruikers melden echter een toename van spamcontent, deels als gevolg van Musk's enorme ontslagronde bij het toenmalige twitter, waaronder het contentmoderatieteam.

Sinds de overname van Musk heeft het platform een aanzienlijke omzetdaling gekend, omdat adverteerders hun zorgen uitten over Musk's geloof in de "absolute vrijheid van meningsuiting" en zijn tolerantie voor controversiële posts. Dat heeft ertoe geleid dat het bedrijf nieuwe inkomstenbronnen moest invoeren door abonnementsopties zoals X Premium.