FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 april 2024

Klimster Garnbret start seizoen met dubbele World Cup-zege, wereldrecords Watson

's Werelds beste sportklimmers zijn begonnen aan hun internationale seizoen: de World Cup is van start gegaan in China. In de afgelopen dagen kwam men eerst in actie in Keqiao, waar boulderen op het programma stond, gevolgd door een tweeluik in Wujiang met lead- en speedklimmen.

Boulderen mannen
De halve finale moest gestaakt worden wegens hevige regenval, waardoor niet zes, maar twintig mannen de finale in mochten. Zes van hen wisten op twee boulders de top te bereiken, maar alleen de Japanners Tomoa Narasaki en Soratu Anraku pakten op de andere twee boulders ook nog de zone, een soort halverwegepunt. Narasaki deed dat in de minste pogingen en dus pakte hij de winst, voor Anraku en de Belg Hannes van Duysen, die twee toppen en één zone scoorde.

Boulderen vrouwen
De Sloveense Janja Garnbret is de grote topfavoriete voor olympisch goud dit jaar en in wedstrijd één stelde ze alvast niet teleur: buiten haar wist geen van de finalistes op meer dan twee boulders de top te bereiken, Garnbret deed dat op alle vier en op drie daarvan zelfs in haar eerste poging. De Italiaanse Camilla Moroni haalde twee toppen en nog een zone, terwijl thuistiener Luo Zhilu met twee toppen de derde plek pakte.

Speed mannen
De Amerikaan Samuel Watson kende een fantastische kwalificatie: in run één snelde hij in 4,859 seconden naar een nieuw wereldrecord, in de tweede run ging hij er met 4,798 seconden zelfs nog onderdoor. In de achtste finales (4,91), kwartfinales (4,82) en halve finales (4,89) was hij ongrijpbaar, maar uitgerekend in de finale lukte het niet: na een klein foutje tikte hij aan na 5,11 seconden, terwijl de Chinees Wu Peng in een vlijmscherpe 4,91 seconden voor eigen publiek de winst pakte. De Indonesiër Kiromal Katibin won in 5,07 seconden de strijd om brons van de Italiaan Ludovico Fossali (5,16).

Speed vrouwen
Wereldrecordhoudster Aleksandra Miroslaw was weer ouderwets goed: met 6,61 in de achtste finales, 6,33 in de kwart- én halve finales en 6,24 seconden - een evenaring van haar wereldrecord - in de finale was ze met afstand de beste. Haar Poolse landgenote Natalia Kalucka werd met 6,75 seconden in de finale tweede, de kleine finale ging in 6,62 seconden naar de Zuid-Koreaanse Jeong Ji-min, die Aleksandra Kalucka uit Polen flinke fouten zag maken.

Lead mannen
Taisei Homma, tweede in de halve finales, kwam hoog op de wand alvorens de Japanner er vanaf viel. Hij zag vervolgens meerdere klimmers niet bij zijn score in de buurt komen, tot de winnaar van de halve finales aan de beurt was. De Brit Toby Roberts wist de prestatie van Homma te evenaren en pakte zo de winst op basis van zijn betere halve finale. Homma werd dus tweede, voor zijn jonge landgenoot Sorato Anraku, die als enige een beetje in de buurt van de eerste twee kwam.

Lead vrouwen
Ook hier was Garnbret de grote favoriete en ook hier stelde de Sloveense niet teleur: alle andere finalistes waren geweest, geen van hen haalde de top, waarna Garnbret ogenschijnlijk moeiteloos naar de top klauterde en de winst pakte. Luo Zhilu pakte met plek twee opnieuw een mooie podiumplek voor eigen publiek, voor de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun.

NBA: Lakers naar playoffs, Pelicans zonder Williamson in herkansing tegen Kings

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is het playintoernooi begonnen. Dinsdagavond werden de eerste twee wedstrijden in de Western Conference gespeeld: de Los Angeles Lakers speelden in New Orleans tegen de Pelicans, met als inzet een plek in de playoffs, terwijl de Golden State Warriors de Sacramento Kings ontvingen met als inzet een duel om het laatste playoffticket tegen de verliezers van de eerste wedstrijd.

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers
Even ging het gelijk op, maar aan het eind van het eerste kwart namen de Pelicans een voorsprong van acht punten. Daar kwamen de Lakers in Q2 al snel van terug en onder leiding van LeBron James waren het de bezoekers die halverwege een 50-60 voorsprong hadden. De voorsprong bleef in het derde kwart intact en ook vroeg in het vierde kwart was er weinig aan de hand voor de Lakers, maar halverwege het kwart sloeg de thuisploeg terug.

Onder leiding van Zion Williamson, met onder meer een rits fraaie dunks uiteindelijk goed voor 40 punten, kwamen de Pelicans op gelijke hoogte. Vanaf de vrijeworplijn pakten de Lakers echter toch de winst: Anthony Davis maakte er in de laatste paar seconden drie, Austin Reaves gooide er twee raak en daarmee wonnen de Lakers met 106-110, waardoor zij het in de playoffs op mogen nemen tegen de Denver Nuggets.

Golden State Warriors - Sacramento Kings
De Kings namen al snel een mooie voorsprong, na één kwart stonden ze op 31-22. Aan het eind van het tweede kwart kwamen de Warriors in de buurt en vroeg in Q3 trokken ze de stand zelfs gelijk, maar de Kings lieten zich voor eigen publiek niet kennen en liepen nog in het derde kwart uit naar vijftien punten voorsprong. Dat wisten ze in Q4 alleen maar uit te breiden, de spanning kwam ook niet meer terug: 118-94.

De Kings mogen vrijdagavond aantreden tegen de Pelicans, de winnaar van dat duel krijgt het laatste plekje in de playoffs in de Western Conference. De Pelicans moeten dat wel doen zonder sterspeler Williamson, die tegen de Lakers in de slotfase geblesseerd raakte aan zijn hamstring en in elk geval tegen de Kings niet zal kunnen spelen.

Programma
Vrijdagavond 20 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 8th seed game; New Orleans Pelicans - Sacramento Kings

Zijn bevers voor ťťn gat te vangen?

In Nederland is de bever een beschermde diersoort. Daar profiteert het dier goed van: de populatie groeit flink. Helaas neemt ook de schade door bevers daarmee toe.

Bevers bouwen dammen en ondergraven infrastructuur met verzakkingen en verstoorde waterafvoer tot gevolg. Ze mogen echter niet bestreden worden, waardoor andere middelen ingezet moeten worden om de schade te beperken. L1 maakte een korte reportage over een trucje waarmee beverdammen lek gemaakt worden. Lek op een manier waarop bevers ze niet weer gaan dichten.

Williams wint Waalse Pijl na slijtageslag, Niewiadoma sterkste bij de vrouwen

Stephen Williams heeft de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Israel-Premier Tech was in zware omstandigheden de sterkste op de Muur van Hoei. Door de regen- en zelfs hagelbuien wisten maar 44 renners te finishen.

De Waalse Pijl komt traditioneel aan op de Muur van Hoei en had een extra beklimming toegevoegd aan de wedstrijd, maar vooral de zware weersomstandigheden maakten het zwaar. De renners vertrokken nog in goed weer, maar na honderd kilometer veranderde het weer in zware regenbuien met ook nog hagelbuien.

In de laatste honderd kilometer moesten renners vier keer de Muur van Hoei beklimmen met ook nog vier keer de Côte d’Ereffe. Op de laatst genoemde beklimming nam UAE Emirates de koers in handen en verschillende favorieten moesten passen. Op de tweede beklimming van de Muur van Hoei moest ook Tom Pidcock passen en later ook opgeven, net zoals Mattias Skjelmose en Marc Hirschi. Alle drie behoorden ze tot de favorieten voor de winst vandaag.

Door de slechte weeromstandigheden bleef er uiteindelijk maar een groep van veertig renners over die gingen strijden voor de winst op de Muur van Hoei. En daar was Stephen Williams de sterkste. De Engelsman ging op 250 meter aan en pakte direct een mooie voorsprong. Williams viel richting het einde nog wel stil, maar de opkomende Kevin Vauquelin kon hem niet passeren en moest genoegen nemen met de tweede plaats, vlak voor Maxim van Gils.

Ook bij de vrouwen viel de beslissing op de Muur van Hoei. Demi Vollering zorgde vanaf de voet voor een hoog tempo en kreeg vier rensters met zich mee, van wie Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma dat het langst volhielden. In de laatste honderd meters versnelde Niewiadoma en niemand kon de Poolse volgen en ze pakte haar eerste winst in drie jaar. Ze won voor Vollering en Longo Borghini.

Results powered by FirstCycling.com

Dubai wekt regen op. Iets te veel?

De Verenigde Arabische Emiraten en de buurlanden krijgen regen over zich heen die ze in geen 75 jaar zo intens gezien hebben. Er drijven Rolls-Royces door de straten, grootschalige evacuaties zijn afgekondigd, overheidsdiensten sluiten de deuren en toeristen zijn gestrand op het vliegveld.

'Only in Dubai'; het wordt op X wat lacherig geschreven bij een foto van een Rolls-Royce in een overstroomde straat, maar het beeld toont wel degelijk hoe genadeloos het weer toeslaat in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In een halve dag tijd viel onder meer in Dubai en Abu Dhabi meer dan 100 millimeter neerslag. Sinds maandagavond werden in de hele VAE hoeveelheden gemeten die er normaal verspreid vallen over een heel jaar. Zulke hoeveelheden neerslag vielen nog nooit in zo’n korte tijd sinds het begin van de metingen in 1949. Combineer dat met rukwinden, donder, bliksem en hagel en je krijgt noodweer waaraan ze niet gewend zijn. In een land met een weinig geavanceerde riolering en afwatering is dat een garantie voor wateroverlast.

"Ik houd ervan om in de regen te spelen", zegt de in Bahrein wonende Ali Hassan (9) aan persbureau AFP. "Maar voor het eerst ben ik er bang van. Ik kreeg het benauwd van het geluid van de donder en het zien van bliksem. Zoiets had ik nog nooit gezien".

Ferrari’s en Lamborghini’s
De schade door de neerslag is groot. Wegen zijn ingezakt en woningen, metrostations, winkelcentra en parkeergarages zijn onder water gelopen. En zoals dat gaat in oliestaten waar de straten vol dure wagens rijden, zie je grote delen van veel Ferrari’s, Lamborghini’s en meer onder het water verdwijnen.

SteamWorld Heist II aangekondigd en komt al deze zomer uit

SteamWorld Heist II komt op 8 augustus uit voor alle consoles en pc. Dat hebben uitgever Thunderful Games en ontwikkelaar Image & Form Games vandaag aangekondigd. Het gaat hier om een sequel op de tactische 2D game die oorspronkelijk in 2015 is uitgekomen.

SteamWorld Heist II is niet zoals de eerste game een avontuur dat zich in de ruimte afspeelt. De sequel heeft een piraat thema en je speelt als een kapitein die de dreiging van 'The Great Sea' probeert te onthullen. Volgens Image & Form kunnen spelers niet alleen weer een hoop humor verwachten, maar ook meer strategische diepgang in de turn-based gameplay. Verder kun je nu daadwerkelijk de wereld verkennen met je schip en er is een nieuw job-systeem. Bekijk de eerste trailer van de game hieronder.

Little Kitty, Big City komt begin mei uit

Little Kitty, Big City komt op 9 mei uit voor Xbox Series X|S, Xbox One, Switch en pc. Dat heeft ontwikkelaar Double Dagger Studio vandaag aangekondigd. De game is tevens dan gelijk beschikbaar via Xbox Game Pass.

In Little Kitty, Big City speel je als een kitten die verdwaald is in een grote stad. Om weer thuis te komen moet hij hulp zoeken bij andere vriendelijke dieren, maar tussendoor kun je natuurlijk ook een hoop lol beleven in een open speelgebied. Daarbij is het ook mogelijk om een hoop kattenkwaad uit te halen. In de nieuwe onderstaande gameplaytrailer kun je zien wat je van dit spel kunt verwachten.

Metaphor: ReFantazio livestream aangekondigd voor 22 april

Atlus gaat op 22 april om middernacht (eigenlijk 23 april dus) Nederlandse tijd een livestream uitzenden over Metaphor: ReFantazio. De uitzending gaat dertig minuten duren en gaat nieuwe gameplay van de aankomende RPG tonen. De livestream komt op het YouTube-kanaal van Atlus.

Metaphor: ReFantazio is de nieuwste game van de creatieve geesten achter de Persona-games. In deze nieuwe RPG met een fantasy-thema doen meerdere facties mee aan de 'royal tournament' om de volgende koning te bepalen. Het hoofdpersonage van deze game (dat je zelf een naam mag geven), probeert ondertussen een dodelijke vloek die geplaatst is op de prins te ontdoen. Ook hij zal daarvoor uiteindelijk aan het voorgenoemde toernooi mee moeten doen.

NASCAR-coureur Elliott wint eindelijk weer na felle race Texas

Voor de liefhebber keren we zoals wel vaker weer even terug naar de zondagavond. Op de Texas Motor Speedway werd geracet in de NASCAR Cup Series en dat werd een heerlijke race, vol felle strijd én een flinke dosis incidenten.

Poleposition was voor Kyle Larson, met Ty Gibbs naast zich. Christopher Bell en Tyler Reddick vertrokken vanaf de tweede rij, voor Chase Briscoe, William Byron, Ryan Blaney, Austin Cindric, Martin Truex en Bubba Wallace. De race kabbelde rustig voort, tot legende Jimmie Johnson in een zeldzaam optreden spinde.

Bijna iedereen had kort daarvoor een pitstop gemaakt, behalve Chase Elliott en Todd Gilliland, die zo onder geel hun stop konden maken en weinig verloren. Gibbs zakte tijdens een pitstop flink terug, nadat hij even niet op gang kwam bij het wegrijden. Met Bell en Larson voorop konden we door en het was Larson die naar de stagewinst reed, voor Bell, Denny Hamlin en Reddick.

De boel werd wat opgeschud door het maken van wel of geen pitstop, waardoor Blaney en nota bene Austin Hill bij de herstart voorop reden. De volgende caution was al snel een feit: Bell ging de muur in, waarna Alex Bowman in een ontwijkpoging spinde en geraakt werd door John Hunter Nemechek.

Een schuiver van Carson Hocevar zorgde voor een nieuwe caution, waarin het fout ging voor Larson: zijn rechterachterwiel liep er zomaar af, waardoor hij een pitstop moest maken én twee ronden straf kreeg. Het duurde niet lang voor we door konden, maar dit keer duurde het nog korter: Josh Berry spinde en de volgende caution was alweer een feit, maar dit keer konden we ook rap weer door.

Halverwege de race ging Berry nog maar eens in de fout, dit keer ging hij flink de muur in. Het gros van het veld kwam weer een stop maken, maar onder meer Ross Chastain en Michael McDowell bleven buiten. Dat ging echter ook niet goed: al na amper een ronde raakte McDowell zijn auto kwijt en ging hij stevig de muur in.

Na die caution kon de stage dan eindelijk normaal uit worden gereden, de stagewinst ging daarbij naar Chastain, voor Wallace, Blaney, Erik Jones en Briscoe. Niet iedereen kwam binnen tijdens de caution en met Briscoe, Wallace, de terug naar voren gekomen Gibbs en Harrison Burton voorop konden de laatste kleine honderd ronden beginnen.

Na amper een ronde raakten Wallace en Briscoe met elkaar in de clinch: de schade viel mee, maar beiden liepen de nodige averij op. Kort na de herstart zorgde Blaney met een schuiver voor nog een caution, maar daarna konden we dan echt weer even door, dit keer met Reddick en Hamlin vooraan.

Reddick had de touwtjes stevig in handen en ging met ruim zes seconden voorsprong aan de leiding, maar met ruim vijftig ronden te gaan mislukte zijn pitstop behoorlijk. Niet veel later ging het weer fout voor Nemechek, die spinde en voor een caution zorgde. Dat was prima voor de top-12 in de race, want die waren nog niet gestopt en kregen nu een goede kans om dat zonder 'schade' te doen.

Met nogmaals Reddick en Hamlin voorop werd het groen ruim dertig ronden voor het einde weer gezwaaid, maar Elliott kwam er in één bocht voorbij naar de leiding. Na een paar ronden werd hij aangevallen door Hamlin, wat een prachtig duel opleverde....tot Stenhouse in de rondte ging en voor een nieuwe caution zorgde.

Met nog minder dan tien ronden te rijden kwam het veld weer op gang, Hamlin, Elliott en Brad Keselowski voorop, maar na nog niet één volle bocht ging Larson in de rondte en kregen we wéér een caution. Dit keer werd het groen gezwaaid met twee ronden op de teller, Elliott, Hamlin, Chastain en Keselowski voerden het veld aan.

Er was nog niet één ronde compleet of het ging weer fout, dit keer helemaal vooraan: Hamlin kwam in de vuile lucht van Elliott terecht en spinde de muur in. Dit keer kregen we een overtime, met Elliott en Chastain voorop, maar wéér ging het niet goed: binnen een paar tellen ging Burton in de rondte, dus volgde weer een caution.

Tijdens de caution kreeg leider Elliott te horen dat hij moest sparen, wat er vermoedelijk op duidde dat het krap werd wat betreft brandstof. Na een paar minuten volgde een nieuwe poging en dit keer kwam men wél door de eerste herstartronde. In de slotronde tikte Byron de op plek twee rijdende Chastain de muur in, wat voor een caution zorgde. Elliott reed op dat moment aan de leiding en hij pakte eindelijk weer eens een overwinning, zijn eerste sinds het najaar van 2022.

Elon Musk wil vergoeding vragen aan nieuwe X-users in strijd tegen bots

Elon Musk heeft plannen aangekondigd waarbij nieuwe gebruikers moeten gaan betalen om berichten te plaatsen op X, voorheen Twitter. Volgens de Britse krant "The Independent" gelooft Musk dat alleen door het invoeren van een "kleine vergoeding" kan worden voorkomen dat het platform wordt overspoeld met nep- en botaccounts.

Elon Musk heeft zijn zorgen geuit dat de huidige AI-technologieën en 'troll farms' bots kunnen creëren die niet als zodanig worden herkend. 'Troll farms' zijn organisaties die een groot aantal accounts of bots beheren. Deze worden gebruikt om meningen te manipuleren of desinformatie te verspreiden op sociale media. Om dit tegen te gaan, stelt hij voor om nieuwe gebruikers een kleine vergoeding te vragen voor het recht om te posten. Volgens Musk zou dit ook helpen om meer goede gebruikersnamen vrij te geven. Momenteel worden veel van deze namen bezet door nepaccounts. Musk legt uit dat de hoeveelheid aan nepaccounts de beschikbare gebruikersnamen opgebruikt.

In het verleden heeft X een pilot uitgevoerd in Nieuw-Zeeland en de Filipijnen, waar nieuwe gebruikers een jaarlijkse bijdrage van één dollar moesten betalen om toegang te krijgen tot de belangrijkste functies van het platform. Musk vertelde de Independent dat deze test nu op grotere schaal gaat worden uitgevoerd.

Musk's strijd tegen spam: uitdagingen en controverses
Het bestrijden van nep- en botaccounts was een van Musks prioriteiten toen hij eind 2022 het beheer van het platform overnam. Veel gebruikers melden echter een toename van spamcontent, deels als gevolg van Musk's enorme ontslagronde bij het toenmalige twitter, waaronder het contentmoderatieteam.

Sinds de overname van Musk heeft het platform een aanzienlijke omzetdaling gekend, omdat adverteerders hun zorgen uitten over Musk's geloof in de "absolute vrijheid van meningsuiting" en zijn tolerantie voor controversiële posts. Dat heeft ertoe geleid dat het bedrijf nieuwe inkomstenbronnen moest invoeren door abonnementsopties zoals X Premium.

Eerste Kamer tegen extra verhoging wettelijk minimumloon

De Eerste Kamer heeft tegen de extra verhoging van het wettelijk minimumloon gestemd. Hierdoor gaat de extra verhoging met 1,2% per 1 juli niet door. De reguliere indexering van het minimumloon gaat wel door.

De Tweede Kamer heeft in oktober een amendement aangenomen om het wettelijk minimumloon extra te verhogen. Hiervoor was een spoedwet nodig. De Eerste Kamer heeft nu tegen deze spoedwet gestemd, waardoor de extra verhoging niet doorgaat.

Zoals gebruikelijk wordt het minimumloon vanaf 1 juli wel regulier geïndexeerd, ofwel aangepast aan de groei van de cao-lonen. Daarom stijgt het minimumloon met 3,09%. Daarmee wordt het minimumloon per 1 juli 13,68 euro per uur bruto. Dit werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen.

Tijdens het debat bleek al dat de Kamer sterk verdeeld was over het wetsvoorstel. Voorstanders van de verhoging van het minimumloon bepleitten dat veel mensen en huishoudens in Nederland in armoede leven, ondanks dat zij werk hebben. Zij waren van mening dat werken echt moet lonen. Verhoging van het minimumloon betekent voor die mensen een grotere koopkracht die ook goed is voor de economie, aldus de voorstanders.

Tegenstanders van de verhoging van het minimumloon vreesden voor hogere kosten voor het bedrijfsleven, noemden het wetsvoorstel niet-proportioneel en niet-doelmatig. Met het laatste wezen ze op de koppeling die er tussen het minimumloon en de AOW bestaat. Als het minimumloon wordt verhoogd, gaat ook de AOW omhoog, ook die van mensen die met een aanvullend pensioen niet tot de minima horen.

Na het debat met demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiën stemden de fracties van BBB, VVD, CDA, JA21, SGP en FVD tegen het wetsvoorstel en stemden de fracties van GroenLinks-PvdA, D66, PVV, SP, PvdD, ChristenUnie, Volt, 50PLUS en OPNL voor het wetsvoorstel. Een motie van senator Heijnen (BBB) om, indien het wetsvoorstel verhoging Wet minimumloon zou worden verworpen, de belastingverhogingen die bedoeld waren om het wetsvoorstel te dekken, eveneens terug te draaien dan wel niet in te voeren is aanvaard.

Een impressie van het debat is hier te lezen.

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is broodnodig, want de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk, concludeert ook de Inspectie van het Onderwijs in haar Staat van het Onderwijs 2024. Het is belangrijk deze koers de komende jaren voort te zetten.

Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): ”De Staat van het Onderwijs laat zien dat de verschillen tussen studenten groter worden. Zowel in de mogelijkheden die studenten krijgen, als in de beheersing van basisvaardigheden. De kansenongelijkheid neemt hierdoor toe. Ik vind dat zeer zorgelijk. Alle studenten in ons land moeten de mogelijkheden en begeleiding krijgen die ze nodig hebben, om de beste versie van zichzelf te kunnen worden. Lezen, schrijven, rekenen en burgerschapsvaardigheden zijn hiervoor de basis. Ik zie het als een belangrijke opdracht om samen met de instellingen en de docenten het tij te keren. Daar werken we met elkaar hard aan. We zetten in op meer focus, professionalisering, versterking van de basisvaardigheden en het verbeteren van studentenwelzijn. Het onderwijs, iedere student en iedere docent verdient het dat we hier onverminderd hard mee doorgaan.”

Minister Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs): “Te veel basisscholen en middelbare scholen doen het niet goed genoeg, terwijl iedereen keihard werkt om leerlingen alles te geven wat ze nodig hebben. Om de onderwijskwaliteit echt te verbeteren en te zorgen dat alle leerlingen eerlijke kansen krijgen, moeten we het anders doen. We moeten veel duidelijker maken wat we van scholen verwachten en zij moeten daarbij ruimte krijgen om te focussen op lezen, schrijven, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden. Schoolleiders en leraren moeten meer te zeggen krijgen over wat er in de klas gebeurt. En het is belangrijk dat scholen meer samenwerken en hun onderwijs vormgeven op een manier waarvan zeker is dat het echt werkt. Ook gaan we veel meer de helpende hand bieden in de school. Met het Masterplan basisvaardigheden en de regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, heeft het kabinet belangrijke stappen vooruit gezet en daarmee gaan we door. Ik heb er vertrouwen in dat we zo samen met de scholen de weg omhoog hebben ingezet.”

Ministers willen door met verbod op contante betalingen boven § 3.000

Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer in een brief laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven € 3.000. Dit verbod maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat eerder controversieel is verklaard door de Tweede Kamer. Als het verbod op contante betalingen boven € 3.000 niet doorgaat dan dreigt Nederland mogelijk € 600 miljoen Europees geld mis te lopen. Een wettelijke limiet op contante betalingen is opgenomen in het Raadsuitvoeringsbesluit voor het Nederlandse Herstel en Veerkrachtplan (HVP). De deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025.

In de brief staan verschillende scenario’s uitgewerkt om een vervolg te geven aan het wetsvoorstel Plan van aanpak Witwassen. Met de limiet op contant geld willen de ministers witwassen door criminelen aanpakken. Die gebruiken hiervoor vaak grote sommen contant geld. Vanwege de verplichting in het HVP kan de invoering hiervan niet verder worden uitgesteld. Daarnaast heeft het Europese AML-pakket (Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism, AML/CFT), dat in 2027 van toepassing wordt, een nieuwe context geschapen, omdat alle 4 de bepalingen uit het wetsvoorstel in huidige vorm niet verenigbaar zijn met het AML-pakket.

Het heeft de voorkeur van de ministers om voorlopig alleen de limiet op contante betalingen verder te brengen via een nota van wijziging op het oorspronkelijke wetsvoorstel, zodat de mogelijke korting van € 600 miljoen voorkomen kan worden.

De overige maatregelen uit het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, zoals gezamenlijke transactiemonitoring, worden bij dit scenario meegenomen in het implementatietraject van het Europese AML-pakket. In totaal zijn 4 mogelijke scenario’s uitgewerkt voor het vervolg van het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen. De ministers geven aan hierover met de Kamer in gesprek te willen gaan tijdens het Commissiedebat op 24 april aanstaande.

Europees wetgevingsproces
Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is formeel nog niet afgerond. De stemming van het Europees Parlement over dit wetsvoorstel staat gepland op 24 april 2024. Uiteindelijk hebben Europese landen 3 jaar de tijd om het wettenpakket te implementeren. In het voorjaar van 2027 wordt de regelgeving van toepassing.

Breda kleurt al oranje in aanloop naar het EK-voetbal

Op 14 juni begint in Duitsland het EK voetbal. In Breda heeft men de oranjekoorts al te pakken. Enkele wijken zijn al druk bezig om alles oranje te kleuren zodat men straks met zijn allen in sfeer kan genieten van wat ons Nationaal elftal gaat presteren tijdens het EK-voetbal.

Wanneer speelt Oranje?

• Zondag 16 juni 2024 (Hamburg), 15.00 uur: Polen- Nederland
• Vrijdag 21 juni 2024 (Leipzig), 21.00 uur: Nederland - Frankrijk
• Dinsdag 25 juni (Berlijn), 18.00 uur: Nederland - Oostenrijk

De achtste finales van het EK vinden plaats van zaterdag 29 juni tot en met dinsdag 2 juli. De kwartfinales op 5 en 6 juli en de halve finales op 8 en 10 juli.

Waarna de finale op 14 juli in Berlijn zal plaatsvinden om 21.00 uur

VN: 'IsraŽl ligt dwars bij onderzoek naar gebeurtenissen op 7 oktober'

Een door de Verenigde Naties (VN) gemandateerde onderzoekscommissie die onderzoek doet naar schendingen van de internationale mensenrechten, heeft Israël dinsdag beschuldigd van het actief tegenwerken van de commissie om bewijsmateriaal te verzamelen van de slachtoffers van de aanval van Hamas op 7 oktober.

"Wat de regering van Israël betreft, hebben we niet alleen een gebrek aan medewerking gezien, maar ook actieve obstructie van onze inspanningen om bewijsmateriaal te verkrijgen van Israëlische getuigen en slachtoffers van de gebeurtenissen die plaatsvonden in het zuiden van Israël," zei Chris Sidoti, een van de drie leden van de onderzoekscommissie.

Hij deed een beroep op de regering van Israël - en op slachtoffers en getuigen van de aanval op 7 oktober - om de commissie te helpen bij het uitvoeren van haar onderzoek.

In reactie op de opmerkingen van Sidoti zei de Israëlische diplomatieke missie in Genève dat ze haar eigen onderzoek naar de misdaden heeft uitgevoerd en dat vertegenwoordigers van de VN en andere instellingen naar Israël zijn geweest en daar een ontmoeting hebben gehad met overlevenden en slachtoffers.

Overstromingen in Dubai door zware regenval

Zware regens hielden delen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dinsdag in hun greep, sommige straten kwamen onder water te staan waardoor het verkeer in Dubai vastliep.

Begin maandag gaf de politie van Dubai een waarschuwing uit om de bewoners attent te maken op de slechte weersomstandigheden. Het National Centre of Meteorology van de VAE verklaarde dat vanaf dinsdagmiddag tot woensdagochtend vroeg een nieuwe golf van onstabiel weer werd verwacht vanuit westelijke gebieden en zich over het land zou verspreiden.

Dubai International Airport (DXB) heeft dinsdagavond aankomende vluchten tijdelijk omgeleid totdat de weersomstandigheden verbeterden, maar zei dat de vertrekkende vluchten gewoon door konden gaan. Sommige bewoners gebruikten een rubberboot om zich door de overstroomde straten te verplaatsen.

Ondertussen is het dodental van de zware overstromingen in buurland Oman gestegen naar 18 en worden er nog steeds mensen vermist. De Royal Oman Police zei dat er in 24 uur tijd meer dan 75 mensen zijn gered.

Acht jaar cel na doodrijden gezin

Een 30-jarige man die op 26 december 2022 een jong gezin doodreed op het Groene Kruisplein in Rotterdam moet acht jaar de gevangenis in vanwege doodslag.

De man was in de ochtend van tweede kerstdag onder invloed van alcohol en reed veel te hard. Bij de afrit van de A15, vlakbij waar het ongeluk plaatsvond, reed hij tussen de 150 en 181 kilometer per uur, terwijl daar een toegestane snelheid geldt van 80 kilometer per uur. Hij reed op de kruising van het Groene Kruisplein door rood. Ook zijn er op het wegdek geen remsporen aangetroffen, waardoor zou kunnen blijken dat de verdachte nog heeft geprobeerd om de voorlangs kruisende auto te ontwijken.

De rechtbank concludeert dat de man met dit gedrag onder deze omstandigheden de kans op een dodelijk ongeval bewust heeft aanvaard. Hij heeft blijkbaar de kans dat hij zelf zou overlijden op de koop toe genomen. Hij is daarom schuldig aan doodslag.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen daadwerkelijke verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen. Hij zegt spijt te hebben van het ongeval, maar geeft geen volledige openheid over het alcoholgebruik in die nacht of hoe de uren voorafgaand aan het ongeval zijn doorgebracht.

FOK! Wat een weer: een dag vol buien

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er verspreid over het land enkele buien voor. Vooral in het westen kan hierbij onweer en/of hagel voorkomen. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor, soms met onweer en/of hagel. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit richtingen tussen noordwest en noord en is zwak tot matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Er komen met name in de zuidelijke helft enkele buien voor met vooral aan het begin van de avond een kans op onweer en/of hagel. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig.

Komende nacht komt er eerst in het zuiden een enkele bui voor, elders is het droog. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden, verder is er weinig wind. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C in het oosten tot 5°C aan zee.

Tot morgen!

                   

Uitzicht vanaf de Stropera in Amsterdam (Foto: Rob)
Uitzicht vanaf de Stropera in Amsterdam (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1250

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
©FOK.nl e.a.