Voor Beter OV: 'Stilzetten treinen is symboolpolitiek'

Geweld tegen mensen met een publieke functie is onaanvaardbaar. Dat geldt dus ook voor geweld tegen OV-personeel. Maar het zaterdagavond drie minuten stilzetten van de NS-treinen is slechts symboolpolitiek. Dat vindt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

De NS zet zaterdag de treinen drie minuten stil om aandacht te vragen voor de toenemende agressie tegen NS-personeel. Afgelopen zaterdagavond werd een conductrice door een groep jongeren ernstig mishandeld in een trein tussen Delft en Den Haag.

Lees ook: Conductrice zwaar mishandeld door groep jongeren

De NS schrijft in een persbericht onder meer: "De afgelopen jaren heeft NS samen met andere vervoerders al meerdere keren in Den Haag aangedrongen op meer bevoegdheden." Voor Beter OV is van deze zinsnede allerminst onder de indruk. Het is de NS zélf die de BOA-bevoegdheid van de conducteurs heeft wegbezuinigd. Daardoor blijken inmiddels geweldplegers niet te kunnen worden vervolgd omdat de verklaringen van conducteurs die met geweld zijn geconfronteerd bij de strafrechter geen stand houden omdat de conducteurs geen BOA meer zijn. Geweldplegers gaan daardoor te vaak vrijuit, constateert Voor Beter OV.

Ook vindt de reizigersclub de huidige werkwijze van de conducteurs niet meer van deze tijd. Alleen of met zijn tweeën zijn conducteurs niet opgewassen tegen groepen agressieve reizigers, en dus blijven ze maar uit het zicht van de reizigers zitten. Beter zou zijn dat de conducteurs niet meer in iedere trein aanwezig zijn, maar dat ze worden ingezet in controleploegen die in teams van vijf man/vrouw door de trein komen, net zoals bij regionale vervoerders wel gebeurt. De inzet van controleploegen bij de NS gebeurt nog maar zeer mondjesmaat, mede onder druk van de vakbonden, die zich met hand en tand verzetten tegen de hoognodige modernisering van de conducteursfunctie, aldus de reizigersclub.

Ook het argument waarmee de OV-chipkaart ooit aan reizigers en politiek is verkocht, dat de sociale-veiligheidsproblemen daardoor tot het verleden zouden behoren, blijkt onwaar, constateert Voor Beter OV. Nogmaals wordt benadrukt dat geweld tegen OV-personeel absoluut niet mag worden getolereerd.